Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, včera jsem si přetrpěla návštěvu zubařky. Ale šlo to. Jen pár maličkých vrtáníček, nestálo to ani za řeč. O zuby pečuji a zubaře se nebojím. Ale zarazilo mě následující.
Na "jedničce" nahoře, která je při řeči a úsměvu nejvíc vidět, se mi odštípl tenký kousek zubu a to po celé délce, odshora až dolů. Paní doktorka mě objednala na příště, bude to prý delší práce. A nabídla mi 2 řešení:
1/ Bílou plombu, která bude stát, jak nezapomněla několikrát zdůraznit - 1.200 Kč.
2/ Obyčejný amalgám, budu mít ale po celé délce zubu stříbrný proužek, který prý /jak škodolibě prohlásila/ časem zčerná.
Tak co teď? Mám se rozmyslet a zítra zavolat. V mém věku už na tom až tolik nebazíruju. Ve 20 bych si dala klidně tu bílou plombu, i když tehdy 1.200 Kč byl můj celoměsíční plat a to ještě v hrubém. Ale na druhou stranu - pořád ještě člověk rád vypadá k světu. Zajímalo by mě:
1/ Co byste si zvolili vy?
2/ Je skutečně cena 1.200 Kč odpovídající za bílou plombu po celé délce zubu? Zdá se mi to velice drahé, představovala bych si částku okolo 500 Kč. Je na tuto práci nějaká záruka /kdyby vypadla, udělají zdarma novou?/ Na to se chci paní doktorky zeptat v případě, že se rozhodnu pro tu bílou.
Tak mi, prosím, poraďte. Pokud by některý zubař v okolí pracoval levněji, stejně nemohu přestoupit. U nás je nedostatek zubařů a nikde v okolí neberou nové pacienty. Děkuji - Jaga.
Je to trochu dražší. U nás na pražské periférii platím za bílou plombu zhruba 900 Kč. Asi bych to dal, přece jen jednička je jednička. Nějaká záruka se na bílou plombu poskytuje, ale v řádu let to zřejmě nebude. S nedostatkem zubařů máte svatou pravdu. Důvody jsou dva: Pojišťovny tuze nerady pustí groš a navíc dnes nikdo zubaře nechce dělat; každý chce být dentální hygienista (ideálně za pět tisíc korun na hodinu radit solventním pacoušům, jak si správně čistit zuby).
Jednoznačně bílou! Nějakou stoličku vzadu bych oželela, ale určitě se nebudete chtít každý den dívat do zrcadla a na jedničce, která je opravdu nejvíc vidět, sledovat nějaký nelíbivý stříbrný proužek.. Navíc většinou chtě nechtě, když s někým povedete rozhovor, může se stát, že Vám ten někdo, bude víc těkat k ústům než k očím
1200,- za plombu není málo, ale za stoličku už jsem v Praze platila dokonce ještě více..
Dle mě není lepší investice než do vlastního zdraví.. 1200,- u nás v práci platí kolegyně každý měsíc za kadeřníka.. některé ještě jednou tolik..
vlasatec: Ono mezi zdravím a krásou je trochu rozdíl. Je rozdíl jestli někdo využije zdravotnictví ke zkrášlení a nebo k léčbě nebo odstránění zdravotních problémů. Pokud jde někomu o krásu tak ať se na tom klidně zcela nebo přiměřeně finančně podílí, ale tam kde jde o zdravotní problémy tak ať se na tom zcela nebo značnou částí podílí zdravotní pojišťovny když už jsme všichni zdravotně pojištění.
Já bych mohl povídat, co TO jsou "zuby", málo už jich mám "živých", většina mrtvých a všechny mají nějakou tu plombu. Po prodělané infekční nemoci se mi dost rozsypaly, navíc mi tam letos řádil zlatý stafylokok. Letos jsem byl u zubaře v průměru každý týden 1x. Ale k vašemu problému. Vepředu mám také nějaké bílé plomby, ale už si nevzpomínám, kolik jsem platil (za některé možná vůbec nic), ale tolik asi ne (tak do 500 myslím). Něco jiného je třeba keramická korunka, tam jsem s kořenovou nástavbou vyplajz na jaře 2500,-. No já bych do toho investoval, přeci jen je to vepředu a pak si něco vyčítat, no člověk kolikrát vyhodí peníze zbytečně, ale tady myslím, že bych nešetřil.
Teda, Hejkálku, na Tebe si musím dávat dobrý pozor. Jak Ty dovedeš člověka odhalit!
Ano, máš pravdu, BABA JAGA MĚLA JEN JEDEN ZUB. I já to tak měla. Ale když mi bylo asi 359 let, chytla jsem třetí mízu, začala se mi potřetí zapalovat lýtka a jako bonus mi vyrostly třetí zuby. Jenže holt už nejsou tak kvalitní, jako ty předešlé. Že by se na tom podepsal Černobyl?
No a tak je potřebuju vylepšit. Až se potkáme v lese za úplňku, aby ses za mě nemusel stydět! Pokud mi přispěješ nějakým sponzorským darem, budu ráda. Hejkal byl vždycky bohaté strašidlo. Vždyť víš, že já kromě té rozedrané chaloupky nemám ničehož nic. Jaga.
