Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, v komunitě učitelů si povídáme o zvláštním případu - jedné kolegyni srazil chlapeček z parapetu mobil, který se následně rozbil. Za učitelským stolem, potažmo u parapetu neměl co dělat, lezl tam pro učitelkou zabavené autíčko (tudíž mu bylo sděleno, že autíčko si vzít nemůže).
Jak byste se k tomu postavili jako rodiče, případně i jako pedagogové? Na jednu stranu chápu, stát se může, na druhou ale nejsem tak bohatá, abych si hned mohla koupit mobil nový. Některé kolegyně také namítaly, že mobil do škoky nepatří, a že by se za rodiči styděly jít a něco po nich žádat. S tím nemohu až tak souhlasit, protože na něj často děti fotím a je v pohotovosti, kdyby bylo potřeba něco akutního nebo naopak někdo potřeboval mě. Rozhodně není využívaný na smskování a volání kvůli nesmyslům v pracovní době. Pevnou linku máme dole v přízemí.
Co myslíte?
doplněno 14.10.14 19:30:Respektive mi šlo o to, zda byste byli přístupní aspoň nějaké dohodě, anebo byste učitelku prostě odpálkovali, že si má děti zvládat sama. Případně, jestli byste nad tím coby dozor opravdu mávli rukou, že Vám někdo, byť neúmyslně, rozbil poměrně drahou věc.
Kdyby to udělalo moje dítě, nedostala by učitelka nic.
1. má být dítě pod dozorem aby se jemu nic nestalo a aby ono nic neprovedlo /neúmyslně/. Že je ve třídě 25 dětí není můj problém. Asi jsou na to nějaké normy.
2. Za to že neuposlechlo bych souhlasil s jeho potrestáním.
3. Škola má na takové věci nějakou pojistku jako každá domácnost apod. Pokud se na to pojistka nevztahuje, je to asi proto, že mobil ve škole být neměl.
4. Dítě to neudělalo úmyslně.
Mobil ve škole být neměl?! Takže až dostane dítě horečku, tak potáhnu 25 dětí někam k pevné lince do druhé budovy, abych mohla zavolat jeho rodičům? Jak je probůh narvu do kanceláře k sekretářce, aby teda nezůstaly na chodbě bez dozoru? Nebo dokonce co taková pohotovost? Já u dětí nosila a nosím telefon vždy pouze v kapse (max. na stole ve třídě) - nikdy nevím, kdy si které vrazí do paže tužku a já budu honit vteřiny, jen aby záchranka dorazila včas.
Normy, to jo, ty jsou. Ale to, že jeden člověk těch 25 dětí uhlídat ani NEMŮŽE, to ty normy fakt netuší. V momentě, kdy se otočíte, abyste jednomu řekl, ať sleze z těch žebřin (tělocvikáři jsou neustále jednou nohou v kriminále), tak druhé šplhá na lano. Vám nikdy dítě neudělalo nic, co mělo zakázáno? Vaše vlastní? A co teprv ty, které mají průpravu "úča je kráva, na tu se vyser", že...
Ringo, nezlobte se, ale byl byste asi jeden z problémových rodičů. Zkuste si třeba představit, že musíte zároveň dávat pozor na děti ve třídě, a zároveň dohlížet na ty, co si před svačinou myjí ruce v úplně jiné místnosti. Ano, jistěže to není problém rodičů, ale ani sebelepší učitelka se fakt neumí rozdvojit.
Zda by měla školka pojistku, to netuším, nikdy jsem to naštěstí nemusela řešit, pokud ano, tak tím lépe. Ale úmyslně/neúmyslně je v tomto případě docela fuk, když je věc v háji. Taky jsem za svůj pobyt ve školce a škole neúmyslně zničila pár věcí a naši vždy zaplatili, protože já jsem svým neuposlechnutím někomu způsobila škodu.
doplněno 14.10.14 20:34:Magor - asi tak. Naše by tehdy ani nenapadlo říct učitelce "neměla jste to tam mít, za to si můžete sama". No, asi je jiná doba.
doplněno 14.10.14 20:52:Prosím o vysvětlení, co má s neúmyslně zničeným mobilem společného zamindrákovaná učitelka, děkuji.
Kdyby to udělalo moje dítě tak ho proplesknu a strhám mu to z kapesného Nemám rád když se všechno svádí na učitele vím že to nemají jednoduché.Jen tak mimo mísu:Mě v dávných letech učitel dal za drzost facku a rozmlátil brýle a já doma raději řekl že se mě to stalo při fotbale abych nedostal dalších dvacet -jó měli jsme tenkrát respekt
Co má společného zamindrákovaná učitelka se zničeným mobilem? Asi tolik jako zničený mobil a problémový rodič...
Paní učitelka má smůlu. Co dělal mobil na parapetu okna? Tam by měly být jen květiny, případně výrobky dětí. A když si k němu přidala ještě zabavené autíčko /proč? ve školce jsou hračky přímo nutností, tak proč je zabavovat?/, koledovala si prostě o to, že předškolní dítě se bude snažit k hračce dostat. I kdyby stokrát řekla NE.
Prostě ten mobil byl ve špatnou chvíli na špatném místě. Ale může si za to sama. Kdyby ho měla v kapse pláště, v kabelce na židli, v zásuvce stolu a úplně nejlíp ve sborovně, nic by se nestalo. Stejně při práci s dětmi by neměla telefonovat, tak na co ho tahat do třídy?
