Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymáhat půjčku

Od: mirec* odpovědí: 23 změna:

dobrý den,

V roce 2009 jsem chtěl "kamarádovi" pomoci.Byly mu zabaveny stroje a hrozila mu druhý den exekuce.Rozhodl jsem mu peníze půjčit, nechtěl jsem je mu ale dávat v hotovosti bez nějakého dokladu, proto jsem peníze vyplatil přímo já do banky, jednu část peněz jsem složil v bance na účet jeho leasingovky pod variabilnim symbolem jeho čísla smlouvy a pod mým jménem samozřejmě, druhou část jsem hradil z mého účtu...Peníze mi slíbil vrátit do konce roku 2010.to se však nestalo, na os.návštěvy reagoval stím že mi nic nemusí vracet protože jsme nezapsali smlouvu a že řekne že je to dar...Poslal jsem mu tedy dopis abych měl aspon jistotu ze jsem mu nejakym zpusobem dal vedet o dluhu... Potreboval bych vedet jestli mam nejakou sanci penize zizkat zpět..Dají mi leasingovky potvrzeni o transakci abych stím mohl figurovat, že jsem to skutečně uhradil já?

jak je to s promlceci lhutou? pujcoval jsem to z uctu co mam k podnikani a on ty stroje taky pouziva k podnikani oba mame IČO tak se to bere jako obchodní nebo občanské právo?

promlčecí lhůta se počítá ode dne kdy mi to byl schopny vratit, ne ode dne pujčky že? ale nemam zadnou smlouvu to je zakladni chyba...poradte :) dekuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Můj názor:

-obchodní právo; promlčecí lhůta 4 roky ode dne, kdy jste za něj zaplatil (to, že Vám slíbil vrácení do konce 2010, budete těžko dokazovat)

-ideální by bylo, kdyby Vám podepsal uznání závazku na dlužnou částku popř. směnku nebo splátkový kalendář. Pokud není možná domluva ani řešení mimosoudním vymáháním (např. agentura apod.), budete muset k soudu. Musíte dokázat, že jste mu půjčil. "Kamarád" se bude hájit, že to byl dar, ale i dar lze za určitých okolností požadovat zpět.

-pokud Vám leasingovka odmítne podat informace, vyžádá si je na Váš návrh soud. Každopádně si opatřete maximum dalších důkazů (i maličkostí), popřípadě svědků, kteří by Vám mohli půjčku dosvědčit

-pokud soud vyhrajete, dlužník Vám zaplatí i náklady na právníka a soudní výlohy. To ovšem za předpokladu, že má nějaký majetek či oficiání příjem, na to velký pozor! Může se stát, že peníze "vysoudíte", ale fyzicky nedostanete!

mirec*
hodnocení

snad to bude obchodní právo ale je to zemědělec, takže ted me napada, že to nebude obchodní právo...sice má ičo atp. ale zemedelsky podnikatel neni zapsany v OR...

promlčecí lhuta bude asi ted rozhodujici, ale posilal jsem mu i dopisy minulý rok jako upomínky, atp, tohle neruší promlčecí lhútu?

přijmy má ...to vím a majetek taky..

Zápis v OR není podstatný. Jedná se o živnostníka, který se nezapisuje do OR (možno vyhledat dle jména nebo IČ na www.rzp.cz - což je registr živnostenského PODNIKÁNÍ). Navíc se jednalo o peníze v souvislosti se stroji, což je jednoznačně k podnikání = obchodní právo. (Např. pokud byste půjčil podnikateli 100,-Kč na pivo, jednalo by se dle občanského práva.)

Upomíky promlčecí lhůtu nepřerušují.

