Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod

Od: spiramax odpovědí: 11 změna:

Poradí mi někdo?Měla jsem autohavárii,odnesla to páteř,několik zlomenin,hospitalizace 2 měsíce,pak marození doma.

Byla jsem OSVČ,přerušila jsem činnost,a žádala o invalidní důchod-ten mi byl zamítnut,z důvodů,že je to jenom pracovní neschopnost.Marodím již třetí měsíc,nemám žádný příjem,na pracovní úřad mne nezaregistrují,protože jsem v neschopnosti.Lékař mne odmítl uschopnit,že si to na triko neveme.Jak dál,nikdo mi nedokáže poradit.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzacz*
hodnocení

3x

Pokud si OSVČ platí nemocenské pojištění, pak pobírá při pracovní neschopnosti nemocenskou, pokud si nic neplatí, tak pochopitelně nic nedostane.

Teoreticky můžete požádat o mimořádnou dávku v hmotné nouzi, ale pokud vím, většinou to těm, kterým bylo líto dát pár korun na nemocenské pojištění, zamítají.

Každý si musí rozmyslet, zda si bude platit nemocenskou a zajistí se tak v případě nemoci, nebo zda bude šetřit každou korunu a postará se při nemoci o sebe sám.

alena*
hodnocení

1x

Ze všeho nejdříve si najděte na stránkách sociální správy podmínky pro přiznání invalidního důchodu. Vy na něj zatím nemáte nárok. Pokud nemáte žádný příjem, požádejte si o dávky hmotné nouze.

hodnocení

1x

Vím, je to nepříjemné, takhle psát. Ale už naši předci tvrdili: Dej krávě do držky /rozuměj, potravu/, ona ti dá do dížky! A to platilo.

Pokud je někdo OSVČ, musí myslet na zadní kolečka. Na rozdíl od zaměstnance si dovolenou a případné marodění, hradí vlastně sám. Nic nedostává, jako člověk, který je zaměstnancem. Proto je dobré si platit, nikdy nikdo neví, co se může stát.

Moje známá - OSVČ - kadeřnice, točily se tam pěkné peníze. Hodně zákazníkům ani nevystavovala účtenky, nepřiznala to. Vydělala mraky peněz. Odváděla ale jen minimum. Když dospěla ke starobnímu důchodu, dostala prý 5.900 měsíčně. Nevím, zda je možné dostat tak málo, ale prostě si neodváděla, tak potom nemohla čekat. Prý se z toho zhroutila, nečekala tak málo. Naštěstí má manžela, který je na tom líp.

O invalidní důchod budete moci zažádat min.po roce souvislého marodění, dřív ne. Jinak, asi Vás bude muset živit rodina,manžel, případně si požádat o dávky v hmotné nouzi. Nejsem příznivcem strkání peněz do státní kasy, ale člověk nikdy neví, jak to bude dál. Pokud jste si platila, nárok na určitou podporu mít budete, vysoký podle Vašich příspěvků. Pokud ne, je to horší, pak jen oslovit sociálku. . Jaga.

Ano, babuško, je to tak. Když si OSVČ platí pouze minimální pojistné, je to, jako by měl měsíční mzdu cca 6.000 Kč. A jaký z toho může být důchod?

Co mě se týká, být OSVČ, budu státu odvádět také co nejméně, ale to, co vydělám, bych neroztočila. Pěkně bych si založila penzijní fond a strkala peníze tam. Jednak je po mně mohou zdědit děti, a jednak - pokud bych dožila důchodu - bych si je vybrala a přilepšovala si k té almužně.

O invalidní důchod si může zažádat kdokoli kdykoli. Není to omezené podmínkou ročního marodění. Záleží jen na lékaři, jak vyhodnotí zdravotní stav žadatele, a na posudkáři, jak rozhodne.

lidus*
hodnocení

1x

V obecných definicích invalidního důchodu nalezneme, že ivalidní důchod se přiznává při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu, tedy obvykle po roce pracovní neschopnosti. Z praxe ovšem plyne, že např. u onkologické diagnózy lidem v léčbě, kteří nemají nárok na pracovní neschopnost, přiznávají invalidní důchody, aby nezůstali při náročné léčbě bez prostředků. (cit.) Netuším jaký je váš zdravotní stav, o ID můžete žádat opakovaně. Jak radí jiní rádci, obraťte se na soc. odbor, jistě vám poradí.

doplněno 22.10.14 12:38:

duchody-duchodci.cz/... Zkuste si počíst, zda vůbec na ID dosáhnete.

sebod*
hodnocení

0x

Kdo nehodu způsobil? Vy nebo někdo jiný?

spiramax
hodnocení

Nabourala jsem sama,přehlídla jse zákrutu :(

hodnocení

0x

Po 2-3 měsících marodění žádat o invalidní důchod = to je vtip?!?!?!?

hodnocení

0x

Zkuste stránky vaclavkrasa.cz tam radí ohledně inv.důchodů a postižených. Jestli žijete sama, tak dávky v hmotné nouzi.

stirecek*
hodnocení

0x

Není důležité, jak dlouho marodíte, ale jestli máte trvale sníženou pracovní schopnost. Pak Vám lékaři vypočítají procentní omezení a dle toho přiznají stupeň důchodu. Jinak souhlasim s honzoucz, pokud jste si nehradila zdravotní pojištění, máte je nyní našetřené...to už je jen váš problém.

pb®
hodnocení

0x

Od toho je životní pojištění. Třeba já jako zaměstnanec tam nemám nastavené na dobu neschopnosti nic, protože by mi šla nemocenská. Partner jako OSVČ má po 14ti dnech neschopnosti už nevím kolik set či tisíc denně,tak aby se z výplaty pojistky dal zaplatit leasing. Protože kdyby nemohl pracovat a tedy splácet leasing, bylo by to pro něj likvidační. A stačí opravdu málo, třeba jen blbý zánět slepého střeva, aby byl na několik měsíců vyřazen z pracovního procesu. Bez pojistky by rázem přišel o auto, tedy svůj výrobní prostředek a tím i o práci. Na to je ovšem třeba myslet dopředu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]