Moji milí rádci, jste všichni prima, já jsem totiž ve skrytu své duše o té bílé plombě uvažovala. Takže jste mě podpořili. To jen dědeček kapánek připomínal, že je to opravdu hodně peněz /má pravdu/ ...**
Ale ve svých pouhých 59 letech nemohu vědět, na koho se ještě v životě budu smát, i když už to nebudou švarní nápadníci, ale spíš zdravotnický personál. Takže do toho asi půjdu. Co nadělám. Zase je fakt, že neutratím moc za toho kadeřníka. Chodím se dát ostříhat jen zasucha na pánské a dědu dokonce úspěšně stříhám sama!
Je to fakt, žijeme jenom jednou a někdo dokáže probendit daleko víc. Jaga.
Zdravím babuško, nejsem také nejmladší a jedničku i dvojku mám plombovanou, ale nikdy jsem nic neplatila. Mě paní dr. řekla, že pohledové zuby se neplatí.Ale taky je pravda, že je to již drahná doba, co mi ty zoubky dávala do kupy. Teď jdu v týdnu o5 navšívit tu mojí a jsem zvědavá, co budu muset vypláznout
Tak určitě je to samo o sobě drahé, ale cena si myslím, že odpovídá. Na jedničce odštípnutý kousek zubu 900kč u mé zubařky. Na přední bych ani neváhala a okamžitě volila bílou plombu. Záruka, že kdyby vypadla a zadarmo Vám udělala novou asi nebude, ale také bych byla pro, kdyby fungovala "reklamace" Záleží jen na Vaší zubařce.
Tato cena za plombu mi připadá docela dost vysoká a to i když je bílá. Také jsem měl asi před více jak rokem ulomený dost značný kus horní jedničky. Zubář mi ten ulomený kus zubu docela dobře dodělal nějakou bílou hmotou a doposud je to bez problémů. Ani si už nepamatuji jestli za to chtěl něco platit nebo né, ale pokud ano tak rozhodně ne až tolik. Připadá mi to, že zubařina a asi i jiné lékařské obory jsou docela dobrý byznys kde se často dá z lidí tahát nemalé peníze. Když člověká něco bolí nebo má nějaký zdravotní problém, např. se zubami, tak mu většinou nezbývá nic jiného než za to zaplatit tolik kolik si lékař žádá pokud chce ten problém řešit. Mám dojem, že někteří lékaři to možná někdy i zneužívají předraženými cenami. Další věc je co zdravotní pojišťovny a proč některé zákroky neproplácí nebo jen v minimální zanedbatelné výši. Všichni jsme zdravotně pojištění a proto by jsme také měli mít nárok aby nám zdravotní péči hradily. Chápu, že je asi něco jiného když si někdo nechá udělat např. plastickou operaci pouze proto aby jinak vypadal a musí proto za to zaplatit nemalé peníze a oprava zubů (např. plomba) kde by to pojišťovny snad mohly hradit celé nebo mnohém více. Mám dojem, že kdo není dostatečně bohatý a nemá štěstí, že je docela zdravý tak má bohužel smůlu a musí se smířit s tím, že české zdravotnictví na něho bude kašlat, protože takový člověk není pro nich příliš zajímavý.
taky bych dala bílou, já jsem platila 700 Kč a bylo to na na horní dvojce...na tom předním to musí být dražší, jelikož tím zubem ukusujete potravu, takže to musí být kvalitní..možná to je trošku předražené, nevím jak si to zubaři účtují..nemůže tam dát nějakou obyčejnou, ta by Vám "hned" odpadla...určitě bílou
Amalgámové plomby mi často padaly a když se na ně náhodou šáhlo hliníkovou vidličkou tak teda nic moc. S plastem (fotokompozitem) jsem maximálně spokojený a radši si připlatím. Amalgám bych si už do huby nedal.
S těmi 359 lety jste mi připomněla:
Policie nedávno zatkla podvodnici prodávající pilulky, které měly zákazníkům zajistit věčné mládí. Při prohlídce trestního rejstříku vyšlo najevo, že se jedná o recidivistku, která již byl za tento trestný čin odsouzena v letech 1794,1856 a 1928.
Rozhodně fotokompozit. Můj zubař ani jiné plomby nepoužívá. Amalgam se totíž nepřilepí, drží defakto jen tlakem a tak se na takové zuby vůbec nehodí - aby držel, musí se zub zbytečně "vydlabat". Otázka je, jak moc je ta zubařka šikovná - pokud s ním nepracuje denně, je možné, že ho neumí pořádně udělat a vypadne nebo ještě hůř - nepřilepí se pořádně na sklovinu a způsobí sekundární kaz. 1200 Kč se mi zdá moc, za mnohem větší výplně fotokompozitem jsem neplatil ani zdaleka tolik.
Ta Vaše zubařka bude asi patřit k těm horším - jak vůbec může navrhnout takovou prasárnu jako amalgam do předního zubu? Delší práce? Tím myslí 5, maximálně 10 minut? Práce s fotokompozitem je velmi rychlá. Doporučuji si najít v okolí nějaké větší stomatologické centrum, tam berou většinou v pohodě. Horší než tato předražená felčarka asi nebudou.
Co se týká nedostatku zubařů - není to tak docela pravda. Zubařů je dostatek, je nedostatek ordinačních hodin. Jinak řečeno, málokterý zubař pracuje přes 4 hodiny denně, často pracují třeba jen 2 hodiny. Ale platby od pojišťoven i pacientů jsou tak vysoké, že jim i tato krátká doba stačí k velmi nadprůměrným výdělkům, nic je nenutí mít delší ordinační hodiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.