Pro zajímavost. Známí měli návštěvu s dětmi. Děti běhaly a honily se společně s dětmi hostitelů, prostě mumraj. Paní domu chystala pohoštění na stůl. Na židli vedle stolu si položila prozatím velikou a drahou broušenou mísu se zákusky, že ji hned přendá na stůl. Jenže děti právě cválaly kolem a jedno z dětí návštěvníků židli převrátilo. Drahá mísa se rozbila. Rodiče dítěte byli pojištěni proti škodě. A tak předali celou událost k vyřešení pojišťovně.
Nedostali nic. Pojišťovna odpověděla, že židle není místem, kam se běžně ukládají mísy se zákusky. Prostě si vybrali špatné místo, nemělo to tam být. Kdyby děti shodily třeba konferenční stolek s tou mísou, náhrada by byla vyplacena.
Stejné je to s tím telefonem.Myslím si, že okenní parapet není právě vhodné místo na jeho uložení.
Navíc, dneska si bez mobilu už nikdo ani nezakašle. Já učila děti přes 20 let,mobily tehdy nebyly a věřte, nebo ne - ono to šlo i bez nich. Jaga.
doplněno 15.10.14 12:18:Martinoo, co se týče té rozbité mísy. Ta rodina byla velice pravdomluvná, až moc. Kdyby řekli - "shodily to děti se stolu", zaplaceno by to dostali. Ale oni to prostě řekli po pravdě. Navíc se to dozvěděli /že se stolu by to šlo!/ až od pojišťovna při zamítnutí. A tak je jasné, že výpověď už se zpožděním měnit nešla. Přitom fotky po nich pojišťovna nevyžadovala, jen přinesli v tašce kusy té mísy, že se skutečně rozbila.
Prostě poznali, že mluvit pravdu se jim pokaždé nevyplatí. Jenže - kdo to ví předem?
Ležel Souhlasím, není to místo na odložení mobilu, učitelka podle popisu akutně odběhla do umývárky něco řešit. Výrobky dětí na okně z bezpečnostních důvodů většinou nemáme, taktéž květiny, aby je na sebe děti neshodily. Proč zabavovat, to jsem psala dole Liduš, ve školce máme další milion hraček
K tomu Vašemu příběhu... taky si za to může hostitelka trochu sama. Když chystám občerstvení, nosím na stůl, tak měla děti předem uklidnit, aby jí neskákaly kolem (aspoň tak bylo vždycky u nás doma)... a nedalo se na pojišťovně říct, že to prostě spadlo ze stolu? Nebo to museli nějak nafotit?
doplněno 15.10.14 12:20:Stejně je to divné, mísa se rozbila tak jako tak, výmluvy pojišťovny, že byla na špatném místě, jsou opravdu hloupé. No, ale vyvlékli se z toho, že.
Pokud jde o tak malé děti, tak si vinu musí paní učitelka přičíst sobě. Jednak neměla nechávat mobil ležet tam, kde mohou být děti, jednak dítě nebylo natolik pod dozorem, aby nelezlo, kam nemá. A určitě tam nešlo proto, aby schválně paní učitelce mobil rozbilo či s ním cokoliv zamýšlelo.
Vy umíte ohlídat 25 dětí tak, aby se žádné nikdy, ani na vteřinu, nevyskytlo na místě, kde nemá co dělat?!
Ale k tématu. Určitě bych to rodičům řekla a chtěla bych po nich polovinu úhrady za telefon, samozřejmě s přihlédnutím k jeho stavu, stáří a současné ceně. Kdyby telefon ležel volně někde, budiž, nehoda, ale když dítě bylo někde, kde nemělo co dělat?!
vidím to obráceně. Dítě za učitelským stolem nemělo co dělat, učitelka měla pravděpodobně dost času na to, aby zaznamenala, že dítě není v lavici. Samozřejmě nemůže mít oči i na "prdeli" jak se u nás říká. Každá učitelka je v podstatě jednou nohou v kriminálu, protože za děti ručí, ačkoliv jsou neuhlídatelné.
Pokud by se dítě vloupalo do šuplíku chtěl bych plnou náhradu po rodičích. V tomto případě je to neopatrnost učitelky, že nechala mobil na dostupném místě.
Být rodičem (který nemusí hledět na každou korunu a že jich není zase tak moc) přispěl bych na nový mobil už kvůli vztahům s učitelkou. Pokud bych měl hlouběji do kapsy, tak bych si kvůli tomu od úst neotrhnul...
Odkládat mobil na parepet ve třídě MŠ? Zrovna tak je výborný nápad zabavenou hračku vystavit dětem na oči. Podle mně, je to 100% vina učitelky. Zajímalo by mně, zda se rodičům pochlubila tím, že mobil ležel vedle zabaveného autíčka. Já bych jí nedala ani korunu, protože vše zapříčinala svou nepozorností tím, že nechala ležet tyto 2 předměty ležet na tak nevhodném místě vedle sebe.
zpět k původnímu dotazu - asi bych byla také "problémový rodič", protože souhlasím s Ringem - jde o malé děti, ty z toho nemají rozum, proto by je měl učitel ohlídat, aby k něčemu podobnému nedošlo - že jich je ve třídě 25 a je problém je ohlídat, to fakt nevidím jako problém můj - já jako rodič platím nemalé "školkovné" a očekávám, že o mé dítě bude náležitě postaráno...
