Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrada od matky

Od: marketkaa* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, nedávno jsem oslavila 19nácté narozky. Mohu říci že tak před půl rokem jsem si prožila opravdové peklo. Naši se rozvedli, máma už měla dlouhou dobu jiného přítele, který byl ženatý a měl dvě malé děti. Od tě doby, co jsem jí řekla, že rozvede i druhou rodinu mi začala dělat naschvály. Měla jsem před maturitou a odvezla mi PC i s otázkama, nemohla jsem si pustit TV, nikoho jsem si nesměla domů přivést. Schovávala mi jídlo. Nesměla jsem plýtvat její eletktřinou a mohla jsem se chodit max "vychcat". O pár dní později jsem přišla domů a všechny mé věcy byly odvezené. Odvezla je k tátovi, který o tom ani nevěděl. Táta bydlí daleko, v chalupě, ve které ještě není nic zařízeno. Žádné sociální zařízení a tak je teď u své přítelkyně. O pár dní později jsem si zařídila internát a táta mi našel byt. Když jsem se učila na maturitu, malovala jsem, nebo uklízela v novém bytě. Až teď nedávno mi můj táta oznámil, že má máma mé stavebko a nechce mi jej dát. Ukončila jej když mi bylo 17 a já o tom ani nevěděla. Spořili mi tam rodiče ještě jako manželé a tatího matka také. Proto vás, kohokoli, moc prosím, poraďte mi jak dostat své peníze zpět. Chtěla bych ještě pokračovat ve studiu, dodělat byt a bohužel nemám žádné prostředky. Opravdu vás moc žádám alespoň o malou radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

toni*
hodnocení

2x

Peníze jsou beznadějně pryč. Pokud by jsi se chtěla o ně soudit, bude to trvat také i 3 roky a kromě toho většinu částky (ne-li celou) prosoudíš. Stanov si priority. Slůvko "chtěla" bych studovat mě nesedí. Buďto chceš nebo nechceš. Jsi přijatá na výšku?Chceš pokračovat ve studiu, nebo dodělat byt. Jsi plnoletá a tak, pokud budeš pokračovat ve studiu, zažadej si u soudu o výživné. Zvlášť matka a otec. Výživné matky se bude vypočitávat i z platu jejího přítele - pokud spolu žijí ve společné domácnosti. Ale rychle, Pokud jsi plnoletá, výživné se neproplácí zpětně.

marketkaa*
hodnocení

Ještě nevím, zda jsem přijata, to se dozvím na konci měsíce. Výživné, které mi platí je 1500 a říká, že nemá na to, aby mi každý měsíc platila atd. Pokud vím, s přítelem ve společné domácnosti nežije.

dusatka*
hodnocení

0x

S tím stavebkem - to musí podepsat vždy oba rodiče. Není možné, že to máma vyřídila sama bez účasti otce.

marketkaa*
hodnocení

Zeptala jsem se na to táty a ten o ničem neví. Prý mu to ohlásila, že peníze převádí na její účet.

dusatka*

Myslím, že tohle umožňuje jen buřinka, a to jen do 250000 Kč. Co můžete dělat - požádat mámu o ty peníze a taky oba rodiče požádat o výživné. Otázka zní, kam až chcete zajít - řešit to soudně? Pokud ano, pak bych šla za advokátem.

Ještě bych ale zkusila občanskou poradnu - www.obcanskeporadny.cz - je to zdarma.

perda*
hodnocení

0x

Pokud bylo stavební spoření uzavřeno přímo na Tebe, tak v době, kdy Ti bylo 17 nemohlo dojít k vyplacení finančních prostředků ani kdyby o to požadali oba rodiče.

Ukončení smlouvy o stavebním spoření nezletilého a výběr naspořených finančních prostředků totiž vyžaduje schválení soudem. V tomto případě je nutné soudu doložit, že tyto úkony jsou v zájmu nezletilého, a uvést, na co mají být finanční prostředky použity. Majetek nezletilého může být spotřebován pro potřeby rodiny jen v případě, že by vznikl nezaviněně hrubý nepoměr mezi poměry nezletilého dítěte a poměry rodičů.

To praví zákon o rodině.

marketkaa*
hodnocení

Takže co mám teď udělat?

perda*

Nejprve je nutné zjistit na koho bylo spoření uzavřeno.

hodnocení

0x

Já bych se, s dovolením, na to podívala s druhé stránky. :D Musela jsi svou mamku pořádně něčím naštvat. Myslím si, že se něco jiného muselo stát a ty o tom třeba ani nevíš nebo si to neuvědomuješ, proč něco takového dělá nebo jsi nenapsala všechno. Ale raději to nepiš.*hi* Máš dvě možnosti, buď si s mamkou popovídáš a bez křiku ji o ty peníze pokorně poprosíš, protože ti je našetřila hlavně ona a ještě nedala, tedy nejsou tvoje.A vysvětlíš ji, že ty peníze potřebuješ na vzdělání. A uděláš všechno, abyste našly k sobě cestu.*mala* Anebo se bohovsky najeduješ a budeš žít z alimentů, tedy z výživného a bojím se to říct, bez rodičů. Tam neplatí žádné sliby ani prosby. Tam platí rozhodnutí soudu. Soudní poplatky u takových kauz snad ani nejsou a když, tak je neplatí ten, kdo žádá. Nesmíš se zastavit u příslibu nebo slovu nejde to nebo příště. O tom všem rozhodne soud na základě potvrzení příjmů zaměstnavatelů. A to by platilo pro oba rodiče. *bum*Žádná sranda, táhat rodiče po soudech! V tom případě by tě čekala velice svízelná cesta s brigádami, šetřením a tak. Držím ti palce, ať to zvládneš a hlavně ať to zvládne tvoje srdíčko a dušička. Jsi si svou cestou životem jistá? Stojí ti to za to? Hodně štěstí *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]