Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Na vlastní žádost chci ukončit svoji evidenci na Úřadu práce, vím, že se do 8 dnů musím nahlásit na zdrav. pojišťovně, ale jak mám postupovat, když můj příjem bude nízký, budu pracovat jen na dohodu o provedení práce a chtěla bych si přesto platit pojistné na důchod. Budu mit v listopadu 55 let, takže nevím, zda je lepší se přihlásit na soc. zabezpečení a platit měsíčně, nebo pak doplatit těsně před důchodem? Finanční možnosti rodiny by mi umožňovaly platit si jako samoplátce měsíčně. Je to asi výhodnější i pak na výši důchodu, ne? Můžete mi napsat jaké doklady vyplnit a jak postupovat? Děkuji vám.
zajít na OSSZ s papírem od ÚP (že jste vedena v evidenci) a vyřídit formuláře přímo tam. Více informací cssz.cz/...
Bod 1 -- pokud jste na ÚP
Bod 8 -- pokud nejste na ÚP a jste OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů, u DPP do 10 000kč/měsíc)
Účast na dobrovolném důchodovém pojištění je možná z důvodů:
1) Vedení v evidenci úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání, pokud po tuto dobu nenáleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci (§6 odst. 1 písm. a) zákona č. 155/1995 Sb.).
K přihlášce občan předloží potvrzení úřadu práce o době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, včetně období vyplácení podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci. V případě podání přihlášky v průběhu vedení v evidenci, uvede občan do přihlášky pouze datum, od kterého se k pojištění přihlašuje. Po ukončení vedení v evidenci, je povinen podat do 8 dnů odhlášku z pojištění. K odhlášce je třeba předložit potvrzení úřadu práce o datu ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokud se pojištěnec odhlašuje v době, kdy jeho vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání dosud trvá, je třeba předložit potvrzení prokazující tuto skutečnost. Podává-li občan přihlášku k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění poté, kdy již skončilo období, kdy byl veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, uvede období, za které se přihlašuje k pojištění přímo do přihlášky a odhlášku již nepodává.
8) Dobrovolného pojištění – bez uvedení důvodu (§6 odst. 2) zákona č. 155/1995 Sb.).
Pojištění mohou být účastny též osoby starší 18 let, které podaly přihlášku k účasti na dobrovolném pojištění, aniž splňují některou z podmínek uvedených výše pod body 1) až 7).
Účast na pojištění je však v takovém případě možná v rozsahu nejvýše 15 let. Za dobu přede dnem podání přihlášky je účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu jednoho roku bezprostředně před tímto dnem.
Pokud uplyne patnáctileté období a občan nepodá odhlášku z pojištění, končí účast na pojištění uplynutím posledního dne tohoto období. Pojistné zaplacené po ukončení pojištění se vrací jako přeplatek na pojistném.
K důchodovému pojištění Vám už odpověděla Jancaak, já jen připomenu, že pokud nepatříte do některé ze skupin obyvatel, za něž hradí zdravotní pojištění stát, budete si až do odchodu do důchodu muset hradit i zdravotní pojištění.
Zdravotní pojištění pro OBZP činí 1.148 Kč měsíčně a důchodové 1.817 Kč měsíčně.
Obě částky se budou zvyšovat v závislosti na zvýšení minimální (zdravotní pojištění) a průměrné (důchodové pojištění) mzdy.
U důchodového pojištění lze zpětné doplatit maximálně jeden rok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.