Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče kouří - jak je přesvěčit aby přestali?

Od: sasharon odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer. Mamka i její přítel kouří. Nevím jak dlouho ale už to bude víc jak 5 let. Dříve mi to nevadilo ale poslední dobou mě z toho bolí v krku když ten kouř vdechuju. Ale nejde jen o mě. Mamka mi už hodně dávno slibovala že kouřit přestane ale doposud se nic neděje. Dost mi vadí že mamka nebere ohled ani na mě, ani na mou mladší sestru a ani na našeho jorkšíra. Sestra to zase ještě moc nevnímá protože je malá...Četla jsem si článek o tom že pasivní kouření u psů je o 60% větší riziko nákazy rakoviny a to mi až žene do očí slzy, že toto ani mamku nezajímá. Pes je náš malý mazlík a všichni ho máme strašně moc rádi.. Vůbec mamku nechápu. Pokud umře jen kvůli tomu, že nepřestala kouřit tak ji to nikdy neodpustím. Vím že jednou prostě odejde a už s námi nebude ale chci aby to bylo za hodně dlouho. Nevíte nějaké rady, tipy jak ji přesvědčit? Moc by mi to pomohlo... Předem děkuju :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý večer. Zkus si o tom s mámou promluvit a požádat ji, ať nekouří v bytě, ale chodí ven. Ať vám, dětem, dopřeje žít v nezakouřeném prostředí. Jistě ví, že to škodí nejen jí, ale i vám. Když už nemyslí na své zdraví, ať myslí na zdraví svých dětí. Kouření je její volba a pokud sama nebude chtít přestat, neudělá to. Ale mohla by začít brát větší ohledy na vás...

eulalie*
hodnocení

0x

Když to je těžko, milá Sasharon. Kouření je pro člověka drogou, takže i to odvykání je kolikrát těžké, nemá-li člověk motivaci. Spousta lidí sáhne pro cigaretu ze stresu, a pak si neumí říci dost. Snad bys mohla rodičům říci o tom, že tě z jejich kouření bolí v krku. Tady nejde pouze o vašeho pejska, ale hlavně o tebe a o tvou sestru a vlastně i o tvé rodiče. Takže obě dvě, ty i tvoje sestra denně mamku bombardujte tím, jak vám její kouření vadí.

layborr*
hodnocení

0x
Bohužel, Tvoje možnosti, jak jim zkusit pomoc, jsou do jisté míry omezené. To, co můžeš udělat, je s nimi zkusit o kouření promluvit, říct jim svůj názor, a dát jim najevo, že Ti na nich záleží a máš o ně obavy. Ale bude už nich zda se rozhodnou Tě vůbec vyslechnout, a jestli pak vezmou Tvé argumenty vážně. V případě, že se sámi rozhodnou pokračovat v kouření, nezbude Ti nic jiného, než jejich rozhodnutí respektovat.Jde o jejich život, o jejich zdraví. Další možností by bylo si zkusit o celé věci promluvit s někým dospělým z Tvého okolí a požádat ho o radu. Může to být třeba někdo jako školní psycholog, výchovný poradce, některá z učitelek na škole... Jejich postřehy a zkušenosti pro Tebe také mohou být užitečné.Kouření velmi škodí zdraví, dnes se o tom ví mnohem více než dříve, dnes jsou natočené celé filmy, kde se podrobně zabírají reakce našich cév na cigaretový kouř, čím dříve a čím déle se kouří, tím větší škody na organismu se napáchají. Navíc kouření leze do peněz, když si člověk spočítá co prokouří a co by za to mohl mít jiného, mrzí to.

hodnocení

0x

Myslím si, že je jen tak lehce nepřesvědčíš. Museli by chtít sami, zamyslet se nad sebou. Kouřila jsem kdysi taky, kouřil i můj manžel, dneska jsou z nás nekuřáci. Kouř nám vadí, pokud chceme někde pojíst, nikdy v kuřácké místnosti.

Člověk k tomu nejspíš dojde věkem. Že je to zbytečné. Smrdí kouřem, je to cítit z oblečení. Když jsem učila ve školce a nějaké dítě si mi vylezlo na klín, spolehlivě jsem poznala, zda rodiče kouří či ne. Nekuřácké děti voněly mýdlem, děti kuřáků - to byli malí tchoříci. Kteří za to nemohli.

Kouření je v současné době omezováno na veřejných místech - restaurace, nádraží, zastávky, nemocnice. Protože to není nijak pokutováno, třeba na zastávce přesto vidím plno špačků, lidé to prostě nerespektují. Takže je to jen takové zbytečné TY TY TY.

Kdybych byla Tvojí matkou, asi nejvíc by mi vadilo, že za blbou krabičku cigaret mám dát 60 - 80 korun. A vydrží mi den. Táta zrovna tak. Tedy 2 lidi x 80 Kč x 30dní v měsíci = 4.800 Kč za měsíc. 57.600 Kč za rok. Měli byste za to všichni každým rokem nádhernou zahraniční dovolenou v hotelu u moře.

Nebo bych za to koukala přilepšit vám, dětem - nějaké banány, pomeranče, jogurtíky, prostě něco dobrého.

Schválně to mamince takhle spočítej, uvidíš, co na to řekne. Pokud máte peněz dost a žijete v nadbytku, asi to s ní nehne, ale pokud penězi příliš neoplýváte, mohla by se nad tím aspoň zamyslet. Jaga.

pb®
hodnocení

0x
Jaj to je těžké a je to jako u jiných závislostí.Dokud kuřák sám nechce, nic ho nedonutí přestat. Znám kuřáky, kteří kouřili, i když umírali na rakovinu plic a kteří kouří dál, i když viděli na tohle zemřít vlastní matku. Naprosto pravdivý je vtip: tatínku, teď když zdražili cigarety, tak budeš míň kouřit? Kdepak synáčku, ty budeš míň papat. Zkrátka kuřák vlastní dítě vymění za cigarety. Snad by šlo alespoň domluvit, aby nekouřili doma.

bg
hodnocení

0x

Případně, pokud by se nikotinu nechtěli vzdát by bylo řešení přejít na nějakou formu bezdýmného tabáku, bohužel díky cigaretové lobby jsou u nás ty nejméně škodlivé formy nepovolené :/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]