Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítelkyně nemůže sehnat práci

Od: fill2594645 odpovědí: 14 změna:

Obracím se na vás s prosbou o radu. Píši sem na tuto poradnu z důvodu dobrých rad a odpovědí, kterých se mi zde dostává (i já se snažím radit, jak to jen jde). Nyní mám ale akutní problém, ne tedy přímo já, ale moje přítelkyně. (tím pádem tedy mi oba) Přítelkyně má pouze základní školu, kvůli neschopnosti její rodiny jí zajistit finance na dojíždění (vedle do města ! jen několik kilometrů) do školy - alkohol a dluhy ze strany rodičů. K tomu navíc dluží i ona kde může (pozn. ne kvůli sobě, ale kvůli rodičům, kteří ji pod lží jak jí vše vrátí zatahali do dluhů. (komu jinému na světě věřit když ne mamince a tatínkovi že? - ne hold každá máma a táta jsou dobří). Má lupenku nehtů, což ji dosti stěžuje život, hlavně při práci v rukavicích, kdy se jí prsty zapaří a pak jsou s nimi vážné problémy, a asi každému dojde, že práce s nějakými chemikáliemi je taky problém. Jinak je zdravá. Jakou práci by mohla dělat, dochází nám nápady, klidně napište vše co vás napadne, potřebuje někam nasměrovat. Např práce na PC, atd. (Okolí Plzně - resp. něco mezi Plzní a Berounem). Je pracovitá, snadno se žaškolí a pak jede, Leností to není... Děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

6x

Sehnat práci je těžké a se základním vzděláním ještě víc. Snad nějaké uklízení, snad i pošta stále hledá doručovatele. Zkusím to jinak, přítelkyně je mladá, já bych šla studovat a nechala třeba i soud, vyměřit rodičům, co mají platit.

Jj,min ty 3 roky učnáku jinak bude trpět bbez šancí do konce života pokud v něčem nevyniká...

Ideálně matura, jak někdo vidí 9 let základy, bere člověka za indroevropana na socce anebo s IQtyqve...

Bohužel takovej je svět, šance že dosáhne relativně normální práce je hodně malá, neříkám že nemůže narazit na super zaměstnavatele ale z dalším zdravotním omezením pochybuji, i na tu blbou pokladní kde by se bez rukavic teoreticky oběšla chcou dnes střední školu, výběrové řízení a kdo víc co ještě...

petrat
hodnocení

5x

Se základkou jí asi nikdo nedá ´práci na PC´. Může zkusit Sony ve Štěnovicích, nabírá pro ně agentura manpower, myslím že i jtekt a yazaki teď přijímají dělníky.

fill2594645
hodnocení

Dobrý den, tam už jsme psali, bohužel byl tam také nějaký problém, nevzpomínám si jaký (asi zrovna gumové rukavice) . Se základkou je to problém, a s tím co má s prsty ještě větší, děkuji za odpověď...

hodnocení

4x

pokud je přítelkyně pracovitá a není líná, ať si dodělá dálkově učňák nebo maturitu (obojí lze získat dálkově při práci, výuční list či maturitu). Na státních školách se neplatí školné.

Typy studia jsou dálkové (tak 1xtýdně či 1x za 14 dní), distanční (chodí se spíš jen na zkoušky, výuka tak 1xza čtvrt roku), večerní (většinou cca 2xtýdně, případně pá+sobota dopoledne) či kombinované...záleží, jak si školy rozvrhnou docházku

doplněno 16.10.14 20:10:

Lidus dobře píše, přítelkyně by si mohla co by studentka denního studia nechat soudně určit výživné od rodičů. V případě dálkového studia SŠ je to složitější. Status studenta vždy do 26 let věku

denní studium SŠ -- soustavná příprava na budoucí povolání

doplněno 16.10.14 20:16:

Pokud přítelkyně má odstudované nějaké roky, tak se dá domluvit na uznání předchozího vzdělání, případně udělání rozdílových zkoušek na jiný obor a nástupu do vyššího ročníku.

