Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevhodná mluva

Od: zavinac® odpovědí: 35 změna:

Zdravím,,,,,píši a telefonuji si s vysokoškolákem ale nelíbí se mi,že tam,kde by člověk řekl svlovo zadek,řekne prd-l,,Několikrát jsem ho žádala,aby tak nemluvil.Vadí mi to.Myslíte,že chci moc?Mluví,že to není sprosté.Je to u něho běžné slovo.Člověk když se tedy pořádně naštve, tak to třeba řekne,ale ne běžně.díky

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To by mne zajímalo o čem si píšete a telefonujete, že máte tak častý výskyt slova "zadek" ve vzájemné komunikaci *smich*

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, jste si jistá tím jeho vzděláním? Většinou se vzdělaní lidé vyjadřují na určité úrovni, i když např. při vyprávění vtipu se to dá pochopit. Řekněte mu, že Vám ta jeho vulgárnost vadí a ať si to ohlídá (nebo ho pošlete do . . . ). Zdravím!

P.S. Ne, nechcete moc - jen slušné vystupování a to by neměl být problém (ani pro vzdělance).

doplněno 21.10.14 10:16:

coklit - bohužel, pouze o vzdělání to není. Je totiž rozdíl mezi vzděláním a přirozenou inteligencí.

Takže, inteligentní člověk (nemusí mít vzdělání) rozpozná vhodnost, kdy a kde a jak se vyjadřovat.

A přesně, jak se tazatelka doplnila - nyní už to vadí a v případné společnosti to bude ještě vadit více. Také asi záleží na jejich vztahu - jinak to berou kamarádi a jinak možní partneři.

Bene, vážně? Ono je to o vzdělání? :D Stačí, když našim politikům nechají omylem zapnuté mikrofony a to se potom člověk nestačí divit.. Že by většina měla diplom z Plzně? :) I oražený puberťák se musí červenat když je slyší..

Stejně tak i další vzdělaní lidé, vystupující v médiích slušně, se v soukromých rozhovorech vyjadřují velmi omezeně a vulgárně.. Nakonec i v práci mám pár kolegů, kteří jsou profesionály ve své manažerské profesi, ale když nepřednášejí oficiální řeč, nedá se to téměř poslouchat. V převážně mužském kolektivu se to stupňuje..

Člověka těžko předěláte..Spíše je to dáno výchovou, prostředím a náturou. Buďto to zkousnout nebo si najít jiného kamaráda..

doplněno 21.10.14 10:43:

Bohužel, gentlemanů z dob filmů Oldřicha Nového, už moc nebude.. Myslím, že máte každý jinou povahu.. pokud bude ochoten se přizpůsobit, aby na Vás zapůsobil, jak by případně později vypadalo společné soužití? Člověk si nedokáže hrát na něco co není na moc dlouhou dobu..

hodnocení

coklid,,,myslím si,že člověk -pokud se mu jedná o ženu,se takhle nepředvádí ( .řeč je obrazem ducha)

hodnocení

bene ,,,jsem si jistá,,dokonce červený diplom.Krásně jste to napsal,,patrně bych se styděla s ním někam jít,,

hodnocení

3x

Také zdravím. Chápu, že se Vám to nelíbí, ale pokud je tak zvyklý mluvit, nepředěláte ho. Pokud on to považuje (narozdíl od Vás) za běžné, záleží tedy na Vaší míře tolerance a jeho ochotě hlídat si před Vámi slovník. Pokud Vám to vadí a řekla jste mu to, je to na něm, aby se více kontroloval. Ale pravda je, že to co považuje za nevhodné jeden, druhému vadit nemusí... Každý jsme holt jiný a každý máme i své "mouchy".

lidus*
hodnocení

3x

Snažím se mluvit slušně ale chci-li někoho poslat do prdele, nezlobte se ale slovo zadek to nenahradí, už naše babička o ženských s velkým zadkem, řekla má prdel jak štyrský valach. Neumím si představit o čem spolu mluvíte, že toto slovo často používá.

doplněno 21.10.14 17:33:

Běžně bývají vaše názory dobré, teď se divím, že ho nepošlete sníst mýdlo a vypláchnout si ústa. Pokud vám to tak moc vadí, stýkejte se s někým, kdo "sprostá" slova nepoužívá a místo do prdele vás pošle třeba k šípku, nemá to u prdele ale má to třeba v paži. Bude se vám s ním líbat lépe?

