Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vrátit z ulice do života (pokračování)

Od: paniks* odpovědí: 19 změna:

Pokračování otázky:

poradte.cz/...

(bylo dosaženo 150 odpovědí a nejde přidávat další :()

--

poradte.cz/...

Díky, zkusím se na to po víkendu zeptat, mám od endokrynolozky napsané Prestarium Neo, nevím jestli mi obvoďačka mže napsat něco jiného.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

7x

Nikdo nepochybuje o tom, že je to velice těžké, se vrátit z ulice do práce. Ale ta vaše hra na to věčné "no jo, ale..."je opravdu odrazující. Neopomněl jste dodat ke každé odpovědi, jak nevíte, jak tomu nevěříte atd.

Včera mne svrběly prsty na to se vás zeptat, co vlastně chcete? Pořád se stavíte jakoby do role dítěte a možná čekáte, že někdo se ustrne a napíše něco jako že s vámi na ten úřad zajde, vyřídí to, případně vás zaměstná. Bylo by to fajn, ale to se určitě nestane. Nikdo vás nezná, neví, co jste zač, co umíte, jak pracujete. Ne nadarmo se říká: "Pomoz si a bude ti pomoženo". Pokud tady lidi uvidí, že se snažíte a k dobrému se to obrací, podrží vás a budou vám fandit, tím jsem si jista, ale číst věčné fňukání a přehlídku výmluv, jak to nejde a proč to nejde, to nikoho nebaví.

Nepropadejte neustále defétismu, jak nic nejde a jak je to všechno na houby. Tenhle negativní postoj hodně ovlivňuje to, co se skutečně stane. Místo toho si představujte před usnutím to, co chcete dokázat, sebe v nějaké práci, co máte rád. Chce to nebýt taková fajnovka a hned se urážet a pěstovat si falešnou hrdost. Teď opravdu není vhodný čas na to, abyste přebíral pocity, jak se budete cítit na tom či onom úřadě a u doktora a jak vám co bude trapné. Je to jen o vás si tyhle kecy nepustit k tělu a vytrvat, ne schlípnout uši a odtáhnout domů a vybodnout se na vše.

Klíčem k úspěchu je vaše motivace! Pokud opravdu chcete něco změnit, tak se na sebe naštvěte, překonejte svůj strach a ostych a holt se vypravte na ty úřady! Pokud se tam na vás bude nějaká úřednice šklebit, tak co? Myslete si něco o tom, že jí jednou ukážete, jak se z té ulice zvednete a že holt něco teď musíte vydržet, když to chcete dokázat. Nebo si ji představujte, jak sedí na wc v noci a poulí při tom oči. :) Nikdo do vás nebude kopat, ani vám nikdo neutrhne hlavu! Pokud něčemu nerozumíte, tak dotyčnou zarazte, řekněte jí to, že tohle a tohle nechápete, nebo se ujistěte, zda to znamená opravdu, že to má být tak a tak, zeptejte se znovu, ujistěte se, že jste to dobře pochopil. Pokud na vás bude protivná, tak jí řekněte, ať na vás není nepříjemná, že je to pro vás těžké, ale že se snažíte. Úředník je taky jen člověk. A zdaleka ne každý je protivný. Např. v té poradně pro začleňování, co jsem vám poradila v Horních Počernicích, jsou velmi milí. A jsou tam i sociální pracovníci, co pomohou něco vyřídit na úřadě, když se nedaří. Ale chce to tam zavolat, dohodnout si schůzku, zajet tam. Na maily se vám 99% lidí vykašle něco jimi řešit.

Píšete, že nemůžete sehnat práci. Vždyť nemusíte být jen zaměstnanec, můžete jet i na sebe, pokud je to tak šílený problém. Dejte si inzerát, že děláte úklid, myjete okna, plejete zahradu, stříháte živý plot, kopete výkopy ap. a uvidíte, že zejména na vánoční úklid se vám někdo ozve. Je x inzertních serverů, kam to můžete dát zdarma na netu, jsou facebookové skupiny na brigády v Praze ap., ve velkých obchoďácích máte často nástěnku, kam můžete dát papírový inzerát (Delvita, CČM aj.)

