Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se na kohokoli s otázkou, jak správně vyplnit prohlášení poplatníka daně z příjmu ... bla bla... v mém bývalém zaměstnání to za mne vždy vyplnil účetní, já jen zkontrolovala údaje a podepsala. Nyní jsem v zaměstnání novém, kde mi zaměstnavatel dal růžový papír se slovy "poraďte si". Vše jsem zvládala, chápala - na problém jsem narazila na 3. stránce, tedy oddílu III,u kterého nevím, zda vyplňovat - v tomto roce (2014) jsem byla do července zaměstnána na HPP u jednoho zaměstnavatele; celý srpen poté na úřadu práce; a od 1. září jsem u jiného zaměstnavatele také s normální pracovní smlouvou - mám tedy 3. stranu vyplňovat? Jakože uvést zdaňvací období a jména plátců (konkrétně toho jednoho bývalého)? Ovšem mé příjmy byly vyšší než 6000kč, jak píšou v bodu 2. "jsem nepobírala v uplynulém zdaňovacím...".
Jsem ztracena. Doufám, že můj dotaz byl položen správně a někdo bude tak laskav a laicky mi odpoví, protože ani po přečtení několika článků z toho nejsem moudrá. Vím, že takových to otázek je kvanta, proto předem děkuji za pomoc.
1x
Stranu III byste podle mne měla vyplnit až začátkem příštího roku, až budete zaměstnavatele žádat o roční zúčtování daně z příjmu. K žádosti budete muset přiložit potvrzení předchozího zaměstnavatele o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně. Plus samozřejmě potvrzení od ÚP o evidenci.
Zmíněných 6.000 Kč se vztahuje k jiným zdanitelným příjmům, nikoliv na plat/mzdu od předchozího zaměstnavatele (snad pomůže obrázek).
Správně by Vám s tím měla poradit účetní zaměstnavatele. Nemůžete se ev. obrátit na účetní z předchozího zaměstnání?
0x
Možná vám tady někdo poradí, ale nebylo by lepší zrovna zajít na Finanční úřad na správu daní z příjmů a optat se tam? Než bych si tady nechal poradit, kdy výsledkem může být několik rozporuplných odpovědí, tak bych tam zašel, jak se říká rovnou ke "kováři".
doplněno 21.10.14 09:59:je mi ale divné, že tam v zaměstnání není někdo z těch účetních nebo ekonomů, kdo by vám s tím poradil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.