Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se děje pri smrti? Co před ni a po ni?

Od: tomibender* odpovědí: 5 změna:
Ahoj, jak jistě víte, moje milovaná paní babička umírá na metastázy na mozku. Chodím za ni téměř každý den, nebo máma. Nabralo to strasne rychlý spád, poslední týden jen spala a poradne nemluvila, jako by duchem již byla z pulky na druhém břehu řeky, jen mi říkala, že me má rada, že už ji to nebaví a že za ni v noci byla její (dávno zesnulá) maminka a říkala, cituji: "Jituš, pojď, půjdeme, je čas." Předevčírem měla dva záchvaty zimnice, má již porusenou termoregulaci. Včera naopak uplne obrátila, měla radost, dokonce začala jíst a pít. Radostí jsem plakal, když jsem viděl, jak se uklidnila a byla plná optimismu. Chápu, že to nejspíše je predsmrtna euforie a už tu s námi dlouho nebude. Vím, musíme tam všichni. Byla celý život neskutecne hodna, nikdy nic neměla a když ano, tak to rozdala. Vypadá to, že i smrt k ni bude hodna...snad. Proto se mi hlavou honi myšlenky, jak vlastně smrt probíha pro umírajícího? Co pociťuje prot smrrit nebo snad po ni?
Děkuji všem za podporu a rady.
doplněno 12.10.14 10:32: Děkuji všem za podporu. Když jsem se bavil s neurologem, tak říkal, že tento typ rakoviny je pro lidi to nejmilosrdnejsi. Mozek nebolí, pokud není otekly a otok má omezeny kortikoidy. Dochází k přeměně jedněch buněk na jiné.
Aby toho nebylo málo, tak včera dostala zápal plic. Má sice ATB, ale mám obavy, že se s tím její oslabene tělíčko neporadí. Včera v 10 po práci jsem ještě za ni byl, spala, tak jsem ji ještě jednou řekl že ji mám rád a když jsem ji dával pusu tak se pousmála. Snad o mne věděla, aspoň podvedome...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, znám také tuto situaci, tak mám pro Vás pochopení. Jenže, to je asi tak vše, na co jsem schopen odpovědět - Vaše otázky jsou nezodpověditelné, resp. mohou to být jen dohady či přání. Nikdo, kdo by zde mohl toto napsat přesně, není - musel by to být nebožtík.

A, myslím, že současný stav Vaší babičky vyhodnocujete správně. Když jsem byl já v této situaci, tak jsem to neznal - a následovalo rychlé zhoršení a konec. Hodně sil (a zdravit ani nebudu).

pt®
hodnocení

1x

Babička je na prahu smrti, cítí to, ví to a smiřuje se s tím, pak přijde konec a velká úleva. Vždy ji říkejte, jak ji máte rád. Já stačila tátu v nemocnici jen obejmout, dát mu pusu a to bylo to poslední, u mámy jsem nestihla nic, ach jo. - pt

janplinto*
hodnocení

0x

Obávám se, že stoprocentní pravdu nezná nikdo, ale až přijde čas, každý se to dozví. *kafe*

hodnocení

0x

Je mi Vás líto, i babičky. Asi už nějak podvědomě ví, že odchází a podle toho se chová. Snažte se ji trošku povyrazit, neplačte před ní /vím, že je to nesmírně těžké/, vypravujte jí třeba běžné denní zážitky, co jste viděl v obchodě, co dělal pes, když jste byli na procházce apod. Kterou sousedku jste potkali, kdo ji pozdravuje. Trochu ji prostě odpoutat od těch smutných myšlenek.

Snrt k ní vůbec není hodná. Když má někdo metastázy, trpí a trvá to ještě nějakou dobu /jak u koho/, než odejde. Smrt byla milosrdná k mému otci. V 11 dopoledne se mu udělalo nevolno, potil se, byl bledý. Lehl si. Když se to nelepšilo, zavolala jsem doktora. Konstatoval infarkt. V 15 hodin ho vezli do nemocnice. Když to měli 300 m k bráně nemocnice, byl konec. Smrt rychlá, za pár chvil, bez bolesti a bez trápení. Bohužel, přišla velice brzy. Tátovi bylo 49 let. Jaga.

hodnocení

0x

Smrt je absolutní osvobození od životních útrap. Hezky je to vidět na těch novinářích, u kterých stojí s nožem v ruce zamaskovaný džihádista. Jsou klidní a očekávají rychlou smrt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]