Měla jsem tu chlapíka na čištění koberců, s takovým tím strojem a naříkal, jak je na roztrhání. Měla jsem tu zahradníka, který zaměstnával neškolené brigádníky na stříhání keřů a měl potíže je sehnat. Zatím třeba na stroj nebo nářadí nemáte, ale stěrku na okna s hadrem a kýblem si pořídíte za pár korun a pokud se vám to rozběhne, zlegalizovat pak živnost a dokoupit si stroj na čištění koberců za pár tisíc už není taková investice. Hlavně to chce nějak začít.

Sebelítost, ukřivděnost, stud, to všechno je luxus, který teď musí jít stranou. Nikdo se k vám skrz počítač nepřiplazí a neřekne, že jste největší chudák na světě, tady je vaše úřední potvrzení a medaile za chudáka roku a díky tomu vám nabízí práci. Naštvěte se na sebe a opakujte si, že nejste měkký, že něco vydržíte a že to dokážete. A když budete chtít, tak to určitě dokážete, tomu věřte. Na pracovním pohovoru z vás musí vyzařovat radost a chuť do práce, zájem o práci. Vyptávejte se, nechte si ukázat provoz, pochvalte zaměstnavateli něco, působte dojmem, že máte zájem. Z lítosti vás nikdo nezaměstná. Všichni chtějí pracovité a schopné lidí se zájmem, s ochotou se doučit, co neumějí.

Určitě by vám umožnil třeba prodávat časopis Nový prostor novyprostor.cz/... - to je projekt pro bezdomovce, zkuste poprosit o pomoc i je.

A, člověče, uvědomte si, že jsou na tom lidi opravdu tragicky, co vám vlastně chybí? Máte dvě zdravé ruce, neumíráte, máte střechu nad hlavou, tak nahoďte motor a zaberte. Ještě všechno je stále řešitelné. Práce je v Praze dost a zdraví vám stále slouží, až na pár drobností, které má opravdu téměř každý, važte si toho a nepromrhejte ten čas.

pohanka*

Dejavu, Paniksovi jsem prodej Nového prostoru doporučovala do začátku již 24.7.. Též jsem ho informovala, že pošta nabírá doručovatele novin i listovní doručovatele. Jak jsem se dívala i na Praze 10 jsou v nabídce volná místa u Č.P.s.p..

V prvním vstupu by byl rád Paniks za doplňování zboží v Tescu. Nyní, v předvánočním čase by bylo možné sehnat i práci na pokladně kdekoliv ve větším řetězci. Nebo úklidové agentury hledají úklidové pracovníky. Nyní před vánočním gruntováním každá ruka dobrá. Spíš mám pocit, že Paniks tyto práce přehlíží a byl by rád za nějakou fajnovější práci. Nejlépe, kdyby mu napsal tady někdo, přijď na tuto adresu a tady tě zaměstnám v kanceláři. Právě, že zde na poradně byl pochválen za velmi dobrý psaný projev a znalosti ohledně zdraví a práce na PC, se možná ještě hledá a neví, kterým směrem se vydat. Možná, že i jeho zdraví mu nedovolí nějakou těžší práci. To musí vědět jenom on sám. Ale těch pomocných rad už dostal dost. Velký posun udělal též v oblasti získání dokladů. Takže by se měl již rozhoupat a nechodit jenom na nějaké předváděčky jak píše a zaregistrovat se u agentur zprostředkující práce i za cenu, že půjde dělat operátora na Praze - západ. Svozové autobusy jsou již na Opatově připraveny, nábor pracovníků probíhá. Já práci nehledám, ale když se podívám na nabídky zaměstnání i bez nějaké školy, tak mám práci, nebo brigádu okamžitě.

hodnocení

6x

Nezlobte se na mě, ale řešíte pořád dokola jediné věci a motáte se pořád okolo jednoho problému. Myslím, že vše už bylo řečeno a nemá dál cenu to rozvíjet- už to bylo rozvinuto...Dostal jste v minulém vláknu 150 odpovědí. To byly všechny tak špatné a zavádějící, že se ze žádné nemůžete poučit, nic vyzkoušet?

Udělal jste velkou chybu - byl jste na ulici 10 let a nyní byste se rád zařadil zpátky za co nejkratší dobu. Což dost dobře nejde. Ztratil jste pracovní a sociální návyky, vyčlenil se ze společnosti, odvykl jste pracovat /vlastně jste ani nikdy nezačal, takže praxe žádná/. Vzdělání asi také ne, i když píšete pěkně. Takže, když jste svůj život dokázal tolik let nechat ladem, nemůžete čekat obrat k lepšímu za týden, za měsíc... Bude to běh na dlouhou trať.

