Nejste přihlášen/a.
Mí známí posílají 16letou dceru na roční studijní pobyt do USA. Kromě toho, že si v podstatě všechno musí zařizovat sami (víza atd.), nevědí zatím, do jaké školy má nastoupit a jaký bude mít rozvrh (to si prý dohodne na místě), upozornili ji, že až bude přestupovat v USA, na 80 % se jí ztratí zavazadlo a musí nejprve zařídit reklamaci a pak shánět náhradní let (16letá dívka!) a nejhorší mi připadá, že PRVNÍ KONTAKT S RODINOU PO PŮL ROCE POBYTU! Může si takové podmínky agentura diktovat? Mají na to rodiče přistoupit?
Já jsem na studijní pobyt odjížděla už jako dospělá a tohle všechno jsem si posychrovala předem. Samozřejmostí byla možnost kdykoliv kontaktovat agenturu v ČR mailem i telefonicky.
Osobní přítomnosti při zařizování víza se nejspíš nevyhnete, ale agentura by měla poskytnout všechny potřebné informace a za poplatek se žádostí pomoci.
Občas se při létání nějaké zavazadlo ztratí, ale reklamuje se to jako MIMOŘÁDNÁ událost. Společnost, která ztratí zavazadla 80% klientů, je přinejmenším hodně podezřelá a v reklamačním oddělení by asi neřešili nic jiného. Doufám, že se všechna ztracená bagáž nakonec vrátí svému majiteli. Nicméně je dobré, když slečna bude poučena, co v takovém případě dělat.
Rozvrh se opravdu zajištuje většinou až na místě, na základě vstupních testů i dalších požadavků studenta, nicméně alespoň rámcovou představu by studentka měla mít (počet hodin výuky týdně).
Škola může zakázat nebo omezit používání internetu nebo telefonu pro nestudijní účely, ovšem ve vlastním volném čase a z vlastních prostředků můžete kontaktovat kohokoliv a jakémkoliv jazyce se vám zamane. USA jsou svobodná země. Ve škole, kde jsem byla, studovalo více čechů, takže nám doporučovali, abychom se alespoň ve škole bavili anglicky, ale to je tak všechno co můžou dělat. Pokud to myslí vážně s tím zákazem kontaktovat rodinu, zavání mi to spíše než studijním pobytem nějakou sektou.
Být rodičem, takové jednání agentury by mě určitě odradilo. Každopádně bych nepustila dítě, pokud nejpozději před odletem nemá k dispozici: telefon na delegáta nebo zástupce agentury, když ne v USA tak alespoň v ČR, úplný název školy, její adresu, adresu ubytování, telefon na několik příbuzných nebo známých doma. Kontakt na zastupitelské úřady ČR nebo alespoň jiné země EU. Samozřejmostí je, že tyto údaje mají k dispozici i rodiče. Dále je vhodné si pořídit kopii pasu (strany, na které je fotografie) a mít ji u sebe. A vybavit dítě dostatečnou finanční rezervou pro případ něčeho nečekaného a zajistit mu komerční zdravotní připojištění. Do USA je sice dražší, ale pro studenty existují slevy při dlouhodobých pobytech (třeba karta ISIC nebo EURO 26). Ovšem s tím by měla poradit solidní agentura.
KAZDY si musi Vizum zaridit sam (at uz je to turista, student, zamestnanec na sluzebni ceste, kdokoliv), kvuli osobni pritomnosti a pripadnemu pohovoru pri schvalovani zadosti. To nelze nijak obejit a je to zcela v poradku.
Samozrejme s tim ujistenim ztraty zavazadel na 80% je to diskutabilni, ale stat se to muze.
Zbytek je nanejvys podezrely. Jede studovat a nevi co? Na jakou skolu? Tak proc tam teda jede? Nemuze kontaktovat rodinu? Proc? K tomu neni zadny logicky duvod. Co internet? Skype? Telefony?
Urcite bych takove podminky neakceptoval. Prece nepojede jen tak nekam naslepo.
