Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neoprávněná deponace části mzdy v ins. řízení

Od: bobbert odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Potřebuji poradit, jak mám postupovat: Dne 1. 11. 2012 byl podán můj návrh na oddlužení a zahájení insolvenčního řízení. Ještě tentýž den soud návrh přijal a vyvěsil na portálu Justice.cz vyhlášku o zahájení insolv. řízení, v níž ve druhém odstavci výslovně píše, že nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení. Již dlouhý čas před mým podáním mi byla strhávána část mzdy pro nařízenou exekuci. Můj zaměstnavatel přes to, že již nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení opět na mzdě zasílané dne 10. 11. 2012 provedl stržení částky rovnající se přesně částce, jež mi byla dosud strhávána pro exekuci s tím, že tato částka nebude zaslána exekutorovi, nýbrž bude deponována u zaměstnavatele až do rozhodnutí soudu a poté poslána stanovenému insolvenčnímu správci. Je toto stržení, deponace a následné odeslána stanovenému insolv. správci (tedy PROVEDENÍ EXEKUCE s odkladem) přípustné, když insolvenční zákon v parag. 109 odst. c říká, že "exekuce v době platnosti účinků spojených se zahájením insolvenčního řízení může být NAŘÍZENA, nemůže však být PROVEDENA? Mám za to, že jednání mého zaměstnavatele je neopodstatněné a mám na tuto deponovanou částku nárok. Pokud to tak je, jak mám postupovat, když mi zaměstnavatel odmítá tuto deponovanou částku vydat? Zaměstnavatel mi zřetelně oznámil svůj záměr tímto způsobem pokračovat i v případě dalších následujících výplat až do rozhodnutí soudu a pak všechny deponace souhrnně poslat insolvenčnímu správci... Pokud by na pozdější následné deponace neměl nárok, i v tomto případě vás moc prosím o radu jak postupovat. Moc děkuji předem za odpověď. Robert Čemus.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rudolf*
hodnocení

1x

odpověď na vaši otázku je složitější...

- podle mého názoru, by to mělo být tak, jak učinil váš zaměstnavatel, a ikdyby vaše ins. řízení skončilo bez zjištění vašeho úpadku, měl by deponované srážky plátce vyplatit exekutorovi, ovšem

- takto to žádný zákon neupravuje, takže mimo jiné

- se nedivím, že chcete celou mzdu, ovšem

- to, že zákon situaci výslovně neupravuje, znamená, že je potřeba jej vykládat.. vykládat zákony ovšem určitě nemůže váš zaměstnavatel, takže se mu nedivím, že takto postupuje (je to skutečně běžná praxe - srazil na základě exekučního příkazu, ale nevyplatil exekutorovi)..

- píšete, že jste podal ins. návrh vy, to je podstatná infomrace (ačkoli si nedělám iluze, že to zohledňuje váš zaměstnavatel), protože tak do majetkové podstaty v ins. řízení patří i srážky z vašich příjmů od podání návrhu (při věřitelském návrhu by to bylo až od vydání usnesení o úpadku)

1) co se týče mého (nepodstatného) názoru, měl by zaměstnavatel peníze dle současné zákonné úpravy uschovat a v případě, že - bude zjištěn úpadek a schváleno oddlužení splátkovým kalendářem, vyplatit vám;

- bude zjištěn úpadek a schváleno oddlužení zpeněžením majetkové podstaty NEBO odmítnut/zamítnut návrh na pvolení oddlužení a prohlášen konkurs, vyplatit ins. správci

- nebude zjištěn úpadek, po ukončení ins. řízení vyplatit vám (ačkoli de lege ferenda si myslím, že by se mělo vyplatit exekutorovi)

/// v praxi ovšem pravděpodobně zaměstnavatel vyplatí vždy srážky pouze exekutorovi nebo správci, a jelikož stále není sjednocená judikatura (ať po linii exekučních soudů nebo insolvenčních soudů), nezbývá vám, než se s tím smířit anebo judikaturu sjednotit vlastními silami - nejpravděpodobnější předpokládám je varianta, že vám bude schváleno oddlužení splátkovým kalendářem, proto pokud by deponované srážky vyplatil zaměstnavatel za dobu před schválením oddlužení ins. správci, dejte návrh na ins. soud, aby uložil správci vrátit vám je.. (pak se případně odvolejte, a pokud jste z čech, pak u vrchního soudu v praze patrně neuspějete a budete se muset dovolat k nejvyššímu soudu čr...nemůžu vám slíbit ani to, že se vaším dovoláním bude vůbec zabývat, váš právní zástupce bude muset především kvalitně argumentovat pro jeho přípustnost.