Pokud potřebujete léky, u každé skupiny léků je takový, který se nedoplácí. Věřte mi, stačí se jen zeptat lékaře na shodný bezplatný lék. Jen se nebát otevřít u doktora pusu.

Sociálku si platit nepotřebujete, ani nikdo za Vás. Je třeba si platit zdravotní pojištění, činí v současné době 1.148 Kč měsíčně. Pokud budete nahlášený na ÚP, platí to za Vás stát. Takže velká úleva.

Pokud budete dělat něco, čemu sám nevěříte, nemá to cenu. Protože "víra Tvá Tě uzdravila". Pokud tedy polezete na sociálku zkusit něco vyčarovat, jak sám píšete a nebudete věřit tomu, že to dobře dopadne, seďte raději doma u počítače a bouchejte další dotazy. A tu zdravotní si plaťte sám. Vy si to totiž nezasloužíte. Chcete se oprostit od té ulice, ale současně ničemu nevěříte, nemáte zájem pro sebe něco udělat, házíte flintu do žita. To si myslíte, že jste jediný, kdo je na pracáku, za koho stát platí zdravotní? Divil byste se, kolik takových je. Ale pokud jste takový grand a připadáte si, že je to trapas jako prase, jak píšete, vytáhněte šekovou knížku a plaťte si to sám. Jiného už poradit nelze. Bu´d požádat a zkoušet, nebo cálovat sám. Jiná cesta není.

Přestaňte sedět u počítače, /asi to není až tak hrozné, když ho máte neustále v provozu/ místo toho už jste mohl mít klidně nějakou brigádu sehnanou. Je před Vánoci a obchody přijímají brigádníky. Na navážení zboží a doplňování, na kasy, do skladu. Když budete chtít, určitě se chytnete, aspoň do konce roku. A když uvidí, že jste šikovný, třeba si Vás tam nechají i nadále. Kamarádka je půl roku ve staropbním důchodu, je sama, doma se jí stýskalo po lidech. Důchod má pěkný. Proto zašla do Tesca a dneska už jede na kase jako čert. Jen chtít.

Možná si myslíte, že píšu zbytečně tvrdě, ale, člověče, já už vážně nevím, co Vám poradit. PŘESTAT PSÁT - SEHNAT BRIGÁDU /před koncem roku šance budou/ - VYDĚLAT SI. *bum* Jaga.

Vaše neustálé pitvání problému mi připadá, jako když se pes honí dokolečka za svým vlastním ocasem. Dělá také zbytečnou práci a ten ocas ne a ne chytit, pořád mu ujíždí. Připadáte mi zrovna tak.

honzacz*
Koukám, že baba Jaga se dneska nějak rozčertila! :)

Jojo, rozčertila se úplně správně. Není nic horšího, jak mlátit prázdnou slámu, přešlapovat s pláčem nad loužičkou rozlitého mlíka.

mám podobný názor... kde není schopnost činu, těžko radit *nevi*

paniks*
hodnocení

OK, ja na tohle reknu jedinou vec...

Zkuste si to sama, chci vas videt..

Ale fajn, uz nebudu obtezovat, prominte ze sem se opovazil podelit o svuj problem a hledat pomoc tady.

nashle.

honzacz*
hodnocení

2x

Myslím, že někteří z nás zapomínají, že každý úředník není příjemný a nesnaží se klientovi pomoci, ale chce se ho co nejdřív zbavit. Pro méně průbojné lidi, a to Paniks jistě je, může být srážka s takovým úředníkem opravdu velmi deprimující.

Ano, Paniks působí zmateně, ale zkuste si, prosím, představit sebe na jeho místě.

Já byl nedávno na radnici a co mi tam ty pizdy předvedly ... no fakt jsem zíral, arogance, neochota, neznalost zákona, fakt žasnu, co stát platí za vymaštěné blbky. Hlavně že mají na stole kafíčko. *bum*

Paniks: tak se hned neurážej, oni to asi nemysleli až tak zle. :)

mili*
hodnocení

1x

Tuhle jsem šla ráno k doktorovi a potkala jsem takovou skupinku lidí podobných jako vy, bylo jich asi 15 mezi nimi i Romky. Povídám kam jdete, a oni na to zametat ulice, každý měl v ruce koště. Povídám já jdu s váma a opravdu jsem měla chut jít s nima, kdybych mohla. Nevím kde jsou zaměstaní, ale dělají nábor ráno a odpoledne už mají peníze na ruku. Kdo chce tak může přijít. Zkuste se zeptat na UP zda tyto brigády nepořádají a nebo kdo. Měl by jste aspon na jídlo.