Jestli dítě nemá rozum z "tam nelez" a "to autíčko ti teď nedám", tak nepatří do školky.
doplněno 14.10.14 22:55:Přiznám se, že pořád nechápu, jak někteří pojímají zodpovědnost učitele za chování dětí. Opravdu, opravdu si proboha někdo myslí, že když dítěti zakážu lézt na skálu, druhému skákat do rozvodněné řeky, tak v momentě, kdy zachraňuju tonoucího, se zabije druhé dítě skokem ze skály, jsem zodpovědná?!
Když mi dítě vytáhne ve třídě nůž a já k němu nestihnu doběhnout a zabránit mu v ublížení někomu, jsem zodpovědná?
Když se na školním výletě žák omluví, že si odskočí na záchod a mezitím uteče, jsem zodpovědná?
Jinak: už chápu školitele BOZP, který nám říkal: Jestli se chcete co nejvíce chránit před případným soudním spory, NIKDY NECHOĎTE S DĚTMI MIMO ŠKOLNÍ TŘÍDU a NEOTÁČEJTE SE K TABULI. Tehdy jsme se tomu smáli...
Dítě opakovaně porušilo dohodnutá pravidla, čímž došlo k poškození cizí věci. Uznávám, že vina zřejmě leží i na učitelce, ale jak jsem psala, i na dítěti, proto jsem já pro pokus o dohodu. Samozřejmě na rodiče nastoupit a hulákat, ale pokusit se. Taky nejsem milionář, abych ze svého platila kdeco, co mi děti rozbijí. Čtyřleté dítě velmi dobře ví, co ve školce může a co ne, není pravdou, že z toho nemají rozum.
Může se i stát, že zatímco učitelka bude jedno dítě umývat v umývárně, druhé otevře dveře od školky a spadne třeba ze schodl, nebo něco zničí a rozbije v šatně. Normy jsou jedna věc, zdravý rozum, který pomalu vymírá, druhá.
doplněno 14.10.14 20:52:Mindo, to úplně chápu. Naštěstí slečna napsala, že se s rodiči dohodla, tak měla štěstí na opravdu slušné rodiče.
Bezpečnost dětí je na prvním místě, to bezesporu. Ale jak jsem psala, sebelepší učitel se neumí rozdvojit. Ve školce máte celou třídu před sebou, všechny zároveň. Ve školce máte dvě místnosti, u nás je ještě jedna do Lka, takže za roh. Děti jsou naučené, že na chodbu se prostě nesmí a díkybohu to dodržují. I ti noví prcci. Podle inspekce musíte dát pozor na to, zda si děti myjí ruce před svačinou. Zároveň taky na to, jestli za rohem nelezou, kam nemají, jestli se neperou. Zamknout třídu také nemůžete. Vidíte, jaká je to ho hovadina?
Já bych neřekl slušné rodiče, ale spíše hloupé rodiče. Nebo zbohatlíky, co nevědí co s kačkami. Já to vidím asi takhle - jednak v době, kdy je dítě ve školce, nese za něj zodpovědnost školka, potažmo učitelka. Takže jediný, na kom se může za škodu způsobenou dítětem hojit, je ona sama - holt neuhlídala. Jenže ono to má i jiný aspekt. Pokud učitelka potřebuje ke své práci mobil, tak jej má vyfasovat. Pak by v případě poškození došlo ke škodě na služebním, nikoliv soukromém mobilu.
Mám to podobně - dělám servisáka v prašném prostředí truhláren, kde sice nejsou neposedné děti, zato riziko poškození techniky je hodně vysoké. Takže ano, mám svůj mobil, ale netahám ho na dílnu, zůstává v autě. Na dílnu tahám služební. Když zaměstnavatel chce abych byl ve spojení, tak mi dá mobil. Pravda, nebývá ,,cool´´ ještě nedávno jsem nosil klasickou Nokii, mockrát upadla až z ní vypadla baterie. Teď mám Ťamťunga dotykáč a první co jsem k němu koupil je betelný flipový pouzdro chránící i displej. Není to vrchol módy, ale zatím Ťamťung žije. A když nepřežije - no problem, mám se s někým hádat kdo ho shodil? Ne, je to služebák, zaměstnavatel je ostatně fasuje od poskytovatele za pár kaček. A všichni jsou happy ...
Jenže slečna učitelka zřejmě má nutkání permanentně ,,fejsbůkovat´´ takže musí do třídy tahat svůj mobil a ještě nemá ani tolik předvídavosti, aby jej dala alespoň mimo dosah dětí (třeba na skříň, do zamčenýho šuplíku a pod) jenže to by pak asi nemohla být imrvére online... Možná jí křivdím, ale sám jsem to viděl nedávno - šel jsem pro synovce a ,,souška čitelka ´´ byla tak zabořená do fejsu, že kdybych jí odvedl půl třídy, tak to zjistí asi až v okamžiku, kdy jí dojde baterka.
jo, já jsem taky o pokus o dohodu - rozumný rodič asi na částečnou úhradu škody přistoupí... ale stejně, můj názor je, že když odvedu dítě do školky, chci být v klidu a bez obav o to, že např. spadne se schodů, zatímco bude učitelka umývat jiné dítě v umývárně...
