Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosila bych o radu..zaplatila jsem po rozvodu dluh za exmanžela 230000Kč,vše mám podloženo smlouvou od právníka,kde stojí,že mi má splácet po dobu 4 let částku 5000Kč.Smlouva byla sepsána v lednu 2009,ale bývalý mi zatím nezaplatil ani korunu a nereaguje na mé výzvy.Trvalé bydliště má na OÚ,nevlastní žádný majetek,nemá osobní účet a je OSVČ.U občansko-právního soudu mi řekli ze soudní výlohy na platební rozkaz budou min.9100Kč,ale že už jsem asi 6 v pořadí co z něj chce"vymámit"nějaké peníze...a kde nic není...ani smrt nebere.Nevím co dál,mám 2 děti na které mi neplatí alimenty a peníze potřebuji.Slyšela jsem že některé dluhy se dají prodat,ale neznám firmu na kterou bych se mohla obrátit.Vím že si berou nemalé částky,ale myslím,že je lepší mít aspoň něco než vůbec nic.Pordíte mi prosím?V tuhle chvíli je pro mě každá rada cenná.Děkuji
Dobrý den 230.000Kč už není malá částka. Existují firmy, zabívající se vymáháním pohledávek. Zadejte do vyhledavače "vymáhání pohledávek" a ono Vám to zobrazí firmy, které se tím zabívají. Pohledávku od Vás mile rádi odkoupí, ale pravděpodobně to nebude v 100% výši, postupem času totiž klesá vymahatelnost takové pohledávky. Neměla by jste zapomenout na úrok z prodlení, který Vašemu manželovi roste na základě nedodržování splátek. Úrok z prodlení se řídí nařízením vlády č. 142/1994 Sb. a repo sazbou České Národní Banky. (Občanský zákoník, Obchodní zákoník)
Vzhledem k tomu, že neplatí ani výživné, nezbývá Vám nic jiného než ho jít udat na policii. Neboť jste ze zákona povinná. Nedocílíte toho, že by zmoudřel a zaplatil na své děti, ale nějakou dobu si pobude ve vězení.
Pravdu mají ti, kteří vám řekli - kde nic není, ani čert nebere. Záleží jen na vás, jestli těch cca 10 tis. Kč "investujete" do platebního rozkazu či žaloby. V daný moment vám to asi žádné peníze nepřinese, ale v budoucnu ... Tím byste měla v ruce alespoň "papír", který vám na 10 let zabezpečí nepromlčení pohledávky a taky právní titul k jejímu vymožení např. exekucí. Třeba za pár let exmanžel něco zdědí, vyhraje ve sportce, začne pracovat, dostane invalidní nebo starobní důchod, atd. Hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.