Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel neplatí-jak se bránit?

Od: jj* odpovědí: 2 změna:

Zaměstnavatel mi dluží mzdu za září. Dočetl jsem se,že musím čekat celý říjen a pak ještě 15 dní v listopadu,než mohu okamžitě zrušit pracovní poměr,pokud jsem to správně pochopil. Vztahuje se to i na to,kdyby mi zaplatil do té lhůty jen část mzdy? Jak se proti těmto nepoctivcům nejlepe bránit?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Ano, vztahuje se to i na část mzdy.

Obdobím splatnosti mzdy je celý následující kalendářní měsíc, poté má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 dnů.

Nevyplatí-li Vám zaměstnavatel celou mzdu do 15. listopadu, můžete 16. listopadu zrušit pracovní poměr podle § 56, odst. 1 pís/....

Jestli ale zaměstnavatel doposud platil pravidelně (jestli jde o ojedinělý problém), doporučila bych to ještě zvážit. Hledání nového zaměstnání to pořád není nijak snadné.

Pokud by šlo o opakované problémy, bylo by dobré se spojit s dalšími zaměstnanci (měli byste být alespoň tři) a společně se obrátit na úřad práce, který Vám může za určitých podmínek vyplatit dlužnou mzdu a náhradu mzdy za chybějící výpovědní dobu.

garnett*
hodnocení

1x

Zajít na inspektorát práce a tam to nahlásit. Ideální ještě je zavolat na VZP jestli za Vás odvádí zdravotní pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]