Vezmu-li to z hlediska právního: mobil je z hlediska pracovního práva věcí, která se obvykle nosí do práce (§ 267 ZP), tudíž zaměstnavatel (škola) odpovídá učiteli za škodu, která mu (na mobilu) při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi vznikla. Má to ale podmínku: aby zaměstnavatel odpovídal za škodu na mobilu, musí být mobil odložen na místě k tomu určeném nebo obvyklém. Zásadní otázka tedy zní, zda odložení mobilu na parapetu lze považovat za místo obvyklé k odkládání mobilů, neboť předpokládám, že parapet okna, jako místo určené zaměstnavatelem k odkládání mobilu, to zcela určitě nebude. Domnívám se, že odpověď se docela nabízí: parapet není místo, kam by se měl odkládat mobil. Tudíž, požadovala-li by učitelka náhradu škody po svém zaměstnavateli, domnívám se, že by s ní příliš neuspěla.
Dítě z hlediska práva neporušilo nic, žádnou osobní odpovědnost ani dítěte ani rodiče nevidím.
Jako právník mám za to, že za poškození mobilu si učitelka může sama, neboť si rozhodně nepočínala tak, aby mobil chránila před poškozením či zničením. Na parapet okna mobil při výuce nepatří.
Martino, v MŠ snad nemá učitelka co zabavovat děcku hračky ale dnes je možné asi všechno. Kamarádky dcera dala 3 letou holku do MŠ a nastoupila do práce, je lékařka. Hned první den telefon, aby si okamžitě pro dítě přišla, že tam pláče, že je v zaměstnání to učitelku nezajímalo, přešla by to mlčením ale druhý den totéž. K tomu telefonu, neměl tam co dělat, ke své práci ho nepotřebujete, jako rodič bych ho nezaplatila.
Možné všechno? No, asi jsem to špatně napsala - dítě neustále tuto hračku i přes opakovanou slovní pobídku bralo jinému dítěti, protože si hračku vzala učitelka a dala ji z dosahu dítěte. Tak je tomu i u nás. Pokud si někdo opakovaně neuklízí nebo neposlouchá, násilím bere hračky jiným, případně hračky úmyslně poškozuje, tak si s určitými hračkami nehraje. Záleží samozřejmě vždy na konkrétní situaci a věku dítěte. A není to rozhodně výmysl dnešní doby, kolegyně je zkušená učitelka s 20letou praxí a jedu podle jejích pravidel. Tomuto dítěti jsou poté nabídnuty jiné hračky a činnosti s tím, že "zabavenou" hračku si třeba může půjčit po společné rozmluvě s učitelkou, kdy je dítě vedeno k zamyšlení nad situací, pochopení, co udělalo špatně a spolu vymyslí řešení.
Co jsem četla některé kolegyně, tak většina mobil ve třídě má (stejně jako my pro akutní případy, pevná linka je až dole v přízemí a nenechám třídu dětí o samotě), některé ho mají na stole, jiné v tašce, další ho mají úplně zakázaný a smí být pouze v šatně, v tašce a s vypnutým vyzváněním. Těžko říct, co je nejlepší...
dítě něco rozbilo a pokud mají rodiče pojištěnou domácnost, určitě mají i pojistku na blbost, takže škodu jim proplatí pojištovna...nevím, že by učitel nesměl mít ve střídě mobil, pokud je vypnutý, tak o nic nejde...děti také mají mobily, také jsem mívala mobil, ale nesměl zazvonit, takže vypnout...rozhodně bych si s rodiči promluvila...dítě mělo sedět na zadku a učit se, ne se domáhat autíčka...být to dítě moje, tak doma ještě pár schytá...to je můj pohled na věc
Martino, vezměte to takto, máte-li doma malé dítě, také nenecháváte mobil jen tak navolno. Děcka jsou všetečky, hodnotu věcí ještě neznají. Sice tam chlapeček neměl co dělat, nicméně učitelka si měla mobil lépe ohlídat a měla myslet i trochu za děti a nespoléhat na to, že by děti měly ve všem poslechnout.
Eulalie, to máte pravdu, i podle mně učitelka udělala chybu, že nechala mobil tak, aby mohl spadnout. Měla ho na parapetu na okně, kdyby ležel třeba uprostřed stolu, šance na shození není tak velká.
Naštěstí se prý dohodla s rodiči na přiměřené náhradě, což mi přijde jako velmi férový přístup.
1. Myslím si že by učitelka měla mít mobil služební (od zaměstnavatele).
2. Pokud už tam má mobil soukromý, má ho mít v kapse, atd. - mít ho na parapetu je hodně blbé (pokud už ho tam má, musí počítat s tím, že jí ho může dítě rozbít) !
3. Pokud si ho nechám na parapetu a dítě mi ho rozbije, tak už si ani nedovolím chtít po rodičích peníze !
Ve škole máme prej pouze autistu...je agresivní, má konečně)) asistentku, v sousední škole byl vyloučen...u nás přijat, asi dodatce, nevím. Od začátku školního roku, rozbitá kalkulačka asistentce, co rozbitá, rozdupaná před očima spolužáků, v průběhu vyučování.Všichni po škole-celá třída.., páč si dotyčnej nevzal patáky a něco vyvedl... Počas přestávek asistentka asi kafuje ve zborovně, tudíž má volné pole působnosti.-výsledek- házení nůžek a kružítek...no coment na spolužáky, stříhání mikin žáků , taky nekomentuji. Tady byl přijat a my rodiče, zvažujeme přehlásit svoje děcka jinam...Učitelé neslyší, jenom dotace , asistentka, snad čeká zda opravdu děcka odvedem jinam..