Napiste, co to je za agenturu. Jaky program. Proc to skryvat?
Nadruhou stranu mi udivuje, jak casto tady resi problemy (jsou-li to vubec problemy) cizich lidi jejich znami a kamaradi.
E-maily, telefony atd. prý budou monitorovány, aby se zamezilo komunikaci v češtině, protože by to snižovalo účinnost studia!?
A proč řeším problém známých? Protože oni v tom problém nevidí. Ráda bych získala názor někoho zasvěceného, aby uvěřili, že to není tak úplně v pořádku (když jim samotným nevadí fakt, že půl roku nebudou mít žádné zprávy). Takže děkuji.
Nemám žádné osobní zkušenosti se studijním pobytem, ale čtu noviny. Podmínky mi nepřipadají příliš zdravé. A jako rodič bych na tu o půlročním zákazu kontaktu nikdy nepřistoupila.
Já právě také ne, a to i za cenu, že bych přišla o peníze, které jsem už zaplatila. Ale pokud rodiče podepíší, že s tím souhlasí, tak je asi agentura z obliga, že?
Milí moji, děkuji rodinné kamarádce,že rozpoutala takovou diskusi..ano, já jsem ten hnusnej rodič, který posílá svojí dceru do USA. Nikde nebylo řečeno,že dcera má ZÁKAZ, kontaktovat rodinu,to je jen doporučení, omezit kontakt v českém jazyce .A má to své logické důvody...studenti si z pobytu dělali prázdniny,ulejvárnu ze školy a ne studijní pobyt a tak se vše míjelo účinkem.Pokud jedete studovat anglický jazyk a každý večer chatujete ve svém rodném jazyce,jaksi se ztrácí absorbace daného prostředí.
Rodiny si studenty berou dobrovolně, bez finanční podpory.Vím do jaké rodiny jede a kam,kde bude studovat a můžu jen doufat,že vše bude v pořádku. Rozhodně to nemá se sektou nic společného. Zavazadla se ztrácí poměrně často při dálkových letech,studenti byli poučeni hlavně o krizových situacích,jak se mají zachovat ,aby to zvládli vyřešit.Každý tam jede dobrovolně. Vše bylo trochu zveličené mojí známou,ale chápu má dva syny a ne každý rodič své dítě dokáže pustit tak daleko a na tak dlouho. A rozhodně to není na můj popud a za za každou cenu , dcera to zvážila zcela zodpovědně a věřte mi,já taky.
Díky za reakci. Takhle to vypadá, když se někdo na základě neúplných nebo zkreslených informací snaží organizovat ostatním život. Vaše známá má ráda své děti doma, takže to tak přeci musíte mít i vy. Dělá to přeci pro vaše dobro. Mám s tím také své zkušenosti.
Děkuji všem za reakce.
Sice jsem kvůli tomu "zákazu telefonování" trochu hůř usínala, protože onu studentku znám od narození, ale to mám za trest, že si sama překrucuji informace z první ruky. Všechna varování, která tu zazněla byla vlastně jen v duchu "dal bych si pozor...", nikdo nepřišel s vlastní hroznou zkušeností toho druhu, takže jsem asi opravdu nafoukla zbytečně velkou bublinu. Teď lituji, že jsem něco řešila a že jsem se snažila "organizovat ostatním život". Jen doufám, že nebudu jednou litovat pro změnu toho, že něco nechám být. Člověk těžko odhadne, co je bublina a co je průšvih, dokud jedno nebo druhé nepraskne.
V tom případě je všechno v pořádku. Sama mám se studijním pobytem zkušenosti, proto mě byly divné podmínky, o kterých vaše známá psala. Ze své zkušenosti vím, že po pár prvních dnech začnete myslet v jazyce, který slyšíte ze všech stran. A uvidíte, že budete ráda, když se vám dcera ozve dřív než za půl roku. Ujištˇuji vás, že kontakt s rodinou její jazykové pokroky nijak nezpomalí.
Mějte se krásně a vaší dceři přeju hodně úspěchů ve studiu a krásné zážitky z pobytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.