pohanka*

Mili, to je dobrý nápad. Na Praze 1, v ulici U Bulhara 3 nebo 5, jsou služby, odkud vycházejí pracovníci zametat a uklízet ulice. Možná by stálo se tam jít zeptat. Pokud tuto organizaci již Paniks nezná, protože žil už nějaký čas na ulici a mohl tuto nabídku práce již dříve využít.

honzacz*
hodnocení

0x

No - právě to, že nemáte na léky, by byl důvod, proč požádat o mimořádnou dávku v hmotné nouzi.

paniks*
hodnocení

Zkusím to, dopoledne zajdu na úřad a zkusím tam něco vyčarovat.. i když tomu moc nevěřím no :(

Je mi to i dost nepříjemné, nikdy jsem od státu za nic nic nebral, už je to napsat se na pracáku aby za mě platili aspon zdraotní a ociální pro mě byl trapas jako prase, připadal jsem si tam mezi těma lidma jako nějaká špína :( :( :(

Paniks, nechápu proč jste si připadal jako špína na ÚP? Tam se lidé chodí zaevidovat dobrovolně, jako uchazeči o zaměstnání. A není na tom nic trapného, pokud člověk shání zaměstnání. Jinak věřte, že sociální pojištění za Vás neplatí nikdo. Stát hradí pouze zdravotní, protože to je povinné. Jinak - pokud žijete ve společné domácnosti s matkou, bude se počítat i její příjem při posuzování nároku na soc. dávky. Myslím, že tudy cesta pro Vás asi nepovede. Např. co se týče příspěvku na bydlení - o ten si můžete zažádat, jestli-že jste majitelem bytu, či nájemcem ( máte platnou nájemní smlouvu) a máte v něm hlášený trvalý pobyt. Dále musíte dokládat Vaše platby za bydlení atd. Pokud nejste majitelem, ani nájemcem a je to Vaše matka, musí si požádat ona. Ale zkuste to a uvidíte. Já osobně si myslím, že na jiné dávky nedosáhnete ve Vašem případě, ale třeba se mýlím. Jen ještě upozorňuji na to, pokud si najdete třeba jen brigádu a jste veden na ÚP, jste povinen to ÚP ohlásit a nesmíte si vydělat více, než 4. 250,- Kč/měs, chcete-li být zaevidován. Při vyšším výdělku by Vás z evidence ÚP vyřadili. Je dobré si toto ohlídat, proto to jen připomínám. K tomu, že nemůžete žádnou práci sehnat - zkusil jste se ptát přímo např. v Tescu? Tam každou chvíli mají vyvěšeno, že shání brigádníky na noční vybalování zboží...

doplněno 29.10.14 12:23:

Ještě dodávám, že pokud je pro Vás problém sehnat finance na potravinářský průkaz, jsou i brigády, kde ho nepotřebujete. Jen namátkou, pokud se zaměříte na Prahu, třeba objevíte něco vhodného pro Vás:

fajn-brigady.cz/...

fajn-brigady.cz/...

flek.cz/...

paniks*
hodnocení

Děkuju všem, kteří mi dali cenné rady, i všem ostatním, jenom díky těm pár lidem tady jsem se hnul alespoň trochu z místa. Od teď se s tím budu prát sám a už Vás tu nebudu obtěžovat, jak mi slečna yaga naznačila..

Kdybych nenarazil na poradte.cz, tak uz bych na té ulici byl davno znovu, akorát je mi líto že ten kdo je v situaci jako já je automaticky vyvrhel který nemá "pracovní a sociální návyky" jak mi výše zmíněná dáma sdělila, opravdu miluju když mě někdo soudí aniž mě zná.. Takže to řeknu opět: nikdy jsem nebyl "bezdomovec", tak jak si ho představujete vy (sedící na lavičce na zatávce s krabicovým vínem v ruce, cigárem a žebrajicí o drobné), chápu že pro vás "bezdomovec" automaticky znamená špinavé, smradlavé budižkničemu věčně v lihu, které neví co je práce.. No omyl.. Za těch pár let jsem vystřídal hromadu prací, od úklidu přes práci na pokladně až po práci ve skladu s ovocem a zeleninou (vstávání v půl 4 ráno na vykládky.. mňam), opravdu BEZ práce jsem byl možná celkem tak desetinu toho celého času.. To že to nemám jak prokázat protože všechno byla práce na černo je už jiná věc.., pokud to že tady jednou za měsíc napíšu dvě zprávy znamená že "pořád sedím jenom u počítače" místo abych se snažil svojí situaci řešit.. no tak co na to napsat.. Rady jít do Tesca jsou fajn, když nemám ani finance na to nechat i vystavit potravinářský průkaz.. Dobrá rada nad zlato.