pacourek*

Zaměstavatel se musí řidit soudním rozhodnutí To znamená že peníze musí strhnou a zaroven je nesmí vyplatit exekutorovy .Tým vaším vý kladem by se zaměstnavatel vystavoval tresnímu řizení maření uřednímu (soudnímu ) rozhodnutí I kdyby uspěšně prošel osobním bankrotem tito peníze pujde na uhrazení dluhu takže tazatel je nikdy neuvidí proto žadat o ně je zbytečné .Jediné co dostane je pouze minimální mzdu a zbytek pujde na dluhy

rudolf*

no já píšu, že v praxi to dost možná bude tak jak píšete, ale říkám, že to není správné..

a to protože při oddlužení splátkovým kalendářem se na plnění splátkového kalendáře mají použít srážky z příjmů po vydání usnesení o schválení oddlužení, a ne před tím..

také jasně píšu, že nic zaručeného se poradit nedá; to vy jste ten, co jednoznačně tvrdí, že "žádat o tyto peníze je zbytečné"..

já s vámi nesouhlasím, znám hned několik senátů ins. soudů, které by takový pokyn ins. správci vydaly...stejně znám několik, které by s tím nesouhlasily... ...ale to se pouze opakuji...

sebod*

rudolf. Domnívám se, že se pletete. Ani insolvenční správce s tímto není schopen nic udělat. On takové pravomoce nemá. Exekutor stojí bohužel nad ním. Takže exekuci na plat může zastavit pouze exekutor nebo soud. Ono se to zdá na první pohled postavené na hlavum ale... Dlužník může insolvenční řízení protahovat do nekonečna. Nebo podá neúplný návrh, ten nechá po nějaké době "spadnou" a může zase podat další. No a v tomto období by mu vlastně nebylo nic strháváno. A pochopitelně by se našli tací, kteří by toho zneužívali. Takže ze zákona je to vlastně ošetřeno takto: Ze mzdy je strháváno, peníze se nikam neodesílají, potom je použije ins.správce (po rozhodnutí soudu). Nedopadne-li insolvence jsou poukázány na účet EÚ.

rudolf*

kde píšu o ins. správci? (odpovím si sám: nikde)

kde jsme ve sporu? (odpovím si sám: nikde - až na to, že je vámi popisovaný stav upraven výslovně zákonem; já tvrdím, že není)

v tom případě, ale nechápu, proč píšete, že se pletu nebo o pravomocích ins. správce..

vy naopak vůbec nerozlišujete různé způsoby řešení úpadku, a z toho odvislé dispoziční práva a použití majetku dlužníka.. já jsem se pokusil poradit tazateli v jednom případě (oddlužení splátkovým kalendářem, kdy imho, neexistuje žádný zákonný důvod, aby srážky před schválením oddlužení spl.kal. neměly být vyplaceny dlužníků)

pacourek*

Tak si to schrme zaměstnavatel muže v tomto případě vyplatit peníze bud exekutorovy nebo insolvečnímu spravci nikomu jinnému.

tazatel je nikdy od zaměstnavatele nedostane.Chtěl bych si přečist oduvodnění u rosudků kdy musí správce tito peníze vyplatit zpět.

rudolf*

co třeba takhle (čistě formálně):

"soud schválil způsob řešení úpadku dlužníka spátkovým kalendářem. zákon stanoví, že při tomto způsobu řešení úpadku budou nezajištění věřitelé uspokojováni pravidelnými srážkami z příjmů dlužníka dle usnesení o schválení oddlužení splátkovým kalendářem z příjmů dlužníka, které obdrží po schválení oddlužení splátkovým kalendářem. současně zákon stanoví, že dispoziční právo k majetkové podstatě má v době před rozhodnutím soudu o způsobu řešení úpadku a po rozhodnutí soudu o způsobu řešení úpadku oddlužením splátkovým kalendářem dlužník.

soud proto určil, že uschované srážky z příjmů dlužníka od zahájení ins. řízení do schválení oddlužení splátkovým kalendářem, které plátce příjmů dlužníka vyplatil ins. správci, vyplatí ins. správce bezodkladně k rukám dlužníka."

