Zde je sazebník ze stránek OSA, jestli to trochu pomůže. Ale pokud se nic nezměnilo, jak píše kolega Honza přede mnou, poplatek OSA platí pořadatel kulturní a nebo hudební akce.
Sazebníky OSA pro veřejné provozování Sazebník pro veřejné provozování platný pro rok 2009 Jednotlivé části sazebníku pro rok 2009 podle druhu užití:
sazebník D- pro diskotéky, kabarety, karaoke a jiné hudební produkce - jednotlivé i opakované sazebník T - pro užití hudebních děl při kurzech tance sazebník M - pro živé provozování hudebních děl do 3000 diváků (vyjma vážné hudby) sazebník O - pro opakované produkce s živým provozováním hudebních děl (vyjma vážné hudby) sazebník R - pro užití hudebních děl prostřednictvím reprodukčních zařízení a zvláštní užití sazebník V - pro živé provozování hudebních děl nad 3000 diváků (vyjma vážné hudby) sazebník VH - pro koncerty vážné hudby sazebník C - pro cirkusová představení sazebník S - sportovní akce, sportovní utkání sazebnik Z - pro zdravotnické zařízení sazebník U - sazebník autorských odměn pro provozování autorských odměn v ubytovacích, lázeňských apod. zařízeních sazebník J - provozování jukeboxů a podobných přístrojů
občanské sdružení založené autory a hudebními nakladateli v roce 1919
činnost vykonává neziskově
na základě smluv s autory a dalšími majiteli autorských práv (dědicové, nakladatelé) je oprávněna zastupovat autory při výkonu jejich autorských práv
v současné době zastupuje jak domácí (více než pět tisíc českých autorů), tak zahraniční autory (až milion autorů a dalších majitelů autorských práv)
Co a proč platím OSA?
platíte autorskou odměnu, a to za poskytnutí souhlasu k užití děl autorů hudebních děl a zhudebněných textů
Proč je nutné získat souhlas k užití děl?
autorská díla je možné oprávněně užít pouze se souhlasem autora, dědice nebo jiné osoby, která je pověřena výkonem autorských práv (např. OSA)
užíváte-li díla bez souhlasu, porušujete práva autora a vystavujete se sankcím, které stanovuje český právní řád (sankční platba za neoprávněné užití ve formě dvojnásobku běžné autorské odměny, přestupkové řízení, trestní stíhání)
Co dělá OSA s penězi, které zaplatím?
získané finanční prostředky, snížené o náklady nutné pro jejich výběr, vyplatí OSA zastupovaným domácím i zahraničním autorům jako autorskou odměnu za vytvořená hudební díla
OSA je neziskovou organizací a proto je její podíl z vybraných finančních prostředků pouze ve výši nezbytné režie
autorskou odměnu OSA vyplácí na základě hlášení o užití hudebních děl od jednotlivých uživatelů / provozovatelů
přesný propočet výše autorské odměny se řídí rozúčtovacího řádem OSA a mezinárodním úmluvami. Rozúčtovací řád OSA zohledňuje řadu faktorů - druh a četnost užití hudebního díla, bodové ohodnocení hudebních žánrů, podíl autora na hudebním díle apod.
Jak získat souhlas k užití hudebního díla?
uzavřením licenční smlouvy s OSA
zaplacením autorské odměny podle sazebníku OSA
Kontakt: OSA _ Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o.s., Čs. armády 20, 160 56 Praha 6
honza123*
Tak to jsem se pobavil. Nezisková organizace? Cha cha cha.
musím souhlasit s tím linkem co tam dal miljan. Státem podporovaná zlodějina. Je to banda zlodějů. Kamarád mi povídal, že dělali problém i těm co si hráli u táboráku na kytaru tramské písničky a dokonce chtěli i poplatek za hraní státní hymny.
To mě kamarád povídal, že...je to blbost, ale říkat to mohl. dělali problém i těm co si hráli u táboráku na kytaru tramské písničky a dokonce chtěli i poplatek za hraní státní hymny...
celpe, ale to je lež! A ještě mu dal někdo 2x ohodnocení!
Podívejte se do daňového přiznání umělců.
Jedině , pane Celpe, by se mohlo mluvit o autorech po (50 nebo 80 letech)
celp*
Pane Milane.Nemám ve zvyku lhát..Ještě nedávno jsem hrával a tak trochu vím o čem je řeč.Naši kulturní lupiči pobrali co se dalo ze zahraničí a vydávaje skladby za svoje původní chtějí brát prachy.Myslíte,že pravý autor od OSA něco dostane?Jen pro pořádek, toto je volné fórum a každý může,aspoň doufám,vyjádřit svůj názor.A na daňová přiznání mám svůj názor,který se nedá veřejně prezentovat.To bychom se ubírali mimo toto téma.
Asi jsem měl zvolit slovo že se mýlíte, omlouvám se, ale skutečně naši autoři dostávají odměny.
Nemluvím o lumpech, o kterých píšete vy.
doplněno 11.06.09 20:28:
Co dělá OSA s penězi, které zaplatím?
získané finanční prostředky, snížené o náklady nutné pro jejich výběr, vyplatí OSA zastupovaným domácím i zahraničním autorům jako autorskou odměnu za vytvořená hudební díla
kamarád hraje na zábavách a po svatbách a vysvětloval mi to jak to je. On dá seznam toho co bude tam hrát a pak je to na pořadateli aby on platil poplatky. to jestli plati pořadatel, nebo né jeho pak nezajímá. Je to jako když si tam na zábavě pustí rádio. za to, že v hospodě hraje rádio by se měl taky platit OSE. myslím, že nemusíš platit pod deset účastníků. ale to si nejsem jistý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.