Nejste přihlášen/a.
Mám dva sousedy jeden absolutně nehlučný tichý, druhý každý den 2-3 hodiny, sobota střídavě celodenně řeže motorovou pilou dřevo, odhadem má zásoby již alespoň na dvacet let. Druhý je to konstruktér mu navrhuje, kupte si elektrickou otravujete sousedy, případně vám na ní přidám, amatér dřevorubec má názor, mám drahou elektřinu D 26, levná je jen v noci to bych prodělal kalhoty a pokud řežu pro sebe nedá se nic dělat klid máte v neděli, případně si pořiďte sluchátka. Jaký je názor motorovka obsah 50 ccm a na př. el. pila příkon 2000 Watů co podle odhadu je levnější na provoz
Denně mam v ruce benzinovou motorovku od husqvarny a je až neuvěřitelný kolik ta mrcha seřere. Za 15 minut řezání na plnej výkon vysaje celou nádrž do sucha jak nic. Samozřejmě řežu s ni kmeny od průměru 40 a vejš nacož by se elektrika nechytala ale pochybuju že by pan soused krájel na dvorku takový kmeny. Za mě pro domácí použití el. pila pokud je možnost napájení. Benzin bych volil jako poslední možnost už jenom s ohledem na sousedy a kor o víkendu.
Ono část lidí si dělá dřevo sama v lese. To potom nejsou buchvíjaké průměry. Ale část lidí a není jich málo, si nechá dovézt klaďák dřeva a tam už je to o něčem jiném. A nezlobte se, pokud bych měl dělat elektrikou 30m bukovýho a měl na pořádnou pilu, tak jdu do benzínu.
Ještě jeden postřeh. Benzínovka bude řezat i s mírně otupeným řetězem jak nic. Elektriku musíte průběžně brousit neustále, protože už při malém otupení je odpor při řezání takový, že vypne pojistka proti poškození pily.
Vím o čem mluvím. 30m bukovýho jsem s tou 2000W Dolmarkou dělal loni. Jde to ale strávíte na tom dvakrát tolik času a práce.
Jen jsem psal svůj názor. Jsem dřevorubec a dělam na dřevovýrobě kde mam denně v ruce jak benzin, elektriku tak i strojní harvester. Jakmile řetěz vezme kamínek (chycený v kůře např.) tak jde do háje a je fuk jestli na benzinu či elektrice, otupení se projevuje úplně stejně na obou. Že si lidé chodí těžit sami do lesa tak logicky si nepotáhne za sebou prodlužovák pro el. pilu. To že si někdo nechá dovézt vejtřasku metrovek tak i tak tam běžně nenajde průměr větší jak 30cm. Za mě prostě volil bych el. pilu je-li možnost napájení jak píši vejš a zbytečně bych nevytáčel sousedy. Toť můj názor a pohled na věc.
OK, já volil elektriku z pohledu malých nákladů na provoz i pořízení. Mít finance jdu do benzínu, neboť nekupuji vejtřasku smrkové probírky, ale kamion bukových klád půl metru v průměru a 4 m délky. Každý si zvolí podle svého.
Účinnost 2t motoru cca 20%. V benzínu máme cca 8,89kw/l . 1l benzínu s olejem nám vyjde na cca 38Kč.
Takže nám 1kw/h vyrobená motorovou pilou stojí cca 21Kč
Cena elektřiny D26 je cca 4-5Kč za 1kw/h.
Takže provoz na benzín je min 4x dražší a to pouze s ohledem na palivo.
doplněno 18.10.14 20:39:Výpočet není přesný, protože např. počítá se 100% účinností el. motoru (ta se ale tomuto přibližuje) atd.
Ale +- odpovídá realitě.
V tomto dotazu nejde primárně o cenu, to je jen zastěrka souseda. Pokud vezmete benzínovou pilu daného obsahu, bude mít větší sílu. Mám také elektriku Dolmar 2000W a "udusit" ji na tvrdém dřevě není problém. Ta benzínová pokud jí date plyn naplno tak v tomto bude lepší. Pokud bych dělal dřevo také v takovém větším množství jako váš soused, jdu do benzínu.
Tak tak,s benálem uděláte daleko více práce než s eletrikou!Myšleno v řetězových pilách!
doplněno 19.10.14 17:27:Osobně nedělám rád s cirkolárkou,docela se jí bojím,spíš nějaký přirozený respekt,viděl jsem hejno úrazú od ní! ale místo řetězovek bych raději v takovém množství dle popisu řezal cirkulárkou!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.