Pokud má VLASTNÍ majetek (ne na leasing, pronájem apod.), jděte do toho. Nechci Vás k ničemu nabádat, ale zkušená vymáhací agentura by si s ním měla poradit.

doplněno 22.11.12 23:32:

Ještě mě napadlo - pokud chce tvrdit, že se jedná o dar, tak stejně ani on nemá darovací smlouvu. Takže je to 1:1.

mirec*

děkuji, to znamená že ještě mám šanci, obchodní právo 4 roky promlčecí doba...

majetek má i svůj, takze by to mělo vyjít... snad, darovací smlouvu nemá, to je fakt

rudolf*
hodnocení

2x

já naopak myslím, že váš vztah je občanskoprávní..

sám váš vztah popisujete jako /bývalí/ kamarádi, kteří uzavřeli smlouvu o půjčce...

nevidím jediný důvod, dle kterého by se ze zákona měl váš vztah řídit ustanovením obchodního zákoníku.. (a sjednat si tak, byste museli písemně)

nicméně, ani 3letá promlčecí lhůta nemusí být problém.. začíná běžet od splatnosti závazku..

jde o to, co jste schopen doložit.. pokud jste schopen doložit uzavření smlouvy a dohodnutou dobu splatnosti, směle k soudu...

pokud nebudete mít svědky, postačí, když doložíte vyplacení peněz, a co se týče splatnosti (a tedy počátku běhu promlčecí lhůty), pokud se vám nepodaří prokázat, že půjčka měla být vrácena do 31.12.2010, pak platí, že doba plnění je 1.den po dni, ve kterém byl dlužník věřitelem o plnění požádán, takže pokud můžete doložit takovou vaší žádost, máte i okamřik od kterého začala běžet promlčecí lhůta (dlužník je v prodlení) ... předpokládám, že to je datum pozdější než 31.12.2012...

pokud prokážete výše uvedené, nevidím důvod, proč snadno neuspět u soudu.. (obrana dlužníka darem je více než chatrná, pokud si nesežene křivé svědky)

zvládnete to jistě i sám, ale já bych si vzal advokáta již jen proto, aby se to "kamarádovi" prodražilo... náklady uhradí prohraná strana

mirec*
hodnocení

Smlouvu spolu nemáme, nicměně jsem mu letos v červnu posílal dopis- mám i doklad že si dopis převzal- kde jsem mu posílal upomenutí, že je v prodlení, ještě mu pošlu tedy jeden dopis abych měl pro soud důkazy, je to dobrý nápad? promlčecí lhůta tedy nebude běžet od doby, kdy jsem mu to pujčil ale od doby kterou uvedu v upomínce?

děkuji,

rudolf*

smlouvu spolu máte (ale ústní), jinak by váš nárok ani neexistoval...

záleží, co jste schopen doložit.. pokud jste schopen doložit, že půjčka měla být vrácena do 31.12.2010 (což tvrdíte), pak vám promlčecí lhůta běží od 1.1.2011..

pokud to nejste schopen doložit , tak jinými slovy datum vrácení půjčky nebyl sjedná.. pak prodlení dlužníka a promlčecí lhůta začne den po dni, kdy jste si o vrácení řekl.. pokud jste si řekl v onom dopisu, pak od června 2012, pokud jste si ještě neřekl, řekněte si v novém dopisu, který mu zašlete s dodejkou (určete způsob platby na bankovní účet)

mirec*
hodnocení

ano i ten dopis co jsem mu poslal v červnu je s dodejkou... - zpusob platby na bankovni učet?

pacourek*
hodnocení

0x

Dá se z bankovního vypisu určít že jste tu splátku vy(číslo konta,variabilní a specifické číslo byto mělo dokazovat).Pravo se určuje podle toho zda jste pujčoval firmě nebo občanovi

hodnocení

0x

Hlavně to moc neodkládejte,seberte všechny tyto podklady,které máte a rychle k právníkovi.Bude to něco stát,ale bude to pakatel proti tomu,o co byste mohl přijít.Jsou to téměř 4 roky,takže bych rozhodně neotálel.

mirec*
hodnocení

díky za odpovědi.

je to osvč- nevím jestli je to bráno jako firma, nepujčoval jsem to jemu jako pro jeho účely ale pro něj jako podnikatele.

ted nevím jak ta ty leasingovky...potřebuju od nich potvrzení, že jsem v danou chvíli zaplatil částku na jejich účet a potvrzení že daný VS patří tomu dotyčnému...takže myslíte že mi toto potvrzení leasingovka dá?

