Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď pro nadbytečnost po rodičovské

Od: koudelka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

končí mi tříletá rodičovská dovolená a můj zaměstnavatel již pro mě nemá práci, zrušil mé místo. Nabízí mi výpověď pro nadbytečnost dohodou, tedy bez výpovědní doby a se 4 odstupnými. Nevím, zda se mám postavit na odpor a trvat na výpovědi z jeho strany. V případě výpovědi od něj dostanu sice o jeden plat navíc, ale o to mi až tak nejde. Spíše mi jde o podporu, ale jak jsem pochopila, ta se mi tak jako tak nebude počítat z platu, protože i kdybych ještě ty dva (resp. u mě to jsou téměř tři) měsíce pracovala, stejně nesplním podmínku 270 dní účasti na důchodovém pojištění. A i kdybych např. otěhotněla během té výpovědi, tak to nic neřeší ani v jednom případě, že? A kdybych otěhotněla během doby na pracáku (což se stát může, o miminko se snažíme a nejde to a pokud by se konečně zadařilo, tak rozhodně nebudu brát ohled na to, jestli zrovna jsem nebo nejsem zaměstnaná a jestli mám odpracováno nějakých 270 dní), tak asi doberu podporu a pak až do porodu budu bez peněz, že jo? A to i kdybych byla na riziku.

Pochopila jsem to správně? Nebo by pro mě bylo v něčem dalším výhodné nepodepsat jim tu dohodu? Nechci se s nima nějak zbytečně dohadovat a nechat si pak dělat 2 měsíce zle.

Moc děkuji za všechny odpovědi a zkušenosti

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

svejk007*
hodnocení

0x

Dobrý den,

Pokud by vám zaměstnavatel dal klasickou výpověď, budete mít dvouměsíční výpovědní dobu + tříměsíční odstupné. Když se s zaměstnavatelem dohodnete na ukončení pracovního poměru dohodou, určitě si do ní nechejte zakotvit, že dostanete odstupné. Dohodněte se s zaměstnavatelem, jak bude vysoké, klidně i těch 5 platů, které byste od něj dostala, kdyby vám dával výpověď., na kolikati měsících se s zaměstnavatelem dohodnete, záleží na vás. Pokud bude pro vás dohoda o ukončení pracovního poměru nevýhodná, nepodepisujte ji. Kdybyste se potřebovala poradit s právníkem, obraťte se na Státní úřad inspekce práce - kontakt najdete na www.suip.cz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]