Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotná ve zkušební době

Od: matoulkova odpovědí: 12 změna:

ahojda :) chtěla bych se zeptat co mám dělat. Jsem 14dní v nové práci,která je náročná.A já jsem zjistila že jsem těhotná ve 3týdnu.Když půjdu na neschopenku můžou mě z nové práce vyhodit? a když skončím na pracovním úřadě kolik budu mít peněz? Já na pracovním úřadě nikdy nebyla co jsem vyšla za školy tak 8let pracuji.nevím co mám dělat.potřebuju poradit.děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A proč byste chodila na neschopenku? Těhotenství není nemoc. Přečkáte v pohodě zkušební dobu a kdyby Vás lékař přece jenom později na neschopenku poslal, tak co? Hlavně nikde neříkejte, že jste těhotná. To jste prostě vůbec nemusela 3 měsíce vědět. (Jak se dá zjistit těhotenství ve 3. týdnu?) Buďte v klidu a všechno dobře dopadne.

mtrmkmkm
hodnocení

včera mi pan doktor oznámil že máme 1mm a ukončili jsme 3týden.proč na neschopenku? protože dělám 12hod v práci 3dny za sebou v zime a zvedám těžké krabice. Kolegyně takhle přišla o mimčo. takže se bojím o malé. A když mi je nevolno nemohu neustále odbíhat na vc.proto řeším co dělat

iz*
hodnocení

1x

Na zrušení pracovního poměru ve zkušební době se nevztahuje zákaz výpovědi (nejde o výpověď). Ve zkušební době může zaměstnavatel po uplynutí prvních 14 dnů nemoci pracovní poměr zrušit bez ohledu na nemoc i na těhotenství. Neschopenku určitě nedoporučuji před skončením zkušební doby.

V případě ukončení zaměstnání během zkušební doby, byste nemusela splnit podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM). V takovém případě byste měla nárok na rodičovský příspěvek (RP) ve variantě od porodu do 4 let věku dítěte.

Doporučila bych snažit se to v zaměstnání zvládnout co nejdéle a zaměstnavatele o těhotenství neinformovat před skončením ZD.

Pokud by zaměstnání skončilo, budete mít 5 měsíců nárok na podporu, potom až na PPM nebo na RP (podle okolností).

mtrmkmkm
hodnocení

děkuji moc za odpověd.kdybych pracovala jinde tak to neřeším a dokud to jde makám. ale dělám 12h 3dny za sebou pak mám 2dny volna a zvedám tážké věci a je tam zima když je mi nevolno nemohu si odbíhat na wc. proto řeším co mám dělat.napadá mě jít na prac.úřad a chodit na brigádu.jednu už mám prodávat v obchodě.

borax*

Ta pracovní doba není tak strašna, jak těžké věci zvedáte? Není tam někdo kdo by vám pomohl? Třeba se vymluvte na záda...ale doporučuji také vydržet dokud vám neskončí zkušební doba, budete jinak bez peněz...brigáda vám nepomůže...

iz*

I podle mne záleží spíše na váze zvedaných předmětů, pracovní směny se dají vydržet. Jsou sice delší, ale zase máte více volných dnů.

Odejdete-li na neschopenku ve zkušební době, může zaměstnavatel po 14 dnech pracovní poměr zrušit (a dost zaměstnavatelů to opravdu dělá).

Pro přiznání PPM je nutná účast na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech (tuto podmínku splňujete) a trvání nemocenského pojištění v době nástupu na PPM nebo nástup na PPM v ochranné lhůtě.

Ochranná lhůta ale činí tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo poslední nemocenské pojištění (zaměstnání) ...

amadeus*

A pak se lidi hrozne divi, ze zamestnavatele uprostrednuji muze a ti dostavaji vyssi mzdy. Prijmout zenu v produktivnim veku je proste riziko, ktere za to v mnoha pripadech nestoji.

Máte sice pravdu. Ale chyba je jinde, ne v ženách v produktivním věku. Chyba je v systému. Když už je společnost založena na tom, že i ženy pracují, tak by buď neměly mít děti (kravina), nebo by se jim měl systém přizpůsobit. Nebo by všechny měly naskákat do hromadného hrobu, když je zaměstnavatelé nechtějí?

amadeus*

A v tom je prave ten hacek. Jak chcete zmenit "chybny" system? Je mi jasne, ze mate na mysli nejake omezovani svobody - bud zakazat zamestnavatelum svobodne se vybrat sve zamestnance, nebo jim zakazat vyhodit ty nepotrebne.

