Nejste přihlášen/a.
Dnes mám dotazový den, prosím ještě o radu, když se odvolám ve lhůtě, tak rozhodnutí nenabyde právní moci. Pokud orgán odvolání zamítne, tak potom dochází k nabytí právní moci stejně jako by to odvolání nebylo podáno-16. den po doručení? Nebo je to jinak?, Děkuji.
-děkuji Vám za radu. Jen mi není ještě jasné, když odvolací orgán potvrdí rozhodnutí 1. stupně, pak nabytí právní moci tohoto rozhodnutí 1. stupně bude také stejné jako nabytí právní moci rozhodnutí 2. stupně? Nebo může být nabytí právní moci rozhodnutí 1. stupně stejně jako by se nikdo neodvolal? Děkuji moc,
"Když odvolací orgán potvrdí rozhodnutí 1. stupně, pak nabytí právní moci tohoto rozhodnutí 1. stupně bude také stejné jako nabytí právní moci rozhodnutí 2. stupně?"
ANO.
"Nebo může být nabytí právní moci rozhodnutí 1. stupně stejně jako by se nikdo neodvolal?"
NE. Právní moc nemůže vzniknout zpětně.
Ještě jsem ale zapomněl zmínit, že u některých (poměrně vzácných) případů správních rozhodnutí může buď speciální zákon, nebo prvostupňový správní orgán vyloučit odkladný účinek odvolání. V takových případech to ale bývá uvedeno na konci rozhodnutí, v části nadepsané jako Poučení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.