doplněno 21.10.14 18:01:

Zavináč, když vy jste chtěla slyšet je to hulvát a nic jiného se vám nehodí. Má slovní zásoba je poměrně velká, nemám problém vybrat jiné slovo, ne vždy se mi ale chce.

hodnocení

nelíbí se mi to slovo ,,,,,stačí říct běž se vycpat .také běžte někam,,ale to je mezi lidmi ,které znám.

není zkrátka na můj vkus,,jestli máte jiný,vaše věc..to je věc člověka je mi jedno jestli te to ing. nebo cink ,,

Půjdete na rande a svěříte se mu s něčím a on vám řekne měj to v prdeli ,,,a pak aby mi dal pusu? Tak to ne,,No tak už se nebudu rozpisovat či "prdel,,,ři´t...či výtrusník...a končím mám to již na háku.Nebo jak chcete vy.

hodnocení

Píšete o úplně něčem jiném,,tak jistě každý k svému..Asi jste zvyklá bavení se o pr,,,,,,li.běžně.Někdo se v tom vyžívá...nevím,jak bohatý je váš slovník..

memorando
hodnocení

2x

Je prostě svůj, nepřetvařuje se a nehraje si na to čím není. Když Vám to tolik vadí, tak si najděte jiného "telefonistu" nebo jděte do prdele - proč? Protože v prdeli je prdel :-D Co tím chci říct? Jen tolik, že česká mluva je bohatá. Patří sem spisovná mluva i obecná, eufemismus i argot.. - a já říkám každému dle jeho libosti.

hodnocení

prostě samorost...ano mluva je bohatá ,ale nemusí to být zrovna o zadku.Parně jste stejný ...Tedy to je výchova slušná,,

memorando

Když se mně líbí nějaké slovo, použiji ho, třeba dobře zní nebo má pro mě správný "náboj" - energii. Když mám rád své nářečí a někdy i vulgarismy, použiji je. Bez ohledu na to, že mám dvě vysoké školy a někdo žije v domnění, že si nemohu jistý způsob mluvy dovolit - nezajímá mě to. Rozhodně se nehodlám někým zaškatulkovat a omezovat v tom co smím a jak to nesmím říkat. Jsem si vědom toho, že pokud mluvím s někým v profesionální rovině, potom respektuji určité vzorce "obecné komunikace". Pokud by ale někdo náhodou po mě vyžadoval v soukromí změny slovníku čili sebe sama, tak jej pošlu velmi rychle do "prdele", kterou zmiňujete.

jmlc*
hodnocení

2x

vysoká škola nemusí znamenat inteligenci, červený diplom slušné chování...

Znám hodně lidí, kteří mluví takto a ještě hůř.. - ale nikoho jsem ještě neslyšel se polepšit. I když má děti a před němi se snaží nenadávat, v přítomnosti dospělého si nadává o 106... Děti za takový výraz pak seřve nebo liští...

Pokud si přejete s tímto pánem další a bližší vztahy, musíte si zvyknout - nepředěláte ho...!

hodnocení

jmlc... asi ne,,

hodnocení

2x

Někdy i vysokoškolák může mít manýry dlaždiče. Ona vysoká škola není patent na rozum a na slušné chování.

Je fakt, že každému občas "cosi" uletí. Když se naštvu, říkám "kruciš" - to se může, to říkala i kukačka v pohádce o Křemílkovi a Vochomůrkovi. Také říkám: je to v čudu, je to v pytli, je to na houby. Nerada bych mluvila jako kanál, zvláště u žen se mi to dost příčí.

Pokud ale je nějaký vtip, kde je třeba neslušného slova, nedá se nic dělat,musí se říct. Obalovat ho by nemělo cenu a vtip by nebyl vtipem.

Jinak v práci mi kdysi moje spolupracovnice říkávala " tý vole". Nic tím nemyslela, měla to tak prostě už zakořeněné, nenadávala mi, jen to prostě používala pořád. Pokud mi třeba něco vyprávěla se vsuvkami "tý vole", odpovídala jsem jí a používala často "tý krávo". Taky jsem tím nemyslela nic špatného a věřte nebo ne, ona si pak už dávala pozor.

Nejvíc mě to štve někde ve společnosti, kde to může kdokoliv slyšet a pak před dětmi.