Tak to je průser. Házení nůžek už fakt není sranda. Pokud to ohrožuje zdraví a bezpečí ostaních dětí, nebojte se jít za ředitelem školy, případně výš. V případě úmyslného ohrožení bezpečnosti neznám bratra.
doplněno 14.10.14 20:18:Někdo musí být první, je hezké, že o tom s ostatními mluvíte, ale samotné mluvení a drby po vesnici nic neudělají. Ideální, kdyby vás šlo víc najednou.
doplněno 14.10.14 20:30:A doporučím taky něco, co sama nemám ráda - a to je bonz na školní inspekci. Toto udání - i když, pokud je odůvodněné, jako v tomto případě - může být anonymní. Nenávidím, když někdo udává bezdůvodně, aby si zchladil žáhu, ale ve Vašem případě na to mám jiný pohled.
děkuji za podporu, už je toho moc. Opět bylo po škole, a to bývá naše dítě vyznamenáno na vízu a bylo po škole, ne kvůli sobě, ale celá třídá kvůli autistovi...který má asistenci. Já jsem ticho, nechci, aby jsem byla první, kdo se ozve , ale nejsem sama takhle ticho, ...mluvíme o tom společně s rodičema, nelíbí se nám to, v sousední obci ho vyloučí, u nás přijmou...a je agresivní, rozbíjí věci, už rozbil od začátku roku zámek na šatně, rozdupal kalkulačku asistence, nepočítám bouchání hlavy o dveře, házení předmětů, především, když o přestávce tam není asistentka, tak brát nůžky, krůžítka a házet...stříhat oblečení spolužákům,ale to všechno vyučující vědí, jinak by i naše děti co s tím nic nemají , nebyla celá třída po škole...nelíbí se nám to, ale znáte to...vesnice, učitelka sousedka, ředitel soused, asistentka..., takže čekáte a stupnujtete se to, ve tříde pár děcek a škola je ráda , že někoho má...dotace, upozorněte na sebe a po děcku se vám svezou, raději zvažujeme přesun!
Jo, tohle známe. Skoro jsem přemýšlela, jestli nejste z našeho města, protože ten popis (házení nůžek) sedí. Ale dítě, o kterém mluvím já, nikam nepřestupovalo. Každopádně scénáře to jsou podobné. Kružítka se před hodinou matematiky rozdávají a po hodině (popř. i během ní) sbírají, aby je děcka neměly v penále, to samé nůžky na pracovky a výtvarku. Sem tam jsme volali rodičům, aby si pro hocha přišli, protože byl ten den tak rozhozenej, že jsme nedokázali zajistit 100% bezpečnost dětí. Také byl v diagnostickém ústavu - poslali nám ho zpět, že prý ho nezvládají. (Mezi řádky jsem vyčetla, že škola s 28 dětmi ve třídě, z toho dalšími 4 velice problémovými, to zvládne lépe než výchovný ústav, kde měl individuální vzdělávání - opravdu na každou hodinu jednoho učitele jen pro sebe!). Jediný předmět, který ho aspoň trochu bavil, byl angličtina (to jsem učila já; byl bedna na jazyky) a z ústavu mi přišlo slovní hodnocení "v AJ nespolupracuje".
A souhlasím s předchozí odpovědí, jestli je ohrožena bezpečnost dětí, jednejte. Už to, že je celá třída po škole, je docela tristní, to snad dělá jen člověk, co právě začal učit.
Dcera se škrábla trochu víc na čele /pod vlasy/ dostala od pojišťovny 2500 /v roce 1988/. Syna ve školce škrábl kluk do obličeje. Už 5 let je to vidět. Jeho maminka nedonesla ani čokoládu. Učitelka se vymlouvala jako vy... je moc dětí, všechno se ohlídat nedá. Ale! Pokud by došlo k vážnému úrazu nebo nedej bože smrti dítěte, tak koho zavřou? Učitelku a může kecat co chce.
Ringo, pletete dohromady jablka a hrušky. Já mluvím o mobilu, o rozbití věci. Vy o úrazu s viditelnými následky.
Pokud se dítěti stane úraz, vždy se to řeší. A že už pár škrábanců i horších bylo, kolegyně dokonce řešila zlomeninu. Co chcete slyšet v případě, kdy jedno dítě škrábne nebo kousne druhé v těch pár vteřinách, kdy se na ně nedíváte? Všechno se 100% ohlídat nedá, to je bohužel pravda. A většina rodičů to chápe.
Na třídní schůzce se maminka velice divila, proč jako nechceme jezdit s 10 předškolními dětmi plavat do velkého bazénu, vždyť ona přece ty své dvě úplně v pohodě zvládne.
doplněno 14.10.14 21:20:Asi jo, ale docela mě to mrzí... chápu, že Ringo asi evidetně narazil na divnou učitelku, se kterou si nesedl, a tak teď vidí všechny jako flákačky, co se jen vymlouvají. Je to skvělá práce, ale těch nenávistných, nepřejícných a podobných komentářů kolem... Bohužel nařízení o snížení počtu učitelů a navýšení počtu dětí ve třídách není naše vina, a dokonce znám i školku, kde vedoucí učitelka zakazuje svým podřízeným během jejich směny chodit na záchod. Je to šest hodin, slovy šest. Prý nemají pít, aby nemusely chodit.
