Nejste přihlášen/a.
Půst je v naší společnosti téměř tabu a také se velmi liší názory na něj. Někdo tvrdí, že zvířata i "pračlověk" neměl k jídlu stálý přístup. Takže třeba jedl jen 2x denně nebo jen ráno a pak třeba 3 dny nic. Prostě jedl naprosto nepravidelně. Jiní navrhují jeden den jíst, druhý den nic jako životní zdravý styl. Další doporučují půsty držet třeba jen jednou za rok, ale ne více, protože při častějším půstu by si tělo to období půstů zapamatovalo a o to víc by se pak snažilo jídlo si ukládat dotukových zásob.
Já rozhodně pro půst jsem, jen nevím, který je pro mě nejlepší. Zdá se mi, že ten obden - protože tělo si na ten režim po čase přece zvykne, ne? V naší zemi půst skutečně není běžnou natož vítanou součástí života (samozřejmě u jistých nemocí se půst ani držet nesmí). Slyšela jsem, že jsou země, kde se (dobrovolné) půsty drží běžně.
Jaký máte vy názor na půst? Myslím půst, tedy ne hladovku drženou třeba za účelem zhubnutí.
K tomu pračlověku by ti chytráci ještě měli dodat to, že se dožíval velice nízkého věku. Co se týká zvířat, dost podstatně záleží na druhu. Něco jiného jsou masožraví savci, kteří zcela jistě neuloví potravu každý den a třeba zvířata v době zimního spánku nepřijímají potravu několik měsíců. Něco jiného je třeba kolibřík, ten když nebude jíst co pár minut, tak chcípne. A některé druhy hmyzu žijí jako dospělci tak krátce, že ani nemají vyvinutou trávicí soustavu. Stačí i srovnat třeba veš a blechu. Veš když nesaje krev, do jednoho dne umírá, blecha přežije bez sání krve mnoho týdnů. Nelze zevšeobecňovat a říkat, že ani zvířata nepřijímají potravu každý den, není to pravda.
Zkušenosti několika posledních tisíc let říkají, že pro lidský (a jakýkoliv jiný) organismus je nejlepší každodenní, pravidelná, přiměřená a pestrá strava. Půsty, které vycházejí z náboženství nebo tradice, mají význam jen symbolický. Tak nevymýšlejme ptákoviny.
Kdyby byl půst prospěšný, tak by se uplatňoval i u zvířat (protože zdravý a silný dobytek byl v minulosti podmínkou přežití rodiny i obce). Přesto dostávaly a dostávají hospodářská zvířata jíst pravidelně každý den a jejich půst je přinejmenším známkou nedbalého hospodáře..
Dobrý den, snad je to dobré pro občasnou očistu těla, aby spálilo zásoby nebo (údajně) při rakovině - hladovkou se má zabránit výživě nádoru. Zdravím!
Příjde mi srandovní, jak lidé říkávají : naši předkové, pračlověci a tak. Říkají to všichni, když se jim to hodí do krámu. Proč říkají pračlověk, který měl na sobě kousek kůže a proč sami špatně snášejí chvíli pootevřené okno, ikdyž mají na sobě jégrovo prádlo. Žádné otužování, žádné umírněné oblečení, ikdyž každý ví, že bude venku chviličku, než přijede lokalka, bus. Hmhm, divné je to srovnání s pračlověkem. Mi se líbí ta teorie úplňku měsíce, při kterém se má pouze pít. A taky ovocný den v týdnu. Jsou to však pouze teorie. Moje tělo odmítá všechny půsty a všechny diety. Ráda vařím, ráda jím a jsem ráda na světě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.