Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod na jiné pracoviště?

Od: lorraine7* odpovědí: 6 změna:

Jsem zaměstnána u společnosti od roku 2007, se zaměstnavatelem mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou od roku 2008. V roce 2009 jsem se přestěhovala do jiného města a otěhotněla. Po rodičovské jsem chtěla nastoupit zpět, ale do pobočky v místě, kam jsem se přestěhovala. Po celou rodičovskou jsem byla v kontaktu s vedením a bylo mi přislíbeno, že by přesun mohl být možný, když to ví 3 roky dopředu, že se podle toho pokusí zařídit. Měla jsem podanou i písemnou žádost. Před nástupem v roce 2013 mi byl předložen dodatek ke smlouvě se změnou místa výkonu práce, ale jen na dobu určitou, zástup za rodičovskou. Najednou byl problém mě převést na trvalo a začaly výmluvy. Že nemůžou nikoho přijmout, převést atd. A najednou od ledna 2014 byl přijmut do pobočky nový člověk, sice na dobu určitou, ale byl, po nějaké době se mu poměr změní na neurčito. A mě nebyla dána možnost tam tím pádem zůstat, ač mám smlouvu na neurčito, plním si své pracovní povinnosti a mám odpovídající vzdělání. Před cca 10 dny mi bylo oznámeno, že v tamní pobočce končím a mám se vrátit na své původní místo vzdálené cca 200km nebo dát zřejmě výpověď. Což je asi jejich cílem, neb se mě potřebují zbavit. Na původním místě není pro mě žádná práce, jen která bude potřeba, takové děvče pro všechno. Ale já to takhle nechci vzdát. Vím, že není poviností podniku mě převést jinam, ale pouze dobrá vůle, ale v podniku se tak v minulosti dělo a děje, že se převedou lidi, že se jim vyjde vstříc. Mám možnost se nějak bránit? Nebo napsat žádost o zdůvodnění, proč mě to nebylo umožněno, když je stav plný a pak se přijme nový člověk? Je nějaká šance? Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Podle mne Vám nezbyde než po uplynutí sjednané doby nastoupit zpět na původní pracoviště nebo dát výpověď.

Rozhodnutí o tom, koho na kterém pracovišti zaměstná, je na zaměstnavateli, který není povinen Vám vysvětlovat (natož zdůvodňovat), proč se rozhodl někoho zaměstnat.

Jiná situace by nastala, kdyby pro Vás zaměstnavatel v původně sjednaném místě neměl sjednaný druh práce. Jiný druh práce byste mohla odmítnout, pak by šlo o překážku na straně zaměstnavatele.

Zajímavá situace ...

lorraine7*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpověď.

Neměla bych po zaměstnavateli chtít písemné zdůvodnění, proč převod na jiné pracoviště nebyl možný? Písemně to nemám, jen ústně, že to nejde atd. Náplň práce nebude stejná, jen podobná v podobném oboru. Původní práce je již pokrytá, protože nečekali, že se vrátím, že nastoupím, když jsem se odstěhovala ta daleko. Ač po dobu, co jsem byla na RD a pak rok v místní pobočce, měl za mě smlouvu někdo na určito, a pokud bych se vrátila, museli by ho asi propustit, neb nemohou navyšovat stav. Jenže jak jsem se dozvěděla, dotyčný tam pracuje dál, smlouvu má jinou a za mě konkrétně tedy nemá nikdo. Protože tím, že jsem se tam vrátila, je tam najednou nadstav a já jsem tam navíc.

Má cenu s tím jít za právníkem a něco sepsat, alespoň něčeho se domoci? Já výpověď sama od sebe nedám, ať mi jí dají oni pro nadbytečnost i s odstupným.

iz*

Zaměstnavatel byl povinen Vám po skončení RD nabídnout práci odpovídající druhu práce sjednanému v pracovní smlouvě a v místě sjednaném v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce. Podle mne Vám zaměstnavatel dočasným přeložením do jiné pobočky vyšel vstříc. To nebyla jeho povinnost.

Není-li zaměstnavatel povinen Vás přeložit, není ani povinen Vám zdůvodnit/vysvětlit, proč to nejde. Ale klidně se jej zkuste zeptat, slušný zaměstnavatel Vám pravděpodobně odpoví.

––– Jak máte v pracovní smlouvě sjednán druh práce? Jaký druh práce Vám zaměstnavatel v původním místě nabízí?

Jestli nabízená práce neodpovídá druhu práce sjednanému v pracovní smlouvě (POZOR! pracovní náplň může zaměstnavatel měnit), nejste povinna ji přijmout (můžete ji odmítnout). Pak půjde o překážku na straně zaměstnavatele, za niž Vám bude náležet náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Pokud ale nabízená práce sjednanému druhu práce odpovídá, jen se (částečně) změnila její náplň, jste povinna ji přijmout.

Nemůžete-li do sjednaného místa výkonu práce dojíždět, jde o překážku na Vaší straně (doprava do zaměstnání není problém zaměstnavatele), kterou byste musela řešit Vy (pravděpodobně výpovědí nebo dohodou).

eulalie*

No víte, ono to v dnešním světě chodí tak, že vás nakonec tu výpověd donutí dát. Protože pro vás mají práci ve vzdálené pobočce. Ale vy tam jít nechcete. Podnik z právního hlediska nedělá žádnou chybu, zato vy ano. Odmítáte nabízenou práci. Takže pokud nenastoupíte zpět do 200 km vzdálené pobočky, budete mít ačko a oni vám mohou dát výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně. Žijeme totiž v pracovní džungli, to nevíte? Ty doby, kdy byl pracovník jakž takž chráněný, jsou nenávratně pryč a my se vracím v pracovním právu zpátky někam do 19. století. A jestli má na to někdo jiný názor, neboť se setkal s příjemným zacházením ze strany zaměstnavatele, tak ať to sem klidně napíše. Alá já z vlastní zkušenosti to znám jenom takto.

Dle mého máte jen dvě možnosti. Buď dáte výpověď a tím pádem skončíte bez odstupného, viz. výše. Nebo zkusíte podstoupit válku nervů. Jestli jste si jistá, že v původním místě pro Vás žádnou práci mít nebudou a prostě spoléhají na to, že nenastoupíte, je jediným řešením protiútok. Tvrdit, že nastoupíte do původního místa a čekat, jestli protistraně nerupnou nervy a nenabídne nějakou formu dohody. Záleží na tom, na kolik si vzájemně vidíte do karet - jestli je tohle realizovatelné. Nám se to ve velmi podobné situaci před dvěma lety povedlo.

eulalie*
hodnocení

0x

No já jen takto odpovím. Jste matkou pečující o malé dítě a o takové asi podnik nemá zájem. Postup, který zvolil, tomu jednoznačně odpovídá. Ano, chtějí se vás zbavit, nemát mylný dojem. A podnik, jak to tak dle vašeho psaní sleduji, jednal podle předpisů - pracovní smlouvu v nové pobočce v místě bydliště máte jen na dobu určitou, ta uběhla, takže musíte se vrátit zpátky na místo, které máte asi v původní smlouvě jako místo pracoviště. Podnik je krytý. A nezapomeňte, že sliby jsou chyby, a platí černé na bílém. Podle mě se ničeho nedomůžete. Trh práce je neoblomný a matky s malými dětmi to mají velice těžké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]