Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může to být anorexie?

Od: miaw odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, poslední dobou mám obavy o svou kolegyni. Ostatní kolegové v práci si už také všimli, že jí opravdu málo, ale já s ní a ještě jednou kolegyní máme společnou kancelář, takže jsem jí tak nějak nejblíže. Když ji zveme, ať jde s námi na oběd, nikdy nechce. Prý má své jídlo z domova. Ale obvykle si nic místo oběda nedá, nebo ne nic hodnotného - má třeba jen rajče, nějaké keksy, rozinky a podobně. Máme společnou lednici, takže zhruba víme, co je čí, ona si tam málokdy něco dá, třeba jen kousek dušeného masa. Zvlášní je taky jak jí. Lednici nemáme přímo v kanceláři, ale v takové uzounké chodbičce, která vede k záchodkům. Většinou, když si něco vyndá z lednice, sní to v té chodbičce, nevezme si to ke stolku, možná nehce jíst před ostatními. Když se něco slaví a jsou třeba zákusky nebo někdo jen tak donese z domova upečený koláč, vždycky hodně a hlasitě chválí, ale většinou sní jen kousínek a dělí se s ostatními, i když je tam ještě hodně kousků. Pořád užívá nějaké doplňky stravy, ale dost často je nemocná, nebo ji trápí nějaké nachlazení. Není vyloženě vychrtlá, ale na svou výšku je opravdu hubená dost a stále nám zavírá okna, že je jí zima. To všechno dohromady mě přivedlo k myšlěnce, jestli opravdu nemůže trpět touto zákeřnou nemocí (přestože už je asi nad obvyklý věkovým průměrem - je jí 39 let). Takovým posledním upozorněním, kdy mi potom v hlavě bleskla tahle myšlenka, bylo, když jsem viděla, jak si v kantýně koupila instantní čínskou nudlouvou polévku, tak nudle vyhodila a snědla jen ten pytlíček, kterým se to ochucuje - samá sůl a koření. Kdysi jsem totiž někde četla, že anorektikčky chtějí uspokojovat alešpoň touhu po chuti a jedí proto výrazné věci, jako horčici, lížou sůl atd. Možná je to i volání vyhladovělého těla po minerálech...

Možná mi zde někdo vynadá, že kolegyni špehuju a že mi do toho ni není, ale mám prostě jen celkem pozorovací talent a její chování mi připadá alarmující a bylo by hloupé mít vedle sebe člověka, který nějak trpí a ani si toho nepovšimnout. Jinak je to hrozně schopná, milá a hodná ženská. Ráda bych jí pomohla, pokud má problém. Jenže jak zjistit, jestli ho opravdu má, jestli o nějakou pomoc stojí, nevím, jak k ní přistupovat, abych ji nějak neurazila. Proto bych ráda znala názor jiných lidí, i těch kteří ji neznají. S kolegy to řešit nechci, aby nevznikla nějaká fáma, oni ji spíš jen pomlouvají, že si hlídá linii.

Děkuji za všechny odpovědi, M.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Dobry den i Vam.Ano,vami popsane priznaky odpovidaji anorexii jako z ucebnice.Ovsem nevim,jak ji chcete presvedcit o tom,ze ji ma,a jak chcete docilit toho,aby se sla lecit? *nevi*
doplněno 08.10.14 18:04:

To máte jako s alkoholikem,také ho nedonutíte přestat,ani ho nenacpete do léčebny.Musí on sám chtít ! A pokud nechce,tak se prostě uchlastá k smrti !

miaw
hodnocení

Já vím, že je to naivní. Tihle lidé nedají ani na své blízké, na rodinu, ne lidi, které mají rádi, natož na někoho z práce. I kdybych si s ní promluvila, nemělo by to patrně žádnou cenu. Ale co tedy dělat, když to vím a nemůžu nijak pomoct? Smířit se s tím? *nevi*

martinaa*
hodnocení

1x

Jak píše Wampík, takřka učebnicový příklad. Ale Vy toho asi moc nenaděláte, pokud ona sama nebdue chtít. Co třeba promluvit s manželem, s rodiči?