pacourek*

Leasingovka ja si myslím že dá( pokud ne vám tak vašemu pravníkovi)A ten zbytek jste si odpověděl sám

mirec*
hodnocení

takže obchodní právo? :) no, já se bojím jít na ty leasingovky, že mi řeknou, že mi to potvrzení nedají nevíím jak na to co jim mam řííct protoze vlastne pozaduju info o nekom jinem...ne o mě, já jsem tam sice skladal penize ale nevim no...abych neco nepohnojil

iz*

Mýlíte se, nepožadujete informace o někom jiném, nýbrž potvrzení o tom, že jste na účet číslo to a to zaplatil částku tolik a tolik.

mirec*
hodnocení

no snad mě to takhle uznají no

artik*

neuznají , protože to není vaše smlouva . Doklady o zaplacení máte u sebe vy ( výpis z banky a doklad o zaplacení na pobočce )

mirec*
hodnocení

ano ale na vypisu je jen vs jeho smlouvy, ja potřebuju vyjadřeni že vs patří jemu...to mi nedají?

buss
hodnocení

0x

Proč ztrácíte čas tady a nejdete za právníkem? Stejně si to sám nevyřídíte, když se ptáte. Proč jste si to řádně neošetřil? A neříkejte kamošovi přece, to bývá nejhorší. Za blbost ...

Já bych řekl spíše "Za dobrotu na žebrotu" nebo "Chceš přijít o peníze a o kamaráda? Tak mu ty peníze půjč."

Bohužel znám z vlastní zkušenosti...

hodnocení

0x

Autor sice popisuje vztah mezi dvěma kamarády, nicméně taktéž uvádí - cituji autora:
"...pujcoval jsem to z uctu co mam k podnikani..."
"...nepujčoval jsem to jemu jako pro jeho účely ale pro něj jako podnikatele."
Oba by také měli mít tyto pohyby peněz nějak zaznamenány a doloženy v daňové evidenci (účetnictví).
K tomu okamžiku žádosti o navrácení peněz bych ještě uvedl další - cituji autora:
"...na os.návštěvy reagoval stím že mi nic nemusí vracet protože jsme nezapsali smlouvu..."
"Poslal jsem mu tedy dopis abych měl aspon jistotu ze jsem mu nejakym zpusobem dal vedet o dluhu..."
Takže ten okamžik, kdy si o vrácení poprvé řekl, je takový nejistý - návštěva x dopis.
Tímto vůbec neodporuji uživateli "rudolf". Jeho argumenty zní logicky. Jen upozorňuji na některé nesrovnalosti.
doplněno 26.11.12 03:14:
A v letos v červnu mu posílal upomínku, kde upozorňuje kamaráda, že již je v prodlení (nežádá tedy evidentně poprvé). Cituji autora:
"...letos v červnu posílal dopis- mám i doklad že si dopis převzal- kde jsem mu posílal upomenutí, že je v prodlení..."
doplněno 26.11.12 04:02:

A ještě k té lhůtě promlčení jedno velmi podstatné doplnění - doporučuji přečíst až do konce.

akchalupa.cz/...

doplněno 26.11.12 04:43:

...no velmi podstatné..., spíše zajímavé. Dva právníci = tři názory...:).

mirec*
hodnocení

ještě tu mam jeden zádrhel, jeden doklad, ten, kde jsem skládal peníze v hotovosti už vybledl...šel jsem do KB že potřebuji vystavit nový.Nemůžou mi ho vystavit, protože to není můj učet, potřebují abych jim uvedl všechny náležitosti, to jsem udělal, potřebuju ale vědět číslo účtu na které jsem to posílal jinak mi to prý neudělají...to číslo nevím, vím jen že to bylo s morava leasing, a číslo účtu nemužu nikde zjistit...to je fakt super!

Na tom dokladu není vidět jeho číslo (myslím číslo toho dokladu - pořadové číslo, které mu přiděluje banka)? Podle něj přece musí banka vyhledat všechny podrobnosti. Nebo alespoň datum, jméno pracovníka, číslo přepážky nebo tak něco?

Na internetu je tohle číslo 4160001860/6800, ale oni těch účtů a podůčtů mají určitě víc.

mirec*
hodnocení

no právě že neni videt skoro nic :( jen je to KB tak to bude 0100, ale i tak díky,,,musim to nejak zjistit...datum, částku vím...ale podle toho to prej nenajdou to je blbost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]