Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemovitost vlastněna dvěma vlastníky

Od: hanka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

vlastním (zděděnou) nemovitost společně s tetou. Já vlastním 50%, teta vlastní 50%. V nemovitosti žije můj otec.

Teta za posledních 30 let neprojevila o nemovitost zájem, neinvestovala do ní ani korunu. Před asi 8 lety jsem jí nabízela, že vykoupím její podíl. Teta však nebyla spokojena s částkou, chtěla mnohem víc, na což jsem zase nebyla ochotna přistoupit já, takže jsme se nedohodly. Od té doby jsme nebyly v kontaktu. Dnes mi přisel dopis od právníka, že si teta přeje, abych jí vyplatila její podíl - konkrétně částku, kterou požadovala před 8 lety - a jestliže jí peníze nevyplatím, podá na mého otce žalobu za to, že se na její úkor obohacuje, neboť jí za tu dobu, co v nemovitosti bydlí, neplatil nájem.

Zajímalo by mě, jestli má tato výhrůžka nějaké právní opodstatnění. A co s tím v tuto chvíli můžu dělat.

Děkuji za jakoukoli radu a tip.

Hanka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ex9k5cip
hodnocení

2x

Hlavní rada na začátek. Hlavně si nenech radit od zdejších radilů, kteří nemají právní vzdělání a ani za své rady jinak neručí. Co příspěvek, to perla.

Já bych se v tomto případě obrátil na právníka a s tetou bych se snažila dohodnout. Protože jednou to budeš muset udělat a nebo vypořádání určí soud na základě návrhu z jedné ze stran.

doplněno 07.11.14 20:21:

@stirecek Nemovitost je věc větší hodnoty, kde se nevyplatí snažit se ušetřit každou korunu. Malá právní chyba může mít fatální následky. Proto je důležité, aby vypořádání sepsala osoba s právním vzděláním. Ta bude garantem, že vše proběhne dle dohody.

Slepé střevo si také nebudeš operovat doma, ale zajedeš si do nemocnice. Zde totiž také jedna malá chyba může mít fatální následky. To není jako radit, jaký olej dát do auta.

hanka*
hodnocení

:) děkuju. S právníkem se poradím, předtím bych ale ráda věděla, co si lidi myslí, co vyzkoušeli, co je možné. Moje zkušenost s právníky není úplně nejlepší. Už jsme tetu řešili dvakrát.

Dohoda bude obtížná. Teta se už několikrát vyjádřila, že nedovolí, abych se "na jejím baráku napakovala". Logické argumenty zatím ještě nikdy nezafungovaly.

stirecek*
Hanko je těžko poradit, když ani nevíme, kolik teta chce a kolik je hodnota nemovitosti. Psala jste, ze zada stejnou částku jako před osmi lety, tedy domluva s ni je, jde jen o to, jestli na to pristoupite. Taky je treba vzít v úvahu, kolik činí inflace za osm let, takže defakto chce nyní méně. Nevíme jakož hodnotu nemovitost má, záleží i na jakém místě je nebo velikosti města, dle toho se počítá určitý koeficient... nominální cena (odhadní) může být klidně vyšší než tržní. Nejlépe by bylo si zjistit ceny nemovitostí ve stejném městě nebo se poptat v nějaké místní realitce. Nebo můžete nemovitost prodat celou a s tetičku se rozdělit, kdyz byste mela pocit, ze vás chce oskubat. Řešení přes právníky bych nechal opravdu AZ na konec, neni to levná záležitost, něco stojí odhad nemovitosti a konečném součtu vás to může stát daleko více, nemusí to být otázka desítek tisíc. Ono tady to řešení několika vztahů k jedné nemovitosti není šťastné řešení, nemovitosti by měli mít jednoho majitele, protože jinak jsou s tím jen problémy. Ono to vypadá pěkně, kdyz někdo dostane půlku darem nebo dědictvím, ale následky znáte... Jinak na rozdíl odpovědi výše se vám snažíme alespoň trochu něčím přispět, rada běžte za právníkem není rada, protože to sama víte. Uz ale nikdo neřekne, kde na to vzít peníze.
doplněno 08.11.14 10:18:
Ja se nebavil o přepisu nemovitosti, ale o snaze se domluvit. Bavil jsem se o vyhnutí se soudnímu sporu, protože ty náklady snadno přesáhnou stovky tisíc, takže se může stát, ze nemovitost nevysoudi, ale prosoudi.

stirecek*
hodnocení

0x

A teta má s vaším otcem smlouvu o pronájmu? Platila za vodu, elektřinu, plyn, daň z nemovitosti atd atd?

hanka*
hodnocení

Samozřejmě že nemá. Neplatila nikdy za nic. Ale bude podle mě tvrdit, že i kdybych měla smlouvu s otcem já, tak je ta smlouva neplatná, neboť ona ji jako vlastník 50% neodsouhlasila a nepodepsala. To už jednou tvrdila, tehdy jsme to ale neřešili přes právníky.

stirecek*

No vidíte, tak ji žalujte vy, že neplatila výdaje za údržbu nemovitosti, já nevím, sečení trávy, nátěr plotu, revize komínů, kotle atd atd prostě všechno okolo a ona se sklidní. Stačí ji na to upozornit...Vyplatte jí peníze a budete mít klid. Samozřejmě reálnou částku by udělal dobrý odhadce, kterou by mohl ponížit o výdaje z vaší strany. Ale bude to stát další peníze za odhady, právníky, přepis. Takhle byste si udělali přepis mezi sebou a na katastru potvrdili.

honzacz*
hodnocení

0x

A teta si sjednala s otcem nájem? A s vaším souhlasem? Jak se podílela na údržbě a na úhradě nákladů spojených s údržbou nemovitosti? Hele, právník klasicky blafuje, teta nemá právní nárok na vyplacení svého podílu. Napsal bych tomu panu "právníkovi", kolik za posledních 30 let bylo do nemovitosti investováno, dopočítal inflaci a zeptal se, do kdy teta polovinu nákladů zaplatí a že jinak podám žalobu za obohacení, protože se už 30 let nepodílí na nákladech spojených s provozem nemovitosti.

Ve spoluvlastnictví rozhoduje ten, kdo má větší podíl, jsou-li podíly shodné a spoluvlastníci se nedohodnou, může na návrh kteréhokoli z nich rozhodnout soud. Otec bydlí s vaším souhlasem, takže tetinka má smůlu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]