Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Kdybych chtěla změnit své příjmení z osobních důvodů, jak se to dělá? A kdo mi vymyslí nové? Děkuju.
Asi bych to nedělala. Příjmení dostane dítko už při narození, děvčata jej zpravidla nosí do svého sňatku, chlapci celý život. Ano příjmení jsou různá, hezká, žertovná i taková, která se moc nelíbí.
Znám třeba pana Krásu, pana Rozkošného /je to děda, kterému je kolem osmdesátky // a pana Pěkného, který je na tom podobně. Příjmení jsou to daleko vábnější, než jejich nositelé.
Znám ovšem i rodinu Šourkovu, Smradíkovu, Vošoustovu či Vošáhlíkovu. Což není opravdu žádná výhra. Členové těchto rodin ale nosí svá příjmení hrdě, i když se jim občas někdo směje.
Když vdaná nejste, nedělejte to, jen si dobře vyberte časem ženicha, který oplývá pořádným...příjmením . A co Vám je po lidech? Těm může být úplně jedno, že máte jiné příjmení, než ostatní členové rodiny. Proč být pokrytecká?
Jen tak pro vzpomínku - za 2. světové války koloval mezi lidmi vtip:
Přijde pán na matriku a že by si rád změnil jméno.
Matrikářka se ptá: A jak se jmenujete?
ADOLF PRDEL!
Hm, to opravdu není vůbec pěkné. A jak byste se tedy chtěl jmenovat?
JOSEF PRDEL!
Jago pobavila jste mě. Dlouho mě nikdo tak nepobavil.
Někde jsem četla, že jméno vás ovlivňuje. Vaši osobnost, život i osud. Tak jsem si myslela, že když změním příjmení, ale nevím za jaké, budu šťasťnější. Přišlo by mi trochu drzé si sama dát příjmení. Musela bych se s někým poradit. Je otázka, jestli by to fakt pomohlo. To vědí ti, kteří ho změnili.
Souhlasím s tím co napsala babajaga. Nemyslím si, že by někdo byl šťastnější když změní příjmení a přitom ani neví za jaké. Spíše si myslím, že tím by mohl být i nešťastný když po nějakém čase zjisti, že to byla hloupost nebo, že si vybral ne zrovna dobré příjmení. Ono štěstí asi není příliš nebo vůbec zavislé na tom jaké má kdo příjmení. Podle mne měnit jen tak příjmení, pokud k tomu není nějaký vážný důvod je hloupost.
Nezáleží na tom za jaké příjmení. O to tady nejde. Jde o to mít jiné příjmení. Vážný důvod mám. Myslím, že možná vážnější než ty, co to skutečně udělali. Kdyby to vážné nebylo, tak sem nepíšu.
doplněno 02.11.14 15:29:to vlasy: Jaké příjmení byste si dal Vy?
Vaší žádosti o povolení změny jména nebo příjmení bude řešit matriční úřad, v jehož správním obvodu je žadatel přihlášen k trvalému pobytu.
Žádost ve věci změny jména nebo příjmení musí zejména obsahovat jméno a příjmení (popř. rodné příjmení) žadatele, datum a místo narození, rodné číslo, místo trvalého pobytu žadatele.
Dále uveďte jméno a příjmení, které chce v budoucnu užívat. Celá žádost by měla obsahovat důvody, které vedou k podání žádosti.
Jakmile si budete chtít změnit své jméno, zaplatíte za tento úkon správní poplatek. Tento poplatek se platí v hotovosti nebo složenkou, a to před provedením úkonu (před vydáváním rozhodnutí o povolení změny jména nebo příjmení). Pokud by požadovaná změna nebyla povolena, správní poplatek vám bude vrácen v plné výši.
Správní poplatek činí 100 Kč nebo 1 000 Kč v závislosti na typu změny příjemní. Například stokoruna se platí za povolení změny příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného nebo cizojazyčného, dále při změně na předešlé příjmení a v dalších zákonem vyjmenovaných případech.
