Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ekonomická krize - co to znamená?

Od: petr12345* odpovědí: 12 změna:

Zdravím, dokázal by mi někdo laicky vysvětlit co to je ta krize o které se teď pořád mluví? Nebo hlavně co to znamená pro obyčejného člověka? Já jsem ji zatím na sobě nijak nepozoroval a něják mi uniká ten smysl proč se jí všichni bojí..

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

myslím, že ji pocítil každý jen si to neuvědomí že je to ta KRIZE

Vysvětlení, co třeba dfens-cz.com/...

Mě se také nedotkla, nevím na první pohled o ničem, ale když se člověk zamyslí tak si najde. Třeba díky krizi nakupuji levněji materiál, všichni tlačí ceny dolů, že některé materiály stály tolik naposledy tak před 5 lety.

No jinak si myslím, že kdyby se o ní tolik nepsalo, tak je nejméně o 1/3 menší.

ondrasek*
hodnocení

0x

tak z mého laického pohledu:

V usa (i na celém světě) si lidé a firmy půjčili více než teď dokáří splácet. Proto lidé nemají peníze- není odbyt pro zboží- firmy které ho vyrábí nemají peníze- propouští - lidé nemají peníze.

ČR se hodně specializuje na vývoz technického zboží - zahraniční firmy nemají odbyt a tak nenakupují naše zboží - naše podniky propouští - lídé v ČR nemají peníze- nenakupují - obchodníci v ČR nemají peníze - propouští nebo končí - další lidé nemají peníze...atd atd. prodávají se pouze potraviny a tabák.

Většina lidí kterí pracují v obchodu (tím myslím celé odvětví ne pouze provozovny) tak již krizi pocítili, lidé kteří pracují v podnicích který stojí na vývozu také poznali. Např. programátoři krizi nepoznali i když i to je otázkou času.

petr123*
hodnocení

0x

Koukni tady:

pina.cz/...

hodnocení

0x

Krize je to když něco nefunguje tak jak je potřebné a žádoucí.

Krize ve společnosti , tak jak uvádějí předešlé příspěvky je v tom , když převyšuje nabídka nad poptávkou _ je nadbytek produkce , lidé jsou nasyceni , nemají peníze, Následuje omezování produkce , tím k propouštění a prohlubování nedostatku peněž u občanů. To vede k dalšímu omezování výroby a propouštění. Toto vzniká také tím , že tržní princip hospodaření způsobuje že se soukromí producenti vždy vrhnou na atraktivní sféry společnosti, které jsou momentálně atraktivní z hlediska jejich zisků. Např. auta , výpočetní technika , bankovnictví-půjčky , energetika , mobilní telefonování a některé další.

To co nepřináší zisky se omezuje "nevyrábí".Příklad zemědělství - rušení chovů zem,zvířat , neobdělávání orné půdy , omezování a rušení pěstování některých komodit atd.

V tržním hospodářství je z těchto důvodů krize téměř nevyhnutelná. Je jen otázkou kdy k ní dojde a kdo na krizi nejvíce doplatí. Ti kteří ji způsobili a nebo ti kteří přichází o obživu? Krize ve společnosti se týká tedy všech.

petr12345*
hodnocení

Takže nakonec by mohli být všichni rádi jestli to chápu? (kromě podnikatelů samozřejmě kteří přijdou o zisky). Kdo je nezaměstnaný tak dostane sociální podporu, která by měla stačit, takže se lidé nebudou zbytečně dřít a nebudou vyrábět to co není potřeba. Je to tak? Tak by to mělo být pořád kdyby mnozí neutráceli za hovadiny a nepůjčovali si na hovadiny :)

A nejlepším řešením by bylo - zvýšit sociální dávky, a pak by pracovalo jen tolik lidí co je skutečně potřeba na vyrobení jídla, oblečení a dalších skutečných potřeb a ostatní by nemuseli nic dělat a taky by zbytečně neutráceli. Nebylo by to tak lepší pro všechny?

petr123*

No jenomže když přijdou podnikatelé o zisky tak propustí zaměstnance a omezí produkci nebo úplně zavřou firmu. Což znamená že přestanou platit daně a pak nebude z čeho vyplácet sociálný podporu...

antynka*
hodnocení

0x

Určitě pro doplnění je dobré přečíst si něco o hospodářských cyklech a o tom, jak vůbec ekonomika funguje:

Ekonomika se čas od času dostává do recese - je to prostě tak, že hospodářský cyklus je na vrcholu a pak jde zase ke dnu a odtud znovu na vrchol:

cs.wikipedia.org/...

Je to prostě zákonitost ekonomiky a o tom, jak hlubá bude recese, o tom rozhoduje více ukazatelů dohromady.

Další zajímavý článek na toto téma:

euroekonom.cz/...

Takže nebojte, ono bude zase lépe, otázkou však je kdy...

hodnocení

0x

Myslím si , že existují cesty a opatření jak zákonité krizi předejít nebo ji zmírnit.Na tom lidstvo pracuje téměř 150 let.

Sociální dávky v nezaměstnanosti jsou v zákonech , hlavně prostředkem k umravnění nezaměstnaných.Se současným zákonitým poskytováním dávek nelze zcela souhlasit . Změna by vyžadovala vytvořit dostatek pracovních příležitostí a to neni žádoucí jak uvádím dále.

Nezaměstnanost je v tržním hospodářství nutností z důvodů zlevnění pracovní síly za účelem větších zisků - konkurence pracovní síly. Uplatnění najde zpravidla ten kdo se spokojí s menší výplatou.

Pro utrácení za "hovadiny" , je vytvářeno uměle prostředí (nátlak : půjčte si na splnění vašich přání a pod.) - půjčky jsou neomezeně nabízeny na každém rohu , vidinou jsou velkého zisku z poskytnuté půjčky, případně konfiskace majetku dlužníka.

V krizi přijde bohatý o hodně jen ze svého velkého zisku , ale chudý přijde o vše ze svého mála.

innkas*
hodnocení

0x

Jestli se vás krize nedotkla tak jste šťastný člověk!Já jsem bez práce a naděje na jinou je mizivá.A to jsem se těšila,že děti dospějí,budou vydělávat a my si konečně budeme užívat života- a kde jsou ty plány, když jsem bez práce a bez peněz? v pr...no nebudu sprostá,díky bohu mám ještě manžela,který ZATÍM práci má

innkas*
hodnocení

0x

Jestli to nevíte tak podpora je dnes jen na pět nebo šest měsísů(pokud nemáte před důchodem-pak je 11měs)a minimum,které potom dostanete s tím stěží přežijete.Existanční minimum,které dostanete po roce nezaměstnanosti je 2020 korun - to je tak na suché rohlíky a bydlení pod mostem-moc by mě zajímalo,jestli by s tím dokázal vyjít ten,kdo to vymyslel.

Všichni nezaměstnaní nejsou flákači,já jsem z práce nechtěla odejít,ale nikdo se mě neptal.Nechci sedět doma-a co mám dělat?Mám hodně zdrav.problémů-kdo mě dneska zaměstná?

petr12345*
hodnocení

2020 to snad není možný? Já myslel že aspoň 2x tolik?

A na zdravotní problémy se dá sehnat invalidní důchod ne? a pak už by byla flákačka napořád :)

V SOUČASNÉ DOBĚ SE INVALIDITA SHÁNÍ? Za kolik je k mání? Dík.

doplněno 09.06.09 08:32:

Potřebuji sehnat Invalidní důchod. Nabídněte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]