Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fóbie z pavouků

Od: micinka123* odpovědí: 7 změna:

Zdravím, už nějakou dobu trpím Arachnofóbii (fóbii z pavouků) a ráda bych se dozvěděla, jestli neexistuje nějaká možnost, jak se toho zbavit. Bojím se i toho nejmenšího pavouka a nemůžu ho zabít, prosím nevíte, co mám s tím dělat? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thomi221598764
hodnocení

1x

Ahoj,

Měl jsem také arachnofobii a dost mi to vadilo. Když jí má holka, dá se to ještě pochopit, ale u chlapa je to celkem problém. Nikam se mi s tím jít nechtělo. A co teď? Nakonec jsem to vyřešil po svém a opravdu to na 100% fungovalo. Stačí jen mít opravdu chuť s tim něco dělat, jako jsem jí měl i já. Pokud s tím nic dělat nechceš a myslíš, že to přejde nějakým mácháním kadidlem kolem hlavy, tak ne :D. Je to psycho-problém, který si musíš vyřešit v hlavě sama. Můžu ti říci pouze jak. Princip je ten, že se jich musíš přestat bát a štítit. Abys pavouky pochopila, neznám lepší způsob, než nějakého chovat. Ne NĚJAKÉHO pavouka, ale TVÉHO VLASTNÍHO pavouka.

1) Chyť si nějakého většího pavouka - třeba do sklenice, aby ses ho nemusela dotknout - jde to celkem snadno, vem si větší sklenici, třeba zavařovací, aby to bylo snažší. Já měl s malou sklenkou problém.

2) Udělej si vlastní terárko pro pavouka ( skleněné akvárium víko (plast/dřevo) nějaké kamínky na dno, pár suchých větviček z venku UTĚSNIT! po stranách třeba izolepou - nezapomeň udělat dirky do víka - já dělal dřevěné víko a udělal tam vrtačkou malinkým vrtákem spoustu direk - tak velké, aby ti pavouk dirkou neprolezl a jednu velkou - zavíratelnou - jako krmítko, kterým tam budeš dávat hmyz)

3) Opatrně tam shoď pavouka. (u mě to byla velkoakce století, nikdo nesměl do pokoje, aby mi do něčeho nestrčil :D)

4) Dej tam vyrobené víko a zalep po stranách izolepou aby nemohl za žádných okolností utéct...

5) Prohlídni si ho, je za sklem a ty jsi v bezpečí, nemůže utéct, nemůže na tebe, můžeš ho pozorovat jak chceš a on ti nic neudělá.

6) Zjisti si na internetu, co je to za druh a zjisti si čím se živí a kde žije, abys mu dávala správnou stravu a udělala správné prostředí.

7) Starej se o něj, chytej mu hmyz a tak.
Dostaneš na pavouky úplně jinej úhel pohledu, zjistíš, že jsou úplně neškodný... mě to pomohlo, měl jsem šílenou arachnofobii a ted je to v pohodě, klidně si na něj sáhnu, což dřív bylo nepředstavitelné..

hasha*
hodnocení

0x
Něco se s tím dělat dá. Když si zajdete k terapeutovi, tak může fóbie i naprosto vymizet. I kdyby vás tato fóbie zas tak netrápila, tak není na škodu si v sobě občas udělat jasno.

hodnocení

0x

Existuje.Začít jí čelit a neuhýbat !

sargo*
hodnocení

0x

Fóbie se léčí otužováním. Buď si nasbíráte dost odhodlání k tomu, abyste se do toho pustila sama, nebo zajděte k psychoterapeutovi.

Ale, po pravdě, proč chcete pavouky zabíjet? Jsou užiteční, úžasní a nesmírně zajímaví. Pokud je doma nechcete, tak opatrně nabrat na papír nebo do sklenice, a vyhodit ven. Nebýt pavouků, udusíme se hmyzem! ;)

poseidon*
hodnocení

0x

Pokud vám pavouci nikdy nic neudělali, tak jde o iracionální fungování vaší mysli a pavouci Vás na selhání rozumu pouze upozorňují. Proto byste si měla jejich pomoci vážit a mít je ráda.

qt

Takhle to nefunguje. Fóbie je iracionální strach a když je iracionální, tak si člověk myšlenkovým pochodem nijak nezdůvodní, že ty pavouky má mít rád.

Léčit se to dá, už zmíněným otužováním (radši pod dohledem terapeuta), dost fóbií se léčí i léky či kombinací obou. Na internetu je toho určitě hodně, popřípadě do prodiskutujte s doktorem. Přeji hodně štěstí.

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den, já zbožňuju broučky, housenky, jakýkoliv hmyz, ale jakmile to má osm noh ,tak to nesnesu.. :).. Před týdnem na mě v noci ze stropu spadl asi 5cm pavouk, než jsem ho chytila, tak zmizel.. No už jsem neusnula.. :)..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]