Při změně jména nebo příjmení v ostatních případech se uhradí správní poplatek ve výši 1 000 Kč.
doplněno 01.11.14 23:12: Důvod můžete vynechat - popř . Vám poradí úřednice na matrice .Svou žádost o změnu jména si dobře rozmyslete a nenechte za sebe jednat své emoce. Zvažte veškeré následky, které tento krok může způsobit do budoucna nejen Vám, ale i rodinným příslušníkům.Děkuju, ale bydlím v malém městě, kde skoro každý každého zná. Mám z toho docela obavy. Říkat důvody paní na obec. úřadě, aby se to nerozkřiklo. Musím ho říkat? Není jednoduché měnit příjmení. Co si pomyslí lidi, když vdaná nejsem a mám jiné příjm.? A máma? Ta se se mnou přestane bavit. Obdivuju ty, co to udělali.
Změnou příjmení nic ve svém životě nezměníte jinak složná písmenka nic nezmění.Píšete,že jste z malé obce a nechcete na úřádě uvést duvod?Ale pak se každý stejně doví Vaše nové příjmení a lidi se budou ptát,proč?Žena se vdá změní příjmení některá i několikráte za život.Rozodnutí je na Vás,ale jak Vám tady piší i jiní já,bych to nedělal příjde mi to zbytečný.
Když já mám touhu jmenovat se třeba Veselá, Vomáčková, Slepičková nebo Nová. Je to optimistický a veselý. Sousedi by se mi asi smály, tak si musím nechat zajít chuť.
zdravím, dělá to na mě dojem, že se chcete distancovat od své rodiny, nepatřit k nim - ale to se vám ani změnou příjmení nepodaří, zvlášť na vesnici, kde se všichni znají - zvažte, jestli vás kvůli změně příjmení naopak neodsoudí, abyste tam pak s nimi vydržela...
Zdravím. Chtěla jse vám dát bod, ale už jsem je vyčerpala, tak dávám . Dostat do řečí se nechci. To bych se musela přestěhovat. Ti lidé, co to udělali, zřejmě bydlí ve velkém městě.
"Nezáleží na tom za jaké příjmení. O to tady nejde. Jde o to mít jiné příjmení." Tak v tomto případě příliš nechápu proč chceš aby ti někdo nějaké vymyslel. Různých příjmení je obrovské množství a stačí si pouze nějaké z nich vybrat. Třeba náhodně z telefonního seznamu když ti na tom nezáleží jaké bude. Doporučil bych ale dávat na to pozor jaké si vybereš, tak aby jsi pak po čase toho nelitovala, že zrovna sis vybrala toto příjmení a ne jiné.
"to vlasy: Jaké příjmení byste si dal Vy?" Já nad tím nepřemýšlím, protože svoje příjmení nemám v úmyslu měnit. Nemám k tomu ani žádný dostatečný důvod. Příliš bych nečekal, že ti tu někdo nějaké příjmení navrhne a pokud ano tak asi jen tak z legrace. Pokud to myslíš zcela vážně tak si to asi budeš muset vymyslet sama.
"Co si pomyslí lidi, když vdaná nejsem a mám jiné příjm.? A máma? Ta se se mnou přestane bavit." Pokud máš takové obavy tak to spíše svědčí o tom aby jsi do toho nešla a raději se na to vykašlala, ale jinak tě nemám v úmyslu jakkoliv přesvědčovat. Je to tvoje věc a tvoje rozhodnuti a záleží pouze na tobě jak to nakonec vyřešíš. Jinak na to co si kdo pomyslí bych příliš ohled nebral. Když si někdo bude o tebe chtít něco pomyslet tak si to stejně pomyslí bez ohledu na to zda příjmení změníš nebo ne. Mluví se, že kdo chce psa bít tak si na něho vždy hůl najde a tak pokud tě někdo bude chtít pomlouvat tak si stejně nějaký důvod najde.
Doporučil bych vzít v úvahu i to, že po změně příjmení je pak třeba obejít nebo nějak jinak kontaktovat úřady, instituce, firmy atp. kde mají vedené tvoje jméno a příjmení a změnu příjmení jim oznámit a také si nechat udělat asi většinu nových průkazů, dokladů, legitimací atp. s novým příjmením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.