Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stanovení ceny bytu soudem

Od: qwertz* odpovědí: 8 změna:

S přítelkyní jsme před půl rokem kupovali byt, každý vlastníme 1/2, financujme to každý svojí hypotékou. Protože jsme se rozešli, řešíme, co s tím. Jednou vaiantou je, že si od ní její 1/2 koupím. Jelikož šly tržní ceny bytů dolů, nabízím ji aktuální trřní cenu jejího podílu, ona však nesouhlasí a chce po mě přemrštěnou částku. Jedno řešení je soud - zrušení podílového vlastnictví. Zajímalo by mě, jakým způsobem stanoví soud hodnotu její poloviny. Bojím se, aby nebral v potaz cenu, za kterou jsme to kupovali před půl rokem, kdy byly ceny ještě vysoké.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

toni*
hodnocení

1x

Odpovězte si sám kdyby vše bylo obráceně. Přítelkyně by vám zaplatila původní cenu sniženou asi o třetinu. Jásal by jste, že splácíte půjčku navýšenou zhruba o 15-ti% úrok a dostanete o třetinu méně. Počítejte, že takto bude asi postupovat i soud.

qwertz*
hodnocení

Já si nemohu pomoct, ale můj návrh mi připadá logicky správný. Koupili jsme byt za 3mil, tzn její polovina měla hodnotu 1,5mil. Teďka má byt hodnotu 2,4 mil, tzn. její polovina má hodnotu 1,2 mil. Já ji nabízím za její polovinu částku 1,2 mil.

Ona si v současné době může za 1,2 mil koupit byt ve stejné kvalitě, jako je teďka ta její polovina. Může si ho koupit kde se ji zlíbí, já si to vybrat nemohu. Proč bych ji dával víc peněz, aby si mohla koupit byt lepší, než je tento její podíl?

Pokud argumenuje, že krize je dočasná a cena půjde nahoru, tak si klidně může za 1,2 mil koupit byt, který také půjde nahoru.

Myslíte, že mám v této úvaze nějakou logickou chybu?

Předpokládám, že soud nabídne nejprve prodej mě (jako podílový vlastník mám překupní právo). Jakým způsobem stanoví soud cenu bytu?

doplněno 10.06.09 09:51:

Kdybychom udělali kompromis mezi původní a stávající cenou, já bych nesl 75% ztráty způsobené fin. krizí, ona jenom 25%.

doplněno 10.06.09 12:23:

Ještě doplním: hypotéku jsme si nebrali na celou cenu, každý jsme na začátku vložili 250tis., hypotéku jsme si každý vzali na 1,25mil. Takže by ona doplatila 50tis. a byla by bez dluhu.

Byt jsme si kupovali cca před půl rokem, takže žádné velké úroky nezaplatila, kdyby si půlku bytu pronajala, stálo by jí to víc.

A na druhou stranu, kdyby cena toho bytu za tu dobu vzrostla, vůbec bych se nedivil, kdyby chtěla aktuální hodnotu...

lidka*

Qwertzi, je mi jasné, že nechcete ustoupit ze svého stanoviska ani o krůček. Jestli jste takto přesvědčený na 100%, tak si za svým rozhodnutím stůjte. To je jenom a jenom Vaše věc a Vaše rozhodnutí. Je to možná i reakce na to, z čí viny došlo mezi Vámi k rozchodu. Já se ale domnívám, že někdy i menší prodělek může být výhrou. Já jsem se po rozvodu asi 6 let soudila o domek, který jsme kupovali jako manželé. Výpovědí manželových příbuzných, která se nezakládaly na pravdě, jsem o domek málem přišla. Věřte, že bych už podobný proces nechtěla zažít. Exmanžel za žádnou cenu nechtěl přistoupit na jakoukoliv dohodu, on jen chtěl, abych v domku s dcerou nezůstala. No a nakonec u odvolacího soudu jsme se dohodli a dneska tam bydlí vnučka s rodinou. Takže není někdy dobře jenom kalkulovat za pomocí matematiky a logiky, ale zvážit i další okolnosti a hlavně výhody oboustranné dohody. A navíc si myslím - možná mi to někdo vyvrátí - že když nebude možná dohoda, může soud rozhodnout o prodeji bytu a to i bez přednostní nabídky odprodeje Vám, jako podílovému spoluvlastníku. Nejedná se přeci o klasický prodej spoluvlastnického podílu, ale o rozhodnutí soudu při vypořádání podílového spoluvlastnictví. Protože Vaše bývalá přítelkyně může také žádat o vyplacení Vašeho podílu a jednání bude na mrtvém bodě. A k tomu výpočtu: oba jste vložili po 1,5 mil. Kč. Vy chcete expřítelkyni zaplatit 1,2 mil.Kč - ona ztrácí 300 tis. a nemá nic. Vy na byt dáte celkem 2,7 mil.Kč, dnešní hodnota je možná 2,4 mil.Kč. Na hodnotě bytu ztratíte sice 300 tis.Kč, ale máte byt. Navíc kdo bude platit daň z převodu? *nevi*

lidka*
hodnocení

1x

Je samozřejmě nejlepší způsob - dohodnout se. A to i za cenu kompromisu Vás obou. A co když soud rozhodne, že byt se prodá a výnos prodeje se rozdělí stejným dílem? Tak to asi bude také za současnou cenu nižší a to pro oba. Takže si to ještě dobře zvažte a každý o něco slevte ze svých požadavků. I tak se dostanete vlastně na optimální řešení. Může to být něco mezi kupní cenou a současnou tržní cenou - tak bych to považovala za spravedlivé a i výhodné pro Vás i Vaší expřítelkyni. *placni*

jarmik*
hodnocení

1x

Při vypořádání spoluvlastnictví není soud vázán návrhem a může rozhodnout dle vlastní úvahy, jaké uspořádání považuje za spravedlivé. Může též říct, že vypořádávat nebude vůbec.

Nevěřím, že kterýkoliv soudce přistoupí na to, že byt před půl rokem za 3 mio by se nyní vykupoval za 1,2 mio za půlku.

jabraka*
hodnocení

0x

"Lidka" radí správně,dohodněte se,nebo ztratíte vše.Ale nejde přece o konkrétní hodnotu bytu.Jde o hodnotu dluhu.A ten je jednoznačně vyčíslitelný.

JABRAKA

celp*

Cenu bytu nestanovuje SOUD,ale Soudní znalec v oboru nemovitostí.S některým se dá dohodnout ikdyž navýšení odhadu o 600 000,- to by bylo moc.

lidka*

V okruhu svých známých mám tři odhadce nemovitostí. A protože jsem potřebovala také párkrát odhad, i tuto variantu jsme probírali. Mají samozřejmě určitý rozsah, kde si mohou dovolit cenu mírně ovlivnit. Je to v případě, kdy se např. jedná o dědictví, dohodnutý převod nemovitosti v rodině a nebo mezi známými. Určitě ne v případě statisíců a už vůbec ne při soudním určení znalce při soudním sporu o majetek. Tady soud určí konkrétního odhadce. Věřím, že nikdo z nich nepřistoupí na to, ovlivnit pro jednu stranu hodnotu nemovitosti. Je to tak dobré a lukrativní povolání, že by nechtěli kvůli pochybení o tyto výdělky přijít. *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]