Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sleva na dani

Od: zdenddaaaa* odpovědí: 6 změna:

Mám přítelkyni, které je 23 let. Pracuje na plný pracovní úvazek jako pokladní. Zároveň však studuje vysokou školu denním studiem (nikoli dálkově, ani kombinovaně). Chodí do školy na všechny cvičení i přednášky mezi svými směnami. Je tedy pracující na plný úvazek (nikoli brigáda, ani zkrácený úvazek), ovšem se statusem studentky (ještě nedosáhla věku 26 let). Má tedy nárok na základní studentské slevy ze zákona (jízdné, vstupné apod.). Zaměstnání zvládá z pohledu studenta čistě ve svém volném čase. Zároveň však má běžný měsíční příjem ze svého zaměstnání, odvádí daně i soc. a zdrav. jako ostatní zaměstnanci, co školu nestudují. Žije ve společné domácnosti se svými rodiči. Chci se dotázat, zda může její tatínek pobírat slevu na dani za studující dítě do 26 let. I přesto, že jeho dcera má svůj vlastní příjem, jako bězný pracující člověk?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

u studia VŠ je jedno, zda prezenčně nebo kombinovaně. Vždy je status studenta do 26 let, takže přítelkyně má nárok na všechny studentské výhody (jízdné, sleva na dani atd...). Proč slevu neuplatní sama? Stačí v práci doložit potvrzení o studiu

zdenddaaaa*
hodnocení

Slevu na dani za studenta v práci uplnatňuje (sama za sebe), jde o to, zda ji může uplatnit i její otec. Neboť jeho dcera se soustavně připravuje na budoucí povolání? Jinak pro doplnění, není jedno zda studuješ dálkově či prezenčně. U dálkového studia rozhodně není nárok na žlutou kartičku pro slevu na dopravu, není nárok na ISIC apod. Rodiče teda nevím jestli můžou uplnatnit slevu, když studuješ kombinovaně a není ti ještě 26...ale spíš myslím, že ne. Také jsem studoval kombinovaně a tyto výhody jsem neměl.

iz*

Není jedno, jestli jde o prezenční, kombinovanou nebo distanční formu studia. V prezenční formě je status studenta vždy, u distančního není a v případě kombinovaného studia některá VŠ přizná, jiná ne.

K dotazu: Ano slevu může uplatnit i otec. Uplatňuje přítelkyně i slevu na studenta (nebo jen základní slevu na poplatníka)?

zdenddaaaa*
hodnocení

Přítelkyně v práci uplatňuje i slevu na studenta. Právě proto jsem se tázal, zda se tyto dvě věci (sleva sama sobě+sleva její otec) vzájemně neruší.

Tyto slevy se neruší, mohou je uplatnit oba současně (každý tu svoji).

hodnocení

0x

aktualne.cz/...

Otec musí mít dceru zapsanou v daňovém prohlášení a dokládat včas potvrzení o studiu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]