Nebo si může zkusit najít stejný obor (asi teda dálkově?) a navázat, kde studium přerušila. Nedodělané studium se uznává 10 let od přerušení/ukončení školy. Po 10 letech již nejdou uznat (jako by propadnou) a musí se vždy studovat znova od 1. ročníku SŠ

fill2594645
hodnocení

Ano, o tom jsme už uvažovali. Máte všichni pravdu. Bez školy je to problém. Rodiče, říkám BOHUŽEL, má pořád ještě ráda a udělat jim tohle nechce, již jsem toto navrhoval a neuspěl, skončilo to hádkou. Na školu se zkoušela hlásit, ale pozdě a tak ji už tento rok nevzali. Má dva roky, stačily dodělat dva a pak by měla maturitu. Příští rok je to v plánu. Bohužel musí teď nějak vyžít, žije u mne, mám ji rád, ale už mi začíná vadit, že jí již 3 měsíce živím (1.-poznávání, 2. hledání práce a autoškola, 3. hledání práce). Potřeboval bych nějakou radu (vašeho známého, nebo známého toho známého - znáte to), kdo třeba dělá někde, kde se nabírá... Za všechny typy moc děkuji.
S úřadem práce si píše skoro denně, ale znáte to, nic pořádně neporadí, já byl na úřadě 2 měsíce, než jsem si našel práci sám...

martinaa*

Nechci být nepříjemná, ale pokud Vás štve, že přítelkyni živíte 3 měsíce, co byste dělal, kdyby o práci přišla a byla dva roky bez ní, nebo byla nemocná a byla dlouhodobě doma? Asi by nebyla ráda, že se o ní takhe vyjadřujete.

Zkuste se podívat po pomocných pracích - kuchařka (tam nevím, jak s těmi rukavicemi), prodavačka (často nabírají aspoň na přechodné brigády). Jinak bez vzdělání není moc co poradit.

doplněno 16.10.14 21:52:

To je blábol, u nás je na pracáku nějakých 180-220 volných míst na 9000 nezaměstnaných, to se teprve vrací sezónní pracovníci. Dobrá, přivřu oko a uberu 2000, kteří opravdu práci mohou sehnat. Pak uberu ještě 1000 chlapů, kteří jsou zpravidla všestrannější a poradí si s vícero druhy práce. Málokterou ženskou asi vezmou na stavbu nebo na výkopy.

Zbytek je v loji.

tomin887787
hodnocení

Prosím pochopte, že dva roky nikdo kdo chce pracovat doma není (s výmluvou že neni práce). Já dojížděl 60 km do zaměstnání jen abych někde dělal, nárok na podporu jsem tehdy ještě neměl, mezi tím jsem si našel jinou práci, kde dělám už 4. rokem, a je to 30 km dojíždění... prostě pokud se omezíte na vzdálenost, tak je jasné že se omezí i možnosti. To k těm 2 rokům. A pokud by byla dlouhodobě nemocná, že by nemohla pracovat tak to je snad něco úplně jiného. To je jasné že by ji kdokoliv asi nehnal jako pes do nějaké práce. Ale živit jí jen tak se mi nechce, prostě jsem byl asi tak "špatně" vychován, že neuznávám aby byla žena jen tak v domácnosti, měla free život a chlap dělal jako mourovatej aby si mohly děti pořídit alespoň věci do školy. (A prosím ušetřete mě řečí jak je práce ženy v domácnosti hrozně náročná, když jiný ženský chodí do práce a doma to vypadá normálně a čistě, jestli chlap neni povaleč a pomůže jí s tim, tak můžou normálně pracovat oba - můj názor)

iz*

Tomi, nevěřte hloupé propagandě. Připadá-li na více než půl miliónu nezamětsnaných několik desítek tisíc volných míst, není šance práci najít.