doplněno 08.10.14 21:53:

Ehm, asi to vyznělo hloupě - nemyslela jsem na něčem se domlouvat, ale třeba se jen zeptat, jestli si něčeho nevšimli. Myslím, že možný vztek kamarádky a pocit, že jednám za jejími zády, je ještě nízkou daní za případnou záchranu života. Protože i když si to některé anorektičky na pokraji smrti uvědomí samy a chtějí se zachránit, tak mnohdy už se to bohužel nepodaří.

denita*
hodnocení

0x

No jo, to máte těžké. Když s ní pokusíte promluvit, může vás ujistit, že jí nic není, že prostě nemá hlad, že byla vždy štíhlá, že to má v rodině (důvodů by si dokázala jistě vymyslet mnoho), ale "jsi hodná, že se staráš" - anebo s vámi vyběhnout, že vám do toho nic není. V druhém případě, jestliže se následovně pokusíte kontaktovat někoho z její rodiny, může vás nařknout, že jí špehujete a ať jí dáte pokoj. Záleží i na její povaze, ale ne úplně - někteří psychicky nemocní lidé, ačkoliv jso jindy jako sluníčko, jsou velice citliví na téma jejich nemoci, takže vaše kolegyně může zareagovat jakkoli a je úplně jedno, jestli má zrovna mimořádně dobrou náladu. Já bych jako první zkusila mluvit s ní - nebylo by fér řešit cokoli za jejími zády např. s jejím manželem. Podle dotazu jste empatická osoba, takže víte, že mluvit o tomto se musí jemně, nejdřív v náznacích, nenásilně a hlavně o samotě. V případě, že vaši pomoc chtít nebude, zkuste se spojit s rodinou ( i když nevím, jak blízké si jste, píšete, že je vaše kolegyně, ne kamarádka) - zkrátka něco se s tím dělat musí. Ale asi nemusím dodávat, že přesvědčit psychicky nemocného člověka, že potřebuje pomoc a že není žádná ostuda pomoc přijmout, že běh na velmi dlouhou a těžkou trať. Přeju vám i jí hodně štěstí.

hodnocení

0x

já bych nedoporučovala domlouvat se s manželem a ostatními členy její rodiny za jejími zády - to by ti určitě měla za zlé... a nevím, asi bych s ní ani nemluvila otevřeně o svých podezřeních a neradila jí, že jí to škodí - určitě bude reagovat negativně... spíš bych na to šla od lesa, v náznacích - třeba se zmínit, že nějak pohubla, nevypadá dobře, není nemocná?a že jí to víc slušelo, když nebyla tak hubenlá... apod. - nebo vyprávět o nějaké známé, která měla anorexii a špatně dopadla, ale zas aby to nebylo moc okaté... nicméně obávám se, že na tebe nedá, anorexie je závislost podobně jako alkoholismus a s postiženým člověkem není rozumná řeč, no uvidíš - držím palce, je od tebe hezké, že chceš kolegyni pomoct

eulalie*
hodnocení

0x

Dejte jí přečíst tuto diskusi. A já zrovna napíšu, že jestliže bude vaše kolegyně pokračovat v tomto způsobu stravování, který vypadá na anorexii, tak UMŘE. Takže páchá vlastně pomalou sebevraždu. Víte, jak to při anorexii v těle probíhá? Tělo nedostává živiny z jídla, tak si je bere ze sebe. Odkud? Z masa - ze svalů, z vnitřností. Ano, čtete správně, z vnitřních orgánů - ledviny, srdce atd.. Není-li člověk s anorexií včas léčen na psychiatrii, není mu pak pomoci. Svým stravováním se odrovná. Ale toto asi vy víte a chcete kolegyni pomoci. Pokud ona sama ale pomoc odmítne, co s ní chcete nadělat?

Víte, možná, že má kolegyně nějaké trápení, nebo chce ve svém věku 39 let vypadat stále mladě a myslí si, že když bude extrémně štíhlá, že bude i extrémně mladá. Nebude, za chvíli ji budou padat vlasy, zuby, menstruační cyklus se jí zastaví. Jojo. Takto bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]