Nejste přihlášen/a.
Potřebuji radu pro kamaráda. Má 22 letého a ten nestuduje , ale pořád si nechává platit alimenty. Kamarád podal žádost u soudu o zrušení alimentů. Přišel mu od soudu papír , že má doložit , že opravdu nestuduje. Kde nějaký doklad o tom , že nestuduje dostane? děkuji Lucka
Potvrzení o studiu (ukončení studia ) dostane na sekretariátu školy kde syn naposled studoval.
doplněno 05.11.14 20:42:Pokud si dal přihlášku a příjmou ho - potom si bude znovu výživné nárokovat ,
v současné době nestuduje a tudíž se nepřipravuje na budoucí povolání , takže nárok na výživné nemá (pokud není zdravotně znevýhodněn - v tomto případě nárok má,záleží na vyhodnocení soudu)
Pokud škola nebude chtít vydat potvrzení ,soud si jej dožádá sám.
Tady je ta arogance soudů. Pokud kamarád požádal o zrušení alimentů z důvodu, že syn nestuduje, tak syn má doložit, že studuje. Sice může na jedné škole ukončit studium a na druhé škole naopak studovat může. Proto potvrzení o ukončení je tak trochu na nic, ale soud to bere. prostě postavené na hlavu. Takže ta rada o ukončení studia je jedna z možností, ale v dokazování bych ještě uvedl, že syn mi nepředložil potvrzení o pokračování studia. Tím tu povinnost o dokazování studia přesunu jinam.
Moc děkuji za odpověd vše kamarádovi řeknu
doplněno 05.11.14 20:40:A dají mu na škole , kde naposledy studoval papír o ukončení studiu?
Po změnách v legislativě je to těžko zodpověditelné. Ale pokud ho nedají, tak může požádat soud, aby si potvrzení vyžádali sami. Soud na to má totiž právo a jen si ulehčuje práci. Z vlastní zkušenosti, kdy po mě chtěli potvrzení o které jsem neměl právo požádat. Když jsem to soudu oznámil, tak mi bylo řečeno, že to chtěli jen zjednodušit a potvrzení si vyžádají sami. Prostě je nutné soud dokopat k práci.
To co už jsem tu psal. Dcera doloží potvrzení o studiu. pošlu jí dopis doporučeně a je po starostech.
Výživné platíte dokud soud nerozhodne jinak, zjistěte zda dcera studuje nebo ne a žádejte soud.
Tak tady myslím nemáte nárok. Peníze jste zasílal dobrovolně. Nebyl jste upomínám a příjemce to bere jako dobrou pozornost. V případě vymáhání ze strany dcery, které se pak prokáže jako neoprávněné se peníze vrací.
Liduš - nesouhlasím. Pokud jen budu tušit, že potomek nestuduje, nekomunikuje se mnou a škola mi nevydá potvrzení o ukončení studia, tak okamžitě přestanu platit. Ať si v případě studia potomek zažádá znovu o výživné. V nejhorším případě mohu výživné doplatit a nic se mi nestane. Ale přeplacené výživné (než rozhodne soud) mi nikdo nevráti.
doplněno 09.11.14 22:51:ertl - to jste četl a nebo sám zažil? da vas k soudu a ten bez jednani naridi exekuci vyzivneho
jak bylo psáno - přestanu platit a doporučeně požádám potomka o doklad o studiu. Když dodá, tak zaplatím i zpětně, když nedodá, má smůlu - počkám na soud. Je to binec, že přeplatky se nevrací.
Stále si to špatně vykládáte. Pokud dcera nedoloží studium, tak požádám soud o zrušení výživného a pokud dcera začne studovat, tak musí znova ona požádat soud. Tak žádné každý měsíc zjišťovat zda studuje a bát se exekuce.
no, tak ono studium se stejnak většinou oficiálně neukončuje k libovolnému měsíci, ale spíš se nechá doběhnout až do konce semestru nebo do konce školního roku (záleží na škole, jak moc si to hlídá). tedy student nemusí chodit na přednášky, klidně může i pracovat, nicméně na škole je stále vedený jako student a užívá studentských výhod, protože školy obvykle řeší až přechod do dalšího semestru nebo do dalšího ročníku a nevyhodnocují každý měsíc, jestli si student plní docházku a zkoušky takže nějaké zjišťování každý měsíc by nebylo efektivní, stačí jednou-dvakrát do roka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.