Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alergie nebo něco jiného?

Od: klima® odpovědí: 7 změna:

Můj bratr měl jako malý astma a všelijaké alergie, které ale vymyzely věkem. Měli jsme vždy zvířata (psy atd.). Slepic jsme se zbavili, když bylo bráchovi cca 10 (právě kvůli těm alergiím), ale potom už se to spravilo. Od jeho asi 12 let jsme neměli ani psa (fenka utekla). Potom (když mu bylo 14) si pořídil psa - domácího (westíka). Žádné problémy nikdy nebyly. Teď najednou (po sedmi letech) bratr začíná smrkat, má citlivé oči atd. jako kdyby se mu alergie vrátila. Což mi přijde divné (po sedmi letech). Jediné, co se změnilo, je to, že nastoupil na vysokou a přes týden není doma, ale v Brně. O víkendu se vrací domů. Tyhle příznaky ale má denně (po celý den). Doma je pro jistotu pes v jiném pokoji a prakticky se nestýkají. V Brně pochopitelně spolu nejsou v kontaktu vůbec. Mamka hned "navrhla", že je to psem a musí pryč z domu, což mě bolí u srdce, protože ho miluji a nechci ho ztratit. Ráda bych si ho vzala k sobě, ale bohužel v současné situaci to nejde (práce 4x týdne dvanáctky, spolubydlení atd.). Několikrát jsem jim řekla, ať prvně zajde na alergologii nebo k jinému lékaři, který by zjistil, co mu doopravdy je (přece jen si myslím, že to bude spíš změnou prostředí), ale moje návrhy jsou přecházeny mávnutím ruky a "Jo, někdy".

Takže se tady aspoň ptám - myslíte, že to může být alergiie na psa? I když je nemocný neustále a příznaky se nemírní, ani když je 50 km od něj daleko a doma se s ním nemazlí ani nic? Trvá to cca od té doby, co začal chodit do školy.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

0x

Myslím, že by měl opravdu zajít na tu alergologii, protože jestli se příznaky nemírní, je pravděpodobnější, že má alergii na něco jiného.

Navíc, nějak se to musí léčit, takže oni musí napřed zjistit, na co to má, aby navrhli např. nějakou biologickou léčbu na míru. Psa bych se rozhodně ještě nezbavovala.

hodnocení

Já bych právě taky nechtěla. Je to hrozná představa... je tu s námi 7 let a dáme ho pryč, protože někdo v rodině onemocní a hned je to jeho vina? :( Je to hrozná představa. Jenže já bráchu nedonutím, že? Takže aspoň nějaké rady nebo tipy ("tohleto to může být/tohle to nemůže být"), abych měla nějaké argumenty ho tam dostat. Protože jinak se na to vykašle a radši asi bude dál nemocnej nebo nevím :(

gumidek*
hodnocení

0x

...ale moje návrhy jsou přecházeny mávnutím ruky a "Jo, někdy"...

To je ten problém. Musí na alergologii, jinak to asi s mámou nehne a psa dá pryč tak či tak... težko říct.

hodnocení

0x

Když mi bylo asi osm nebo deset, měla jsem několik měsíců problémy s očima - slzely a hnisaly. Doktorka mi neustále předepisovala takové ty běžné neškodné oční kapky (nevzpomínám si teď na název, snad Oftalmo-něco) a borovou vodu, ale žádná změna. V létě to bylo utrpení, ze sluníčka. Jednou ji napadlo se zeptat, jestli nemáme kočku; když máma řekla, že ano, rezolutně prohlásila "Tak s kočkou pryč!" a bylo vyřešeno. Naštěstí se máma nedala a jiná doktorka za nějakou dobu diagnostikovala chronický zánět spojivek.

Také si nemyslím, že by se alergie mohla projevovat, pokud je bratr v jiném místě, než pes, navíc tak daleko.

doplněno 08.11.14 17:54:

Nemáte někoho, ke komu byste mohli psat dát třeba na měsíc? Kdybyste to udělali, a bratr by samozřejmě byl nemocný pořád, tak by to byl dobrý důkaz toho, že psem to není. (Pokud by osud nezatahal za nějaké zpropadené nitky a nezměnilo se to, kvůli čemu je bratr opravdu nemocný...)

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Stejně jako ostatní si myslím, že alergie to bude, ale zřejmě ne na psa. V Brně by mu problémy ustávaly, nebo by alespoň byly mírnější. Na jakém polštáři v Brně spí? Nemá něco nového ve spojitosti se školou? Novou koženou tašku...? Nebo je velká změna v životě Vašeho bratra stresovým faktorem, na který jeho tělo reaguje jak umí... Příčin může být hodně.
Je dobře, že pejska bráníte i když chápu i maminku.
Doufám, že se brzy přijde na důvod a bratrovi se uleví. M
doplněno 08.11.14 18:04: Ještě mě napadlo - dát na čas pejska třeba k babičce nebo nějaké tetičce a vidělo by se zda je on původcem bratrových problémů...
hodnocení

Bohužel, nejde ho dát k někomu jinému. Teta má malé děti a neoplocený pozemek, a bojím se, že by jim mohl utéct. Babička bydlí s námi, takže k ní také ne.

stirecek*
Je zbytečné dělat předčasné závěry. Brácha je alergický ale neví na co, ty alergie se v průběhu života mění, vznikají, zanikají, takže bez testů na alergo to nemůže vědět. Pokud není v kontaktu se psem ve škole přes týden, tak by problémy ustopily a projevili se opět doma. Takže to mamince pěkně vysvětlete. On může mít alergie i na nějakou potravinu, kterou jí jak doma, tak ve škole. Může mít alergii na nějakou voňavku, prostě bez testů se to nedozví a na tom by měla maminka trvat sama, v zájmu zdraví syna, protože se to může zhoršit a při větší expozici se může i udusit. Kolega v práci byl alergický na chili a dál si nějakou pikantní pizzu a málem se udusil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]