Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemreli otec zahada

Od: lukas345* odpovědí: 11 změna:
Dobry den.ve 2 letech me umrel otec. na tom by nebylo nic az tak divneho.ale ddivne je to ze nevim na co!matka me to nechce rict ! Nekolikrat jsem se ptal ale anaa vzdy rekne ze o tom nechce mluvit... doslechlo se ke me ze spachal sebevrazdu.je me 34 let a sam mam deti .nikdy bych nepochopil proc to udelal...chci vedet pravdu! Otazka zni, kde se ji dozvim?je nejaky urad kde se v archyvuji takove veci na co kdo umrel...? dekuji za radu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzacz*
hodnocení

1x

Nemáte kontakt na příbuzné, případně na známé rodičů z té doby, nebo na sousedy z tehdejšího bydliště, na kolegy z otcovy práce, ...? Tady byste asi získal odpověď nejjednodušším způsobem. Pak možná matrika v místě úmrtí.

btw: k čemu potřebujete vědět něco, co se stalo před 30 lety?

atj*

Tak snad má na to právo, mě by to taky zajímalo proč mi umřel táta...

sebod*

honza. Co je divného na tom, že tazatele zajímá, jak zemřel jeho otec?

ap5gohitu

Třeba jen k tomu, aby poznal, jestli nemají v rodině nějakou vážnou chorobu.

honzacz*
hodnocení

1x

to atj sebod: asi máme každý na tu věc jiný pohled, já bych nepátral.

to lukas: napadlo mne jedno možné řešení. Pokud to byla sebevražda: každou sebevraždu prověřuje policie - resp. v té době Veřejná bezpečnost. Vlastní spis už nejspíš bude po tolika letech skartovaný, ale každý útvar vedl "protokol událostí". Je to kniha do které se zaznamenávaly stručně veškeré události a tato kniha se archivuje trvale. Takže pokud byste si v archivu ministerstva vnitra požádal o nahlédnutí, nejspíš byste v případě, že se jednalo o sebevraždu, našel záznam typu "Dne .. v .. oznámene sebevražda pana XY oběšením na půdě rodinného domku v ..."

iz*
hodnocení

1x

Chápu, že Vás zajímá, jak/proč otec zemřel. Ale pokuste se i Vy pochopit svou matku, pro kterou může být stále těžké o tom hovořit. Zkuste širší příbuzenstvo a úřady, matriky apod.

hodnocení

1x

Pokud zjistíte kde zemřel, můžete požádat o výpis z matriky zemřelých.

hodnocení

0x

V místě kde otec zemřel požádejte o kopii úmrtního listu. V něm je příčina smrti napsána.

doplněno 08.11.14 14:09:

Amper - upřímně netuším... všechny úmrtní listy, které mi prošly rukama obsahovaly informaci o příčině úmrtí. Nevím o tom, že se tam něco měnilo. *ee*

Dobrý den, mám dotaz k dotazu: Vystaví kopii původního úmrtního listu? Domnívám se (nevím to), že úmrtní listy jako takové se nearchivují a bude tedy vystaven nový úmrtní list podle současných pravidel. Na kterém kolonka příčina úmrtí jaksi schází, alespoň na mně dostupném tiskopisu není. Jistější by snad bylo požádat o doslovný výpis z matriční knihy. Ale fakt nevím. Jen mám pochyby a ptám se.

doplněno 08.11.14 14:39:

Aby bylo vidět, o čem tu s @gotrekzagary diskutujeme. Je to chybějící kolonka příčina úmrtí v nynějších úmrtních listech. Že by za to mohl zase onen zatracený ZOOÚ?!

Zemreli otec zahada

isteron
hodnocení

0x

Zrejme matka má na úmrtí svoj podiel, ak išlo o samovraždu následkom manželských / partnerských nezhôd .

Mne otec zomrel v r.1960, spáchal samovraždu v nemocnici, kde sa liečil. Mal som už 17 rokov. Doteraz som nepátral v rodine čo ho k tomu vidlo, prípad vyšetrovala vtedajšia VB. Ale nakoľko som ešte nebol plnoletý, potrebnú dokumentáciu dostala do rúk moja staršia sestra a tá mi doteraz neprezradila príčinu a dôvod. Ani matka, už nežije, predpokladám, že v tom mala svoju vinu. Tak potom ani nepátram.

Na vtedajšom tlačive bola rubrika príčina smrti. Po latinsky, keď som žiadal o kópie, ktoré som potreboval do škola k vybaveniu štipendia, tam už nejaká hlúpa úradníčka napísala príčinu smrti jasne a zreteľne po slovensky, aby každý vedel. Veľmi pekne som jej poďakoval !

jblib
hodnocení

0x

Dobrý den,dojděte si na matriku pro úmrtní list(duplikát) a tam najdete diagnózu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]