Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Pracuji pod pracovní agenturou přes 2 roky a dostávám jen 60 Kč.na hod.,bez příplatků za noční, víkendů i státních svátků, dokonce ani bonusy a stravenky, které v automobilové firmě běžně dostávají zaměstnanci jako "kmenoví", tak já za stejnou práci nedostanu kromě základu nic navíc. Dokoncemi pracovní agentura ani výplatní pásku nechce dávat. Rozdíl ve výplatě je pod pracovní agenturou o 50% nižší než u kmenové firmy za stejnou pracovní činnost a počet odpracovaných hodin. Mám pocit, že mne agentura obírá o peníze a využívá ve svůj prospěch.Ve firmě jsem dobrá pracovnice a tak si mne tam chválí nadřízení a chtějí mne dostat k sobě do kmene pod firmu.Jenže problém je v tom, že pracovní agentura mne nechce pustit k firmě ani nemohu dát u nich výpověď sama,protože mi koordinátorka řekla, že bych dostala trest - pokutu 20tis.Kč.pokuď přejdu pod firmu nebo úplně odejdu.A navíc bych 3.měs. nesměla vykonávat žádnou podobnou činnost, neboť agentura si klade sama drsné podmínky.Když jsem chtěla po pracovní agentuře z důvodu povýšení na vyšší funkci předačky zvednout základ po 2 letech,tak mi řekla, ať zajdu na personální oddělení firmy a řeknu, aby pracovní agentuře za mne platili větší základ na hodinu.To mne připadá velice netaktní z důvodu, že už i tak pracovní agentura má ze mne slušné provize.Prosím o radu, jaká je tady možnost z toho se dostat ven? Divím se taky, že stát u nás toleruje tolik pracovních agentur,které nejsou solidní a v rozporu se zákoníkem práce...a dál vykonávají svoji vykořisťovatelskou roli na úkor poctivě pracujícího občana.
Děkuji za odpověď.
Všechno to, co uvádíte ze strany personálních agentur, je nelegální a jsou za to vysoké postihy, v podstatě by agentuře hrozila ztráta licence. Máte právo na stejné mzdové podmínky, jako srovnatelný kmenový zaměstnanec uživatele. Samozřejmě máte právo na veškeré příplatky a agentura práce nesmí! zakázat či blokovat Váš přechod k uživateli, jakékoliv sankce, které by kdokoliv měl za Váš přechod platit, ať už Vy či Uživatel jsou neplatné! Máte právo obrátit se na inspektorát práce, který ve firmě velmi brzy, obvykle do 14 dnů,jedná-li se o vážné podezření, provede kontrolu. Můžete jim to poslat i mailem či anonymně, pokud nechcete uvádět své jméno. Bohužel, přesně takové agentury práce ničí pověst solidních agentur práce a věřte mně, je jich docela dost (těch solidních), jenže ty, pochopitelně, ve zprávách nejsou.
"Agentura říká" a ve smlouvě máte co? Určitě tam něco ohledně ukončení/výpovědi je. Pokud ne, tak se řídit zákoníkem. Určitě neposlouchejte, co vám říkají v agentuře, ale co říká smlouva/zákoník.
Agentura se vás snaží držet pod sebou, proč asi?
Jinak agentura pravděpodobně postupuje nelegálně.
Pohrožte jim,že to oznámíte na živnostenský úřad,u které musí být každá agentura,soukromník registrovaný.V případě takových prasáren jim můře živnostenský úřad zakázat činnost,podnikání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.