Nejste přihlášen/a.
Můj přítel platí výživné na děti a na manželku. Nepravidelně, zhruba 2x za rok dostává od svého zaměstnavatele odměny. Soud vždy při výpočtu výživného zahrne tyto odměny do průměrné mzdy. Je tento postup správný nebo by soud měl vycházet z částek bez odměn? Nikdy totiž dopředu není jasné, kdy odměnu dostane, zda v daném roce vůbec něco dostane a v jaké výši. Pokud soud postupuje nesprávně, je možné se nějak bránit? A dále by mě zajímalo, zda může soud do průměrného platu, ze kterého počítá výživné, zahrnout také částku 890 Kč, což je odečitatelná položka na naše společné dítě.Děkuji za odpověď
k soudu se dokládá čistý příjem za rok nebo půl roku - to si teď nejsem jistá. Zaměstnavatel musí vyplnit dotazník popř. dodat svou tabulku příjmů včetně hmotných výhod. Soud se bohužel vůbec nazajímá o to, jestli jsou prémie nárokové nebo nikoli, o to, jestli bude manžel na nemocenské nebo ne. bohužel pro něj, bohudík pro dítě.
Vemte to z druhé strany. Umíte si představit, že byste na své dítě dostávala tuto částku? přišla by vám adekvátní, abyste zajistila všechno pro dítě? Ono děti školou povinné nejen doma jí, potřebují oblečení ale doplácí se i na kroužky a výlety, školy v přírodě, lyžařské kurzy apod. a to jde do tisíců, věřte mi.
Ty peníze nejsou pro jeho bývalou ženu, ale pro jeho dítě, které má naprosto stejná práva jako to vaše společné.
Vím o čem mluvím, mám dvě děti vlastní a dvě vyvdané...
Všechno co se píše je pravda. Můžu vám ze své zkušenosti říci, že pokud s ním nejste provdaná, ale žíjete spolu ve společné domácnosti, započítají tam i váš příjem.
Dobrý večer, prosím rád bych se zde přítomných zeptal za jak dlouhé období lze zpětně požadovat výživné?
Podaná žádost se mi jeví jako prapodivná BM požaduje 3 roky zpětně. Zřejmě ji BM sepsala sama, nezdá se mi ani formulace textu.
Podotýkám, nejsem podvratný živel a výživné jsem vždy řádně hradil a nejen to.Právnička se vyjádřila ve smyslu,nepřiměřených nároků matky.
Bohužel ty tři roky jsou správně. Je to tak, že maximálně 3 roky zpět a pokud požádala o zvýšení z nějaké nastalé situace (změna ve zdrav. stavu dítěte, přechod na střední školy apod.) tak můžete doplácet zpětně k datu té změny. Jenom tak, že si vzpomněla, to nejde... Pokud pravidelně platíte soudem stanovenou částku, neměl byto být problém
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.