Martino, takovým jako je Ringo toto nevysvětlíte, on si bude mlít pořád tu svou. Reakce na tyhle poznámky je ztráta času.
a možná proto by se měly děti vychovávat ne rozmazlovat...miluju řeči typu: moje dítě není spratek, to je osobnost...to, že jedno dítě škráblo druhé, je o tom, že neumí poslouchat a nemá před ničím respekt...to bych řešila s rodiči dítěte, ne s učitelkou...pokud jedno dítě napadne druhé, průser by měli taky rodiče agresora
Lucie, ono to tak nutně nemusí být - že dítě, které škrábne, je agresor. Ono se taky naopak může jen bránit, pokud mu druhé dítě ubližuje, anebo nevědomky napodobovat chování, co třeba vidí doma. Jinak taky může reagovat dítě, pokud je unavené anebo něčím vyvedené z míry. Pokud dojde k nějakému problému, ihned se to řeší s námi - protože řešením s druhým rodičem zbytečně vznikají nepodložené konflikty, obviňování a pomluvy, jak máme vyzkoušeno.
Měla jsem holčičku, kterou sestra neustále štípala, pošťuchovala, zlobila, a ona prostě neviděla nic špatného na tom, že to udělala zase dalšímu dítěti. Nebyl agresorka, jen to bylo potřeba vysvětlit. A měla jsem i chlapečka, co všechny kolem mlátil. Člověk si samozřejmě hned řekne, jaký je to hajzlík a agresor, ale bohužel to v něm bylo vypěstované. Doma se u nich jen řvalo a otec nebo matka ho při nějakém problému hned ztřískali. Chudák kluk, a většina cizích v něm uvidí jen toho agresivního parchanta.
Pvšem souhlasím s Vámi, že dnešní výchova je docela mor. Samá osobnost, žádné povinnosti, žádná úcta.
kdyby se jednalo o školní dítě, tak bych se jako rodič na případnou úhradou zamyslela a dle okolností bych byla ochotna se na náhradě domluvit. pakliže je ovšem řeč o dítěti školkovém, tak bych si stála za tím, že je věcí učitelky, aby si své věci pohlídala tak, aby se jim nemohlo něco stát. taky pracuji s dětmi, byť tedy ne na pozici učitelky, a právě proto bych rodiče čtyřletého dítěte nevolala k zodpovědnosti za situaci, u které vůbec nebyli přítomni a neměli šanci ji ovlivnit.
Ale no tak papouch je osobnost, tak ho jej nechte...
JInak osobně souhlasím spíš s Ringem, kdyby měl nutkání mít a potřebu mít mobil který nedonatuje zaměstnavatel, byl to nějaký nokiák za 400czk ...ne něco placatého a dotykové co se rozbije když projdete kolem fotky se střepy...
Jednak ten mobil poslouží stejně, šance že se rozbije je o dost menší a případná náhrada finanční je snažší pro obě strany...
Ale klobouk dolů na fér chování rodičů...
Tak typ mobilu netuším, ale parapety bývají docela vysokolo, to by rozkřáplo kdeco Jak píšeš, klobouk dolů před rodiči, učitelka to moc nečekala.
To nepochybně Proto mám své věci vždy na stole u stěny, kam se děti opravdu jen tak nedostanou.
Ale něco jiného je, když mi vec rozbije moje dítě, a když mi ho rozbije cizí člověk. Kdyby Vám v práci kolega nepozorností shodil mobil, taky to budete brát jako papouška?
Ale ano, o to bylo myšleno jen jako kontra k tomu papouškovi... když mi moje dítě rozbije mobil, je to bohužel něco jiného, než když to udělá dítě cizí. Já jako malé nesvéprávné a nezkušené dítě taky kamarádům zničila pár věcí, třeba čepici, boty, učitelce kabelku, školnici vánoční ozdoby. Popravdě by se naši asi styděli říct "neměla jste to tam mít, nic Vám nedáme".
No, každopádně máme dořešeno
tak je přece rozdíl mezi dospělým svéprávným jedincem se zkušenostmi a tím spojenou jistou dávkou předvídavosti a malým nesvéprávným dítětem se zatím málo zkušenostmi a i u dospělého by záleželo na okolnostech - pokud si odložím mobil někam, kde je riziko toho, že ho někdo shodí, poleje, něco na něj spadne... nebo já nevím, tak asi pak někoho jiného můžu těžko vinit z toho, že se tak stalo.
Dobry den, momentalne mam dve deti ve skolce. Nastesti jsou pomerne rozumne a k telefonum a laptopum, ktere mam doma normalne na stole, se chovaji rozumne, protoze vedi, ze je to drahe a oni na to nemaji co sahat kdyz je nepozadame.
Pani ucitelka je urcite zodpovedna za to, ze nema tel u sebe a necha ho na nevhodnem miste. Ja jako rodic by jsem se na rozumne casti nahrady podilel, ale nutit nikdo nikoho nemuze.
BTW mam zahrnute deti v pojistce "na blbost"
U nás naštěstí také Dokonce starší děti upozorňují mladší, takže je to někdy docela sranda.
Jak píšete, nutit se určitě nikdo nedá a ta pojistka bude asi dobrá věc.
doplněno 15.10.14 11:21:Pojistku zmínění rodiče nemají, ale k věci se postavili velmi dobře a hodně férově a nabídli částečnou nádhradu škody.
Což velmi potěší.
ta pojistka by nás rozsoudila. Pokud by to pojišťovna za rodiče/dítě zaplatila máte plné právo to po nich vyžadovat. Bohužel se to nedovíme. Ale zkusit, zda rodiče takovou pojistku mají nic nestojí.