Takže se snažit ho buď převychovat, což je ale běh na dlouhou trať a chce to pevné nervy, nebo si najít někoho jiného, kdo se bude vyjadřovat slušněji. Asi by to bylo jednodušší. Jaga.

figurek*
hodnocení

2x

no tak pravda, já jsem to sem napsat nechtěl, ale nakonec napíšu. Pod tímto nickem jsme sem přispívali dva. Já a moje žena. Bohužel, moje žena sem přestala přispívat právě z toho důvodu, jakým způsobem tu někteří reagují. A protože ji dobře znám, tak její radu napíšu místo ní.

Na světě jsou lidé, kteří svůj mizerný charakter považují za svoji přednost. Svoji aroganci, sprostotu a hloupost považují za normální, přirozenou a pozitivní vlastnost. Holt už to tak je. A proto vám radím:

Až příště někdo začne sprostě mluvit do telefonu, pak mu položte hodně hlasitě tuto otázku:

Vyhovovalo by vám setkání u vás doma ve chlívě? Podle toho jak se vyjadřujete, ve chlívě pracujete i bydlíte.

sargo*
hodnocení

1x

Já vás chápu, pro mě by to byla nepřekonatelné, na stará kolena zvládnu neuhýbat před lidmi, kteří používají vulgarismy jako "koření", ale ty nadbytečné jsou mi neuvěřitelně nepříjemné. Jestli je to pro něj běžné, tak buď vám stojí za to si zvyknout, nebo ne - ale v tomhle věku už ho vy nepředěláte, to si spíš později bude muset zvyknout v zaměstnání, že to zase tak normální není. Je to holt o zvyku, výchově, prostředí - máte to nějak nastavené a určitě je víc v pořádku být na té slušnější straně ;)

(Mimochodem, hodně to bude i krajová záležitost. Bydlela jsem v jednom městě v západních Čechách, tam mluvili ve škole všichni normálně, nikdo neříkal ani "ty vole", nejsilnější nadávka byla "ty pako", ani nám to nemusel nikdo zakazovat, prostě obecná komunikace byla taková. Pak jsme se přestěhovali na Vysočinu a z množství vulgarismů v běžném hovoru mezi dětmi i dospělými jsem šla málem do kolen, připadala jsem si jako ve špatném filmu. A co teprve když jsem zjistila, že to ještě není zase tak hrozné! :-D)

hodnocení

1x

Tohle je ještě pohoda, náš bývalý soused dokonce vymýšlí nová sprostá slova (buď úplně nová, nebo různé vtipné složeniny těch už známých) a samozřejmě v řeči neustále kompletní sbírku všech sprostých slov používá. Je to neuvěřitelně směšné. A podržte se - celý život vysoký úředník, samozřejmě s vysokou školou. Ale tak nějak to patří k jeho stylu. Jiný známý zase běžně používá nadávky, které se naučil v Rakousku. Prostě je nesmysl třídit lidi podle toho, jak mluví. Z mé dosavadní zkušenosti plyne, že ti, kteří si dávají pozor a stále se kontrolují aby neřekli něco nespisovného, nebo dokonce sprostého, jsou zároveň ti největší prolhaní křiváci. Viz. jiný soused - podvádí manželku, lže sousedům do očí, okrádá barák a ani se nečervená. Ale jeho děti i on mluví krásně spisovně a mají naprosto vybrané chování. Tak co je lepší?

au1
hodnocení

0x

kurnik co by ty lidi dneska ještě nechtěli, prej nelíbí se mně jeho mluva :) tak s ním nemluv, ne? jedinej případ kdy bych chápal nějaký kárání za vyjadřování je v situaci šéf - podřízený. mně poslední dobou připadá že se objevuje čím dál víc lidí, kteří vědí, co je pro ostatní nejlepší, a přitom u sebe žádnou chybu nevidí

hodnocení

Každý má chyby,čeština je bohatát ale nemusí být za každou cenu vulgární,,jde to nahradit i jiným slovem jak tady píše ...rádce.Vidíte,,,místo kurník,jste mohl říct do pr...! Asi tak,,tak proč jste t o nenapsal?Protože je to vulgární..

au1

ne, protože by mně to admin smazal. nemá mě rád :) jinak su sprostej jak kanál, a komu to vadí, ať semnou nemluví :)

hodnocení

No vidíte,,,,,,,,,,,,asi ví proč,,,,,,,,,,končím

majsterjoe*
hodnocení

0x

Prdel, prdel, prdel.

