Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení alimentů, jak doložit že nestuduje?

Od: luca4* odpovědí: 22 změna:

Potřebuji radu pro kamaráda. Má 22 letého a ten nestuduje , ale pořád si nechává platit alimenty. Kamarád podal žádost u soudu o zrušení alimentů. Přišel mu od soudu papír , že má doložit , že opravdu nestuduje. Kde nějaký doklad o tom , že nestuduje dostane? děkuji Lucka

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

layborr*
hodnocení

0x

Potvrzení o studiu (ukončení studia ) dostane na sekretariátu školy kde syn naposled studoval.

doplněno 05.11.14 20:42:

Pokud si dal přihlášku a příjmou ho - potom si bude znovu výživné nárokovat ,

v současné době nestuduje a tudíž se nepřipravuje na budoucí povolání , takže nárok na výživné nemá (pokud není zdravotně znevýhodněn - v tomto případě nárok má,záleží na vyhodnocení soudu)

Pokud škola nebude chtít vydat potvrzení ,soud si jej dožádá sám.

luca4*
hodnocení

On si dával přihlášku na vysokou a údajně mu nepřišel papír kdy má nastoupit do školy. A dají mu v bývalé škole papír , že ukončil studium , když je plnoletý a v péči matky?

hodnocení

0x

Tady je ta arogance soudů. Pokud kamarád požádal o zrušení alimentů z důvodu, že syn nestuduje, tak syn má doložit, že studuje. Sice může na jedné škole ukončit studium a na druhé škole naopak studovat může. Proto potvrzení o ukončení je tak trochu na nic, ale soud to bere. prostě postavené na hlavu. Takže ta rada o ukončení studia je jedna z možností, ale v dokazování bych ještě uvedl, že syn mi nepředložil potvrzení o pokračování studia. Tím tu povinnost o dokazování studia přesunu jinam.

luca4*
hodnocení

Moc děkuji za odpověd vše kamarádovi řeknu

doplněno 05.11.14 20:40:

A dají mu na škole , kde naposledy studoval papír o ukončení studiu?

Po změnách v legislativě je to těžko zodpověditelné. Ale pokud ho nedají, tak může požádat soud, aby si potvrzení vyžádali sami. Soud na to má totiž právo a jen si ulehčuje práci. Z vlastní zkušenosti, kdy po mě chtěli potvrzení o které jsem neměl právo požádat. Když jsem to soudu oznámil, tak mi bylo řečeno, že to chtěli jen zjednodušit a potvrzení si vyžádají sami. Prostě je nutné soud dokopat k práci.

luca4*
hodnocení

Máte pravdu oni si hodně ulechčují práci.Něco zítra vymyslíme. Pošleme dopis škole kde studovat , a když nedají papír o studiu tak požádáe soud.

ertl
hodnocení

0x
Pridam k tematu: dcera skoncila stredni skolu. Udajne se hlasila na vysokou. Nevim jestli udelala prijmacky, jestli ji vzali, jestli vubec nastoupila atd. Jak zjistim, jestli mam dal platit alimenty.

To co už jsem tu psal. Dcera doloží potvrzení o studiu. pošlu jí dopis doporučeně a je po starostech.

ertl
A to ji mam posilat dopis kazdy mesic? A co kdyz neodpovi nebo nedoda potvrzeni? Na soud? A zase kazdy mesic?
lidus*

Výživné platíte dokud soud nerozhodne jinak, zjistěte zda dcera studuje nebo ne a žádejte soud.

ertl
A pokud nestuduje, tudiz uz nemela na vyzivne narok, vrati mne ho zpet?

Tak tady myslím nemáte nárok. Peníze jste zasílal dobrovolně. Nebyl jste upomínám a příjemce to bere jako dobrou pozornost. V případě vymáhání ze strany dcery, které se pak prokáže jako neoprávněné se peníze vrací.

ertl
Takze pokud tomu dobre rozumim, musim kazdy mesic na soud? Nebo jak se dozvim, ze nestuduje?
uska*

Liduš - nesouhlasím. Pokud jen budu tušit, že potomek nestuduje, nekomunikuje se mnou a škola mi nevydá potvrzení o ukončení studia, tak okamžitě přestanu platit. Ať si v případě studia potomek zažádá znovu o výživné. V nejhorším případě mohu výživné doplatit a nic se mi nestane. Ale přeplacené výživné (než rozhodne soud) mi nikdo nevráti.

doplněno 09.11.14 22:51:

ertl - to jste četl a nebo sám zažil? da vas k soudu a ten bez jednani naridi exekuci vyzivneho

doplněno 09.11.14 22:54:

jak bylo psáno - přestanu platit a doporučeně požádám potomka o doklad o studiu. Když dodá, tak zaplatím i zpětně, když nedodá, má smůlu - počkám na soud. Je to binec, že přeplatky se nevrací.

ertl
Jestli prestanete platit a dcera bude studovat, da vas k soudu a ten bez jednani naridi exekuci vyzivneho. Tzn., ze se to celkem prodrazi a ne, ze se vam nic nestane.
ertl
Ano. To jsem zazil. Rozsudek o vyzivnem je vykonatelny titul.
Bohuzel povinnosti jsou jenom na strane me. Na opacne strane jsou jenom prava.
ertl
Nemuzete prestat platit a cekat na odpoved na dopis. Staci jakykoliv dluh na vyzivnem a mate na krku exekutora.
ertl
A jak mam zjistit jestli studuje? To si mam najmout detektiva?

Stále si to špatně vykládáte. Pokud dcera nedoloží studium, tak požádám soud o zrušení výživného a pokud dcera začne studovat, tak musí znova ona požádat soud. Tak žádné každý měsíc zjišťovat zda studuje a bát se exekuce.

ertl
To chapu. Ale ona, dejme tomu, studuje. Dolozi mne potvrzeni o studiu. Rekneme ke konci listopadu. Co kdyz v prosinci, ci v lednu, nebo unoru skonci? Jak se to dozvim? To ji mam psat kazdy mesic?

no, tak ono studium se stejnak většinou oficiálně neukončuje k libovolnému měsíci, ale spíš se nechá doběhnout až do konce semestru nebo do konce školního roku (záleží na škole, jak moc si to hlídá). tedy student nemusí chodit na přednášky, klidně může i pracovat, nicméně na škole je stále vedený jako student a užívá studentských výhod, protože školy obvykle řeší až přechod do dalšího semestru nebo do dalšího ročníku a nevyhodnocují každý měsíc, jestli si student plní docházku a zkoušky *nevi* takže nějaké zjišťování každý měsíc by nebylo efektivní, stačí jednou-dvakrát do roka...

ertl
Takze tomu rozumim dobre, ze klidne nebude studovat a ja budu stale platit. Pekne, pekne...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]