pacourek*

Sebod mate pravdu že exekutor a soud muže exekuci ukončit Ale v tomto případě soud pozastavuje exekuci takže na ,tazatele nemuže.Dlužník nemuže podat neuplní nebo špatní navrch jinak by soud okamžitě navrch zamítl a pozastavená exekuce by dále pokračovala

pacourek*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel neprovedl měsíční exekuci ale sražku ze mzdy(což je jeho povinnost ).Exekuci by provedl kdyby peníze předal exekutorovi což se nestalo .Ve vašem případě nezbýlá nic jineho než čekat na rozhodnutí soudu

rudolf*

toto není dobrá odpověď

ron*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel částku sraženou ze mzdy pouze deponoval. Jednal tak oprávněně. Nemůže sám od sebe přestat srážky provádět bez oznámení exekutora o zastavení srážek. Jakmile soud (nebo Insolvenční správce) pošle rozhodnutí, že Insolvenční řízení je pravomocné, většinou oznámí i zaměstnavateli povinnost vrátit deponované částky provedené před tímto rozhodnutím zaměstnanci. Tyto deponované srážky zaměstnavatel neodešle insolvenčnímu správci. Jde jen o dobu než soud (insolvenční správce) toto oznámení zašle. Je to běžná praxe. Dále Vám bude zaměstnavatel provádět přednostní srážku (2/3) na základě insolvenčního řízení a zasílat insolvenčnímu správci.

rudolf*

toto také není dobrá odpověď

skye*
hodnocení

0x

Dobrý den, předchozí rádci mají pravdu, zaměstnavateli nezbývá nic jiného. Na jedné straně má rozhodnutí od soudu (resp. exekutora) o srážkách, od soudu zabývajícím se insolvencí ale žádné rozhodnutí nemá. Takže aby neporušil žádný zákon, srážku jako takovou provést musí, nikam ji ale nepošle a čeká na usnesení soudu. Pokud Vám oddlužení nepovolí, pošle ji exekutorovi. Pokud povolí, pošle insolvenčnímu správci. Ač se to zdá nelogické, postup je to správný (a vlastně jediný možný) a stává se to dnes a denně.

hodnocení

0x

Vy ste v jeden den podal návrh na oddlužení a zahájení insolvenčního řízení a ještě tentýž den soud návrh přijal a vyvěsil na justice.cz?.?.?.?.?

Mám pocit že ste se stal obětí superrychlýho a zázračnýho systému kterej u nás nemůže existovat.

doplněno 21.11.12 14:05:

Omlouvám se za to že sem mimo mísu.

Vzhledem k mojí osobní zkušenosti s insolvenčním řízením kdy sem s advokátem smolil žádost někdy v červnu. V září sem se dozvěděl o zveřejnění na justice.cz. Potom sem čekal další 2 měsíce než sme šli k soudu a potom dalších 11 měsíců něž mi určili splátkovej kalendář.

To jenom k mojí zkušenosti.

Ta rychlost mi prostě byla divná a nečekal bych že u nás v tom našem banánistánu o něčem musí soud rozhodnout ještě ten samej den.

Lujsi dle §18 insolvenčního zákona, je to povinnost soudu. Viz.:

§18

(2) O návrhu podle odstavce 1 rozhodne insolvenční soud do konce pracovního dne nejblíže následujícího po dni, kdy mu takový návrh došel; nestane-li se tak, má se po uplynutí této lhůty za to, že insolvenční soud vydal rozhodnutí, jímž návrhu vyhověl.

doplněno 21.11.12 13:39:

Rudolfe, děkuji za vysvětlení a upřesnění.

rudolf*

toto je taky zcela nepřiléhavá odpověď ... lujs je mimo, ale nikoli kvůli § 18 (týká se návrhu na změnu účastníka), ale kvůli § 101

"Zahájení insolvenčního řízení oznámí insolvenční soud vyhláškou, kterou zveřejní nejpozději do 2 hodin poté, kdy mu došel insolvenční návrh. Jestliže insolvenční návrh dojde insolvenčnímu soudu v době, kdy do skončení úředních hodin insolvenčního soudu zbývají méně než 2 hodiny, nebo ve dnech pracovního klidu, zveřejní insolvenční soud tuto vyhlášku nejpozději do 2 hodin po zahájení úředních hodin nejbližšího pracovního dne insolvenčního soudu"

rudolf*

toto je úplný nesmysl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]