Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o vysvětlení klouzáku (klouzavého volna), a jak správně spočítám nárok? Máme zaměstnance, kteří se dožadují klouzáku, v minulosti jim klouzák byl proplácen formou odměny, nyní si žádají o vybrání a mají dokonce spočítán nárok. Jedná se o směnaře, mají 2 dny ranní, 2 dny volno (11hod). Ještě jsem se s tím nesetkala, a taky bych nerada nikoho ošidila. Údajně na ně mají nárok, protože jiné firmy, kde mají zaměstnance ve směnném režimu (šachta, apod.), to takto provozují. Pročetla jsem již několik diskuzí,ale nikdy jsem se neprobádala k výsledku. Prosím o radu, popřípadě kde se čtu více. Děkuji za Vaši odpověď
Nemůžete vycházet z toho, jak mají něco ošetřeno jiné firmy, musíte vycházet ze zákoníku práce a z provozních podmínek u svého zaměstnavatele (z podmínek na pracovištích). Pracovní směny je nutné rozhvrhnout tak, aby zaměstnanci v dlouhodobém (26 týdnů) průměru odpracovali týdenní pracovní dobu v rozsahu, který pro Váš typ provozu stanoví zákoník práce (40; 38,75 nebo 37,5).
Co je odpracováno nad stanovenou týdenní pracovní dobu, je prací přesčas, za niž zaměstnancům náleží mzda + příplatek za práci přesčas nebo náhradní volno (je-li zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnut na poskytování NV místo příplatku).
Čerpání náhradního volna určuje zaměstnavatel. Neurčí-li zaměstnavatel čerpání náhradního volna v následujících třech měsících, musí vyplatit příplatek za přesčas.
"Klouzavým volnem" označují některé firmy náhradní volno za práci přesčas.
Doporučila bych nechat se zaměstnavatelem vyslat na školení. V různých diskuzích sice najdete dobré rady a zkušenosti, ale těžko najdete radu "ušitou na míru" …
Takže vlastně potvrzujete, co jsem napsala → jde o náhradní volno, kterému ve firmě říkáte "klouzavé volno". Kdyby zaměstnanci tyto hodiny neodpracovali, žádné "klouzavé volno" by Vám nevyšlo.
Zaměstnavatel nesmí zaměstnancům nařizovat (ani plánovat) čerpání neplaceného volna. Nařídit jim může pracovní směnu, stanovit rozvrh pracovních směn a může jim určit čerpání dovolené a náhradního volna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.