Vaše přítelkyně bez vzdělání a se zdravotním omezením nemá téměř žádnou šanci najít nějakou rozumnou práci. Práce pro každého není a bude dále ubývat.

hodnocení

0x
Pokud bydlíte blízko Plzně, proč tam neobejdete všechny supermarkety a Mekáče? Ty hledají vždy. Tohle bych udělal jako první. Slečna je mladá, to jí vemou hned. Hlavně ten Mekáč je jistota, tam berou vždycky.
2kedar*

Mekáč = Arbeit macht frai. :(

hodnocení

0x

Bez vzdělání není člověk ničím. A je jedno, jestli to způsobili zlotřilí rodiče, nebo sám člověk, který se holt nechtěl učit.

Bez vzdělání se dneska kloudná práce nesežene. Navíc mzda - minimální. Co mě tak napadá: pomocná kuchařka /ale tam jsou možná různé ty Jary v nádobí/, doplňovač zboží v supermarketu, výkup lahví, ale to už jsem dlouho neviděla, všude jsou jen automaty, nebo okopávání chodníků a péče o čistotu města u technických služeb. /ale to zase nevím, co dělají v zimě/. ˇUplně zapomeňte na práci na PC. 1/ na to čekají lidé - absolventi SŠ a navíc, 2/ ona na to bez vzdělání opravdu nemá, to musíte pochopit.

Ať se pokusí udělat si nějaký učňák, s tím bude mít přece jen větší šanci. Bez vzdělání takřka nic.

Vzpomínka na 70. léta: jedna z mých známých z naší vsi vyšla základku v 6. třídě. Prostě jí to nešlo, zvláštní školy tehdy nebyly a tak ukončila vzdělání v šestce. K tomu, jak byla hloupá, byla i dost arogantní a neměla kamarádky. Ve VO drogérie začala vážit sádru. Tehdy byla výhoda v tom, že musel být zaměstnaný každý - vědátor i telátko. Vzala pytlík, nandala lopatkou sádru, zvážila 1 kg, pytlík zalepila a dala do krabice. A tak pořád dokola.

Pro mě se stala strašidlem. Pokaždé, když mi "padla" nějaká horší známka, mamka mě cepovala: Klidně jdi ze školy a budeš vážit sádru jako Vlasta. Proto pro mě "vážení sádry" byla noční můra. *smich* Ale dneska už neplatí, že musí být zaměstnán každý.

Prostě nějakou takovou jednoduchou práci, nenáročnou na myšlení. S počítačem se rozlučte. U nás nandávají ženské dámské prádlo na ramínka, nevýhodou ale je, že je to jen pro částečné invalidy.

Nechci /a ani nemohu/ Vám do toho mluvit. Ale opravdu si myslíte, že dobrým startem do života je dívka bez práce, se základním vzděláním, dluhy a alkoholiky v příbuzenstvu? *bum* Jaga.

doplněno 17.10.14 07:32:

Pokud se objeví někde místo uklízeček, není jich mnoho a hned po nich skočí vitální důchodkyně, které si ještě rády přivydělají. Znám takovou, uklízí v bance, 3 x týdně, má za to asi 5 tisíc. Pro ni je to příjemný přivýdělek k důchodu, pro banku velká úspora - platí jí totiž míň, než by dala běžné pravidelné uklízečce. A uklizeno je stejně.

tomin887787
hodnocení

Uznávám že to nebude snadné, a že jako ideální start do života to nevypadá, ale mám ji rád. A pokud nám to nevyjde, alespoň trochu jí s tím startem pomohu, když jí to její rodiče tak zavařili.

možná by bylo vhodné, aby se přítelkyně zajímala o rekvalifikace pro lidi se základním vzděláním. Každý úřad práce nějaké nabízí, většinou bývají vyvěšené na nástěnce. Nejpřesnější informace má úřednice, která má rekvalifikační programy na starosti. Paní má též přehled přes různé programy ESF (evropský sociální fond) pro nezaměstnané. Pro ZŠ bývají pokladní, prodavačky, ošetřovatelky (tuhle nejspíš ne kvůli kožním problémům) apod...

Součástí těchto rekv. programů bývá někdy i praxe. Pokud se firmě, která dělá praxi, někdo zamlouvá, tak ho můžou zaměstnat.

Během rekvalifikace přítelkyně bude pobírat podporu -- cca něco málo přes 3000kč/měsíc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]