Nejste přihlášen/a.
Slyšela jsem, že ve vaječných skořápkách je nějaká karcinogenní látka. Proč se tedy tak často doporučují pro lidi, kteří potřebují zvýšit příjem vápníku kvůli kostem anebo zubům?
Dobrý den, o skořápkách (jako zdroji vápníku) jsem slyšel jen v souvislosti s krmením pro zvířata, ale pro člověka snad ani ne. Tam snad raději tvaroh nebo kvalitní sýr. Zdravím!
Tak, tak.! Vajíčko je v podstatě přírodní konzerva. Pokud ho před rozmixováním hezky omyjeme v teplé vodě, nemusíme se ničeho obávat. Salmonela pochází z povrchu vajíčka. Takže pokud někdo dostane salmonelu, může si za to sám,
špatným "výrobním" postupem. A to, že vejce před zpracováním řádně neumyl.
Všem svým pesanům jsem dával minimálně 2x týdně do krmení rozmixované vajíčko a žádný si nestěžoval
Navíc nechávám na topení skořápky vyschnout a pak je ve starém kafemlýnku pomelu na prach. Pak se to přimíchává
"havěti" do papání.Slepicím, psům, kočkám... zkrátka všemu, co se Vám motá pod nohama, když vylezete na dvůr.
Sousedka to "morduje" v hmoždíři, ovšem to se mi zdá příliš hrubé a ostré.
Osobně syrové vejce nemusím... ani tatarák nemusím. Ale třeba jsem jen zasažen civilizací na nesprávném místě.
O skořápkách jako zdroji vápníku pro člověka tedy slyším prvně v životě. Spíš jsem slýchala, že pojídáním skořápek si člověk může vykoledovat zánět slepého střeva, ale třeba i to je pověra, nevím. Skořápky tak maximálně nadrtit slepicím.
Doplnění vápníku do kostí při řídnutí kostí může být nečekaně složitý problém. Vápník se často a rád usazuje tam, kde nemá (ledviny, kostní výrůstky na páteři, dokonce i v očním sklivci a cévách) a nechce se mu putovat tam, kam má.
MUDr. Pazourek mi např. ukazoval dlouhodobou studii o podávání mléka v souvislosti s osteoporózou a lidi, popíjející mléko, na tom byli ještě hůře, než kontrolní skupina. Což byla docela rána pro mléčný průmysl, který si tu studii zadal. Byla jsem k tomuto sdělení trochu skeptická, ale stejný poznatek přinesla ze školy i dcera, kt. studuje medicínu, že se to též učili.
Vhodnější doplnění vápníku je z rostlinných potravin, závisí též na dostatku vitaminu D a hořčíku, ale především též na pohybu, který významně zlepšuje problém osteoporózy a ohroženým jedincům tímto onemocněním (např. ženy po klimakteriu) se doporučuje minimálně 6 km denně chůze, aby nedocházelo k řídnutí.
Pokud už je třeba doplnit vápník tabletami, doporučoval mi nejvíce vápník vázaný na chelátové vazby.
Rozumím tomu správně, že organický vápník ze syrové stravy se tepelnou úpravou změní na anorganický?
Děkuji všem, kdo se zabývali mojí otázkou ohledně vápníku ze skořápek. Vězte, že se skořápkový vápník( jemně mleté skořápky) prodává za drahé peníze.Děkuji za zajímavý odkaz (stirecek) a co jsem se dověděla nového, budu mít při vaření na paměti. Hl. mě zaujal poznatek, že hodně vápníku je ve slupkách ovoce a zeleniny.Přestávám škrabat a odřezávát! Suma - sumárům myslím, že jsem na svůj dotaz dostala velmi uspokojivou odpověď. Jiřina
Pamatujte že nedostatek jen "jednoho"minerálu značí problém mnohem větší - nedostatek celé řady minerálů a vitamínů, proto je třeba mít pestrou stravu a nezaměřovat se jen na vápník. Obvykle stačí mít dostatek vitamínu D a hned je vápníku dostatek, ale ten potřebuje i hořčík, protože jsou to párové minerály v poměru 2:1 ve prospěch vápníku. Vše je v těle propojené a musí být v ronováze. Pokud bolí nohy, klouby, kosti a vápníku je v krvi mnoho, je ho naopak málo, poněvadž tělo čerpá z kostí...Takže pestrá, nejlépe syrová strava...hormonální řízení je pak v rovnováze, nic tělu nechybí, neoslabuje, neexistuje únava a jiné potíže...
K těm, co chtějí ještě odpovědět na moji otázku. Není co dodat ke všem dobrým odpovědím, snad jen to, že potravinové zdroje ORGANICKÉHO a tedy tělěm využitelného vápníku jsou v dnešním světě zaneřáděny hnojivy a vůbec životním prostředím, takže když nezbavím ovoce a zeleninu slupky, nebo ji omyju nedostatečně ( slupka = největší zdroj vápníku), mohu do těla dostat zase jiné sajrajty, které mně neprospějí. Stejné je to s rybami, co si budeme povídat...A k těm vaječným skořápkám - já osobně je nechám slepicím, které je rády zobou a přestanu se snažit o jejich využití pro sebe. Cestu ke zdraví musím dál hledat hlavně někde tam, kam vede krásná "polnička" na mé fotce.
Asi je nejlepší to "všeho s mírou" i cvičení, pobývání na slunci a pojídání jakkoliv zdravých potravin .Znova dík za vaše názory. Jiřina.
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.