A kdo Vám řekl, že je to sprostější než zadek?

buss
hodnocení

0x

Tož ať používá řiť a je to spisovně. Ale je to mezi vámi, nebo mu domluvit?

hodnocení

V tom případě ..je mu vše u...". řiti ",? Byť je to spisovně...Acho jo ..

nebo "anál", to je taky spisovné, ne? *smich*

paw*
hodnocení

0x

VS na tom niz nezmeni. Mluvi, jak je zvykly ze sveho okoli. Kdyz bude delat vysokoskolak 10 let stajgra, tak se holt jeho mluva priblizi skupine, se kterou travi nejvice casu.

martinaa*
hodnocení

0x

Připadáte mi zbytečně úzkoprsá, ono používání p...l nemusí nutně znamenat špatnou výchovu. Jsou prostě lidé, co to řeknou potají v duhcu, anebo ho nahradí přijatelnějším výrazivem, a jsou lidi, co to prostě řeknou na plnou hubu.

Táta je taky vysokoškolák, dost sečtělý a rozumný člověk, a přesto, protože vyrostl na vesnici na statku, slovo prdel používá úplně normálně. A rozhodně nemá ani návyky dlaždiče, ani to není jakýsi hovado bez vychování. U nás je to relativně normální slovo.

doplněno 21.10.14 14:53:

Ještě se zeptám - jak dlouho se scházíte? Ono podle posledního příspěvku mi přijde, že je fakt zbytečně vulgární typ. Myslela jsem, že to používá třeba jako nadávku, když se něco děje, anebo tam někoho posílá. Takhle se tedy s přítelem také nebavíme, přece jen je to jiné, než třeba na akci mezi ožralci, že.

Reakce "měj to v prdeli" se na rande fakt nehodí, notabene, když je to reakce na Vaše problémy. Pánovi asi chybí krom normálního vyjadřování také schopnost empatie.

hodnocení

0x

No nevím,vždy jsem si myslela,že mám slušnou dceru..Když chodila na vysokou,tak občas z ní vypadl takový výraz,že jsem málem spadla ze židle.Na můj nechápavý výraz mi odpověděla,že je to ve škole úplně normální.Nad tou prdeli bych se jen usmála.

mirex*
hodnocení

0x

Jedna věc je používat sprostá nebo méně vhodná slova, druhá věc je sprostě a nevhodně přemýšlet a jednat jako dobytek. Jistě ten rozdíl cítíte. Myslím si, že právě to je podstatné k posouzení nebo odsouzení člověka.

hodnocení

0x

Souhlas s tazatelkou. Sprostě se mluvit běžně nemá. V práci mezi chlapama se tak mluví běžně. Člověk si potřebuje ulevit a navíc bych byl za chudáčka. Ale v normální společnosti to taky nemám rád. U stolu se taky nemá prdět a krkat, tak proč používat neslušná slova?

hodnocení

ringo ,,souhlasím i s těmi co napsali po vás,,,Nemám již bodíky a -jsem ráda,že jsou tady lidé .kteří ví co je takt a slušné chování.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Pokud mi na někom záleží, tak se mu snažím přizpůsobit a vyhovět. Pokud ne, tak asi není co řešit. Tím samozřejmě nechci říct, abys svůj slovník přizpůsobovala ty.

2kedar*
hodnocení

0x

No... mezi námi, když se praštím kladivem, tak taky vyplodím mnoho nespisovných slov...

Proč.? Je to jednoduché, ono to totiž hned méně bolí.! *smich*

Nebuďte citlivka a smiřte se s realitou.

hodnocení

Vy o koze a já o voze.

doplněno 22.10.14 13:09:

chudák chlap toho plně chápu,,,uleví se,,hihi ale nechápu jak takhle používá podobná slova před ženou,o kterou má zájem ,,měj to v pr...li a růné lichotivé výrazy a mezi řečí figuruje slovo pr,,,l.jako samozřejmost.Vímže tak lidi zaklejí ,ale ne jak třeba jsou na rande.O tohle mi jde a šlo

Mimo jiné s Lakatošem jsem také párkrát jela...Ale už bych asi ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]