Za způsobenou škodu odpovídá ten, kdo ji způsobil. Za škodu způsobenou dítětem odpovídá ten, kdo má dítě "na starost", jinak jeho rodiče.Takže svěří-li rodiče dítě jiné osobě, odpovídá za škodu způsobenou dítětem tato jiná osoba.
To se v případě školek hluboce pletete, ale asi to nebudu znova celé vysvětlovat...
doplněno 15.10.14 17:19: Ano, dát mobil na parapet byla hloupost učitelky, to souhlasím. A věřte, že ve školce si dnes na nikoho "zasednout" nemůžete, zvlášť na malé vesniciPříště mi může dítě omylem rozšlápnout kytaru, náhodou vyrazit z ruky foťák. Nemám takový plat, abych se třeba s rodiči aspoň nepokusila domluvit..
Nezlobte se, ale pro mě je ta věc docela jasná: právě proto, že se ve školce předpokládá zvýšený a nevyzpytatelný pohyb malých dětí, tak učitelky musí vyvinout větší opatrnost než například při práci se studenty na střední či vysoké škole. Dát mobil na parapet je neopatrnost, dát ho vedle zabavené hračky, je hloupost.. Pracuji-li s malými dětmi a chci-li u toho používat svůj mobil, tak musím tyto dvě věci od sebe fyzicky oddělovat, malé dítě si hodnotu mobilu neuvědomuje, koneckonců, spousta dětí má u sebe hračku - mobil. Chtít po rodičích peníze za zničený mobil, který si měla učitelka hlídat, považuji za drzost, a fakticky je stavíte do velmi nepříjemné situace: co očekávate, že udělají, když se na ně s prosbou o náhradu peněz obrátí učitelka,která "učí" jejich dítě? Když odmítnou, budou mít obavu, že si učitelka na jejich dítě "zasedne" a nebude ho mít ráda, protože jí grázlík rozbil mobil. Učitelka je dospělý člověk, který si z toho má odnést poučení v tom smyslu, že příště mobil na parapet vedle autíčka dávat nebude, a ne tahat peníze z rodičů za vlastní pochybení. Vlastně se ta učitelka chová stejně jako to malé dítě.
V kontextu s rozbitým telefonem napadá je např. jeho cena..
Mobil v jaké cenové relaci je "ekvivalentní" pro použití se "stádem" prcků ve školce? Měla by učitelka ve školce mít "normální mobil" v ceně +-2500Kč? (nebo opravdu jen na volání za 400Kč?) Co kdyby se jednalo o MT v ceně 16tis Kč? To je jen má úvaha..
A další věc..Když už bych mezi prcky MT měl (a chápu že občas se hodí), proč nemít "odolný" mobil, který něco vydrží? Nemyslím tím speciální odolné typy, ale třeba jen MT který je dobře zkonstruobvaný a který se nerozsype po pádu z parapetu.
Sám mám MT "neodolný", který ovšem je tak slušně vyroben, že pád z parapetu zvládne "levou zadní"..Má za sebou několik pádů na beton či asfalt..a na telefonu to není vůbec znát.
Jako učitel na střední škole, musím říct, že tuhle reakci od @aaella považuji za naprosto přesnou. Pokud by po mě učitelka ze školky požadovala úhradu za mobil, nejspíše bych zůstal s pusou dokořán, několik sekund nejméně a potom bych se vyjádřil, snad slušně ve smyslu znění reakce @aaella. Doporučuji si znovu zopáknout pajdák.
Martino já nevím, ale u rodičů dítěte bych nežebral, naopak nabízené peníze bych si ani nevzal. Učitelka má v první řadě oslovit zaměstnavatele o náhradu škody při výkonu práce. Ať už to nahradí ze svého či z pojistky je úplně jedno. Samozřejmě pokud mobil nevyužívá ke svému povolání nebo jí nepřispívá zaměstnavatel na kredit, nevidím důvod...U nás v práci byly všude kamery, běda tomu, kdo vytáhl mobil v pracovní době, byť se chtěl jen podívat, kolik je hodin. Na některých pracovištích je dokonce zákaz nosit mobil na pracoviště, protože si to zaměstnavatel nepřeje. Jinak toho papouška jsem vzpomněl zámerně, protože kolikrát má víc rozumu, než malé dítě. To dítě nemá rozum z toho, co se stalo, chtělo jen svou hračku.
Zabavené autíčko,to se jedná tak o 1,2 třídu? Když si chlapeček lezl pro své zabavené auto tak ho snad ta učitelka neviděla? Byla vůbec ve třídě? Není mi to nějak jasné.Souhlasím s ringem,já bych učitelce nedala taky nic,má učit a né si pokládat mobil na parapet,múže ho mít v šuplíku stolu nebo na stole v nějakém obalu nebo taštičce.Navíc,pokuď vím,školy by měly být pro takové nebo i jiné podobné případy snad pojištěny,ne? A natáčet a fotit děti bez svolení rodičů? O tom bych se raději ani nezmiňovala!
doplněno 15.10.14 19:50:Jestli jsem to dobře pochopila,tak se snad jedná dokonce o školku a 4 leté dítě? Zabavovat autíčko ve školce i kdyby bylo jeho a měl ho z domu,ale fuj! To se přece nedělá! Moje 5-ti letá vnučka si do školky běžně může do své školky vzít svoji vlastní hračku a nikdo jí ji nezabavuje!