Jsem-li ja v pozici cloveka, ktery si vybira zamestnance/podrizene a mezi kandidaty jsou i zeny v ohrozenem veku, pak si sakra rozmyslim, jestli je prijmu a podstoupim riziko, ze mi zanedlouho odejdou na materskou a ja budu muset narychlo zaskolovat nekoho jineho + po navratu z materske nekoho vyhodit a zaplatit odstupne.

Takze jedina smysluplna reseni jsou:

1) prijimat zeny do zamestnani, ktera nejsou prilis zodpovedna (tedy ani vysokoho hodnocena)

2) nabizet zenam plat dost nizky na to, aby mi umoznil prijmout dalsiho cloveka, ktery bude fungovat jako jakasi "zaloha" pro pripad odchodu na materskou

3) musi byt zeny o tolik lepsi, ze se mi i pres riziko vyplati.

4) umoznit zamestnavatelum legalne upravit smlouvu treba tak, aby v ni bylo jasne uvedeno, ze se zena zavazuje x-let neodejit na materskou dovolenou a pokud ano, bylo by mozne smlouvu rozvazat bez odstupneho. Zni to sice krute, ale dava to smysl.

Ja sam jsem uz nekolik vyberovych rizeni vedl a zeny prijimam temer v 50% pripadu, ale vzdy je to z duvodu c.3

doplněno 05.10.14 16:54:

Nejsem si jisty, zda si pod tim abstraktnim pojmem "system" oba predstavujeme stejnou vec. Pokud ja vim, tak je legalne mozne zamestnavat tehotne/zeny s detmi na zkraceny uvazek. Nicmene to stale neni idealni pro zamestnavatele. Pomineme-li zvysene administrativni naroky, pak je tu stale fakt, ze zamestnavani dvou osob na zkraceny uvazek je v mnoha ohledech horsi, nez jedne na plny uvazek (komunikace, rozdeleni povinnosti, atd). A co se stane ve chvili, kdy jedna z tech osob bude chtit prejit na plny uvazek a te druhe uz nebude treba?

Chapu, ze je to pro krute, ale tak to zaridila priroda. Nemnozime se delenim. Snazit se spolecnosti vnutit nazor, ze musi delat ustupky vuci jednomu pohlavi/rase/vyznani nikdy nevedek ne necemu pozitivnimu.

Řešení, která uvádíte, jsou smysluplná pro zaměstnavatele. Pro ženy jsou opravdu krutá. Smysluplné řešení pro ženy nejspíš není reálné, takže zbývá ten masový hrob. (Podotýkám, že já konkrétně pracuji 30 let s jednou krátkou přestávkou na pracáku a děti mám dospělé a soběstačné, jenom si pamatuji, jak to bylo hrozné, než ty roky přešly. Chápu, že to nebylo pro zaměstnavatele jednouduché, ale jsme u toho - co s tím.)

doplněno 05.10.14 12:16:

Je mi jasne, ze mate na mysli nejake omezovani svobody - bud zakazat zamestnavatelum svobodne se vybrat sve zamestnance, nebo jim zakazat vyhodit ty nepotrebne.
Ne, to jsem na mysli opravdu neměla. Systém by měl například umožnit zaměstnání těhotných nebo žen s dětmi třeba na zkrácený úvazek, čili na jedno místo třeba dvě ženy - mám pocit, že se tomu říká sdílení pracovního místa, tak, aby se to zaměstnavateli vyplatilo, aby žena neztrácela roky na mateřské svou kvalifikaci, byla by to vlastně investice do budoucnosti. Přiznejme si ovšem, že pro soukromníka je to víc administrativně náročné než třeb pro velkou společnost. Systém by neměl nic přikazovat.

tomibender*
hodnocení

0x

Pokud jste v PN, tak vám výpověď dát myslím nemůžou. Ale až se vrátíte, tak s ní můžete počítat.

iz*

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je jiný způsob ukončení zaměstnání, nejde o výpověď. Ve zkušební době může zaměstnavatel pracovní poměr zrušit po uplynutí prvních 14 dnů nemoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]