Ale jak už jsem řekl.. Díky těm co mi poradili, snad z toho dokážu něco vytěžit.. Další už nebudu komentovat, škatulkovat je tak snadný, ale nemám to nikomu za zlý, málokdo se dostane do takové situace, tak co :)

příjemný zbytek týdne.

uska*

Práci na černo jste si uměl sehnat během posledních 10ti let. Ne, že bych vás naváděla dělat stabilně načerno, ale být veden na ÚP a přitom si opatřtk nějakou korunku na shánění stálého místa. Včera byl u mne známý, začal stavět RD, zima se blíží a potřebuje jakoukoliv schopnou pomocnou ruku. CHtěl po mně, zda o někom nevím. Vím jen, že půl vesnice je na sociálce a dělat nepůjdou. Že by se v Praze a okolí nestavělo? Před zimou je to frmol a co vy na to?

Nevím, proč mi tyto lidi připomínáte. Slyším odevšad fňuk, fňuk, kňuk ...

pt®

Pankis, neberte to zle od zdejších rádců. Chápu, že když je člověk tak dlouho na ulici ztrácí důvěru a smysl všeho. Jen tu napište zase, jak pokračujete, jak se Vám daří. Neměl jste asi žádnou duši, které byste se vypovídal a máte potřebu všechno ze sebe dostat i když je to pořád dokola, to nevadí, hlavně, když se Vám uleví. I když bylo v minulém tématu 150 odpovědí, jistě nebyly všechny jen odborné, byly i ty chápavé, ty podporující, ty uklidňující, ty co dávaly naději a sílu dále věci řešit, a tak se jich nasčítalo tolik. Takže se obrňte trpělivostí a s nadějí, že se vše vyřeší. Víte, ono kolikrát, když už člověk nevidí nic, naprosto nezná řešení, tak se věci obrátí. To nás ten život zkouší, co vydržíme a Vy to vydržíte a dotáhnete do zdárného konce, kruci chlape, jste mladý, jste chlap, tak hlavu vzhůru na nebi svítí slunce, třebas je za mraky. - pt

doplněno 29.10.14 14:29:

Ještě by mohla maminka si vzít půjčku těch 6000 korun, aby Vám pomohla a pak byste jí pomáhal splácet. Ale hlavně ať si jde i maminka zažádat o příspěvek na bydlení, s jejím důchodem, jak jste psal, by měla také nějakou stovku, neli tisícovku dostat. - pt

ivik*
hodnocení

0x

Nebudu tak razantní jako předchůdci, jen se mi zdá, že se hodně moc upínáte jen na Prahu.Teď bude zimní sezona a co takhle se podívat na brigády na horách, na menších městech...Zadejte si na netu např."volná místa svitavy aktuálně říjen" a vyjede vám nějaká nabídka,která by třeba byla vhodná.Někdy to bývá i s ubytováním...Zkoušejte a nevzdávejte to.

hodnocení

0x

Kdo vám platí zdrav. pojištění v současnosti, když nejste na ÚP? Takhle vám akorát narůstá dluh a tím též penále. Nechápu, proč se alespoň nezaregistrujete na ÚP kvůli zdravku?

Můžete prosím uvést, jaké máte vzdělání? Protože píšete dobře na bezdomovce se základním vzděláním?

doplněno 29.10.14 09:47:

mili -- obec dá pracáku vědět, kolik lidí potřebuje na veřejně prospěšné práce. Pracák buď určí sám, koho pošle na tyto práce (dlouhodobě nezaměstané), případně se může zájemce přihlásit sám. ÚP si vybere sám

pohanka*

Jancaakovi - Vzdělání již Paniks uvedl v předcházejícím vláknu. Též tam již byl pochválen za písemný projev i znalosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]