Nee, školka.
doplněno 15.10.14 20:03:Tak ještě jednou. "Zabavení" hračky probíhá ve školkách naprosto běžně, žádné fuj. Pokud se dítě opakovaně neposlouchá, ubližuje, neuklízí, ničí hračky, potom se mu školková hračka nebo hračka patřící kamarádovi, o kterou v dané situaci jde, na chvíli odebere a dítě za pomoci učitelky přemýšlí, co udělalo špatně a jak to může napravit.
V této konkrétní situaci šlo o autíčko, které dané dítě opakovaně násilně bralo jinému dítěti a ubližovalo mu.
Tomu se neubráníte v žádné školce,vy jste snad jako dítě vešky ze školky domů nepřinesl? My jako malí ano a i ze školy,ale tomu už učitelky opravdu zabránit nemohou.Vnučka je ve školce přes 2 roky a zatím vešky jen jednou. :--))
Na Vaši otázku se strhla úplná přestřelka. Bohužel se řeší jen emoce a ne podstata. Já si myslím, že pokud někdo něco poškodí, je za to odpovědný. Jako rodič bych se k tomu určitě postavila čelem a odpovědnosti za moje dítě bych se nevyhýbala. A jako paní učitelka bych se domluvila s vedením školy (školky) a pokud mít mobil ve třídě nebylo v rozporu s pravidly školy, obrátila bych se na rodiče malého škůdce. Většina lidí má pojistku na odpovědnost za škodu a tak by to nemuselo být drama.
P.S. teď jsem se v posledním příspěvku dočetla o veškách...? Úsměvné, kam se diskuze dostala od poškozeného mobilu.
Braňte svoje práva a požadujte náhradu toho, co Vám někdo jiný poškodil, třeba neúmyslně. I to je přece výchovné, ne?
Na Vaši otázku se strhla úplná přestřelka.Bohužel se řeší jen emoce a ne podstata
Jenže ono je to přesně o té podstatě, kterou Vy přehlížíte. Fakt si myslíte, že dítě ve školce zodpovídá za to, co poškodí? Ano, pokud například dítě shodí v elektro obchodě televizi, je na místě požadovat úhradu škody po jeho zákonných zástupcích - tedy rodičích. Jenže - pokud dítě předáte do školky, tak v době kdy je předáno učitelce, je to ona, kdo jej má hlídat a tedy je ona zodpovědná za to, co svěřené dítě poškodí. Příště si souška čitelka vezme do školky notebook za padesát tisíc, jelikož se z něj lépe fejsuje a Vy jakožto rodič jí ho s úsměvem zacvakáte až ho Vaše dítě shodí? To bych chtěl vidět ! Nejde o přestřelku, jde o princip. Učitelka nemá žádné právo něco takového žádat po rodičích, mravní rovinu případu raději přehlížím, protože na jejím místě bych si šel za roh nafackovat, než s tak nehorázným požadavkem vyrukovat na rodiče!
Nebo vezměte to jinak - Jak může rodič ovlivnit to, že jeho dítě v době kdy on jej nemá v péči, něco poškodí? Co může udělat pro to, aby dítě nerozbilo učitelce mobil? Hmmm, asi nic, že?
Zato učitelka udělala hned několik kopanců - jednak tahá svůj mobil do školky, za další jej položí na vysloveně nevhodné místo a za třetí neuhlídá dítě, aby jej neshodilo. Ale coo, pohodička, nee?
Vždyť to mamka zaplatí...
Dobrý, že?
Takže dle vás si učitelka nemá tahat do školky mobil. Vy chodíte do práce bez mobilu? Asi ne, že? Podle mě je mobil ve školce nutností, co když se něco stane a vy nemáte jak přivolat pomoc? Zvlášť u takových malých prcků. Ale co, pohodička, vždyť telefonní budka je na každém rohu.
Tak ještě jednou a budu psát pomalu, už jsem to v tomto vlákně psal jednou. Ano, učitelka si do práce může vzít mobil, proč by neměla. Ale pokud jde o její mobil, tak jej má nechávat např v šatně ve skřínce, protože jde o její, nikoliv služení mobil. Ano, telefon je ve školce nutností, nepochybuji o tom, že ve školce nějaký telefon bude, stejně tak nepochybuji, že školka má zpracovány od bezpečáka instrukce, co dělat v případě úrazu, požáru a pod. A velmi silně pochybuji, že tam je uvedeno, že má učitelka použít svůj mobil - na to jaksi nemá žádný zaměstabvatel právo.
A co se týče mě? Ano mám svůj mobil a ano, vozím ho sebou na servisy - ale nechávám jej v autě. Určitě jej netahám na dílnu do truhláren, protože je tam jednak silně prašno a riziko poškození mobilu je vysoké. Proto mám mobil služební, z titulu své funkce musím být stále na telefonu a tudíž je zaměstnavatel povinen mi jej poskytnout - jinak bych na telefonu nebyl, zaměstnavateli je prd po tom, jestli mobil mám či ne. No a když dojde k poškození služebního mobilu třeba i zákazníkem nikdo nic neřeší - mě to nevadí, můj není. Zaměstanvatel to taky neřeší, protože je dostává od operátora za korunu - či podobnou ,,horentní´´ sumu. Pohoda, ne?
Takže když školka chce, či potřebuje, aby učitelky byly na telefonu, jistě je jimi vybaví a učitelky se pak nemusí ztrapnit při neoprávněném vymáhání případné škody po rodičích, kteří - opakuji ještě jednou nenesou za dítě žádnou zodpovědnost, pokud dítě předali do péče školky / učitelky!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.