Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď v době nemocenské

Od: elvavra* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

zaměstnavatel po mně chce abych podepsal výpověď s odstupným, protože se ruší moje pracoviště.

V současné době jsem nemocen a mám nemocenskou. Je to v pořádku a běžný postup?

Nehrozí mi nějaký problém?

Děkují za rady...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává (v tomto případě zaměstnavatel). příjemce pouze potvrzuje převzetí výpovědi (jeho podpis nevyjadřuje vůli ani souhlas). V době nemoci Vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď.

Nejde o dohodu o rozvázání pracovního poměru (to není výpověď)? Dohodu lze uzavřít kdykoliv, tedy i v době nemoci zaměstnance.

doplněno 20.10.14 20:58:

––––––– Reakce na odpověď Inžinýrky:

Odhaduji, že výpověď podle § 5/... by zaměstnavatel poslal poštou, k výpovědi by nepotřeboval podpis zaměstnance ...

Ale může to být obojí. Snad to tazatel ještě upřesní.

111®
hodnocení

0x

no asi by ti hrozil...myslím, že je vyčůranej...máš tuším ochrannou lhůtu...

hodnocení

0x

Ruší se Vaše pracoviště? Máte na mysli Vaši pracovní pozici, nebo část (některý z provozů) zaměstnavatele? V tom je totiž rozdíl.

elvavra*
hodnocení

...ruší se část firmy, tj. provoz ve kterém pracuji.

elvavra*
hodnocení

...aha, tak to bude asi dohoda s odstupným.

Na nemocenskou to má nějaký vliv?

Ano, má to ten vliv, že když je výpověď daná zaměstnavatelem z důvodu rušení z-tele nebo jeho části, nevztahuje se na ni zákaz výpovědi v ochranné době. Zkusím to česky: zaměstnavatel Vám nemůže dát výpověď, když marodíte. TOTO NEPLATÍ, pokud Vám dává výpověď z důvodu, že se ruší zaměstnavatel nebo jeho část. Čili výpověď (nebo dohoda, zde si pohlídejte důvod ukončení prac.poměru, měl by tam být § 52 písm. a)) s odstupným.

Kdyby bylo zrušeno Vaše pracovní místo, je to § 52 c) zákoníku práce, tam je zákaz výpovědi v době nemoci. Pokud začnete marodit ve výpovědní době, prodlužuje se výp. doba o dobu nemoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]