Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nalezené doklady cizince

Od: prazan55 odpovědí: 14 změna:

Našel jsem v lese v Praze sadu platných platebních, členských a jiných karet, patřících australské občance. Kam s tím?

Tito nemají email a telefon mi nebrali.

mzv.cz/...

Někam na úřad jiný/policii...?

Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

3x

Strčit do ruky nejbližšímu kolemjdoucímu policajtovi... snad tam za bukem někde neleží ještě i ta australská občanka :-/

doplněno 02.10.14 09:00:

Pet: společného to má to, že policajta člověk potká desetkrát denně, převezme to ochotně, jak mám již vyzkoušeno, a člověk tak nemusí nikam běhat (což zvýší jeho motivaci se o doklady vhodně postarat, což je věc velmi žádoucí :)).

doplněno 02.10.14 10:04:

Tak to pošlete poštou na ambasádu :)

doplněno 02.10.14 17:40:

Jak je vidět, z nalezených dokladů, což je vcelku banální věc, lze udělat solidní kovbojku. Už jsem to řešila víc než jednou a vždycky všechno v pohodě - ať už jsem je někomu vezla, posílala nebo strčila tomu zmíněnému policajtovi do ruky (nevzpíral se ani nefrfňal). A protože boží mlýny občas zamelou, taky už se mi stalo, že mě hledala (až našla) paní po celém obchoďáku, aby mi vrátila peněženku, ve které nechyběla ani korunka. Chce to možná jen trochu civilnější přístup, než ve všem hledat horory :)

prazan55
hodnocení

Mezitím jsem našel i kontakt na pana Vodvářku - ale ten policajt bude snazší ( honorary-consuls.cz/...

doplněno 02.10.14 09:31:

Jé, našel jsem kontakt na tu osobu, podle fotky na řidičáku je to ona!:) Ale bojím se jí napsat.

pet*
hodnocení

2x
Co s tím má společného policie? Ztráty se odevzdávají na obecním úřadu - viz občanský zákoník!
2kedar*

Já šel taky (blbec) na policii a tam se mnou chtěli sepisovat sáhodlouhý protokol...

Už to nikdy neudělám, jelikož je to o ničem.!

Vím, jaké má člověk problémy, když ztratí (nebo mu byly odcizeny) doklady.

Jen proto jsem to udělal. Ale příště tu peněženku asi skopnu do kanálu.

Špatná doba.! *bléé*

doklady
hodnocení

2x

Taky jsem našla doklady a hodila je do nejbližší poštovní schránky-na dokladech bylo jméno a adresa a schránka ztráty-nálezy nikde nebyla a o výslech nestojím. Příště to ze země ani nezvednu. Blbá doba, kdy nálezce je hned potenciální podezřelej a výslech...Prdím nato.

2kedar*
hodnocení

1x

Strčit "Do ruky" policajtovi NÉ..! Budete s tím mít opletačky.!

Kdysi jsem našel peněženku s kartama, občankou, řidičákem a už ani nevím s čím a jako spořádaný občan (debil)

jsem to šel odevzdat na policii.

První otázka policisty zněla... "Vaše bydliště, osobní data... použil jste ty karty..?"

To mě tak vytočilo, že jsem mu tu pitomou portmonku vyrval z ruky a hodil jsem to do schránky na ztráty a nálezy co byla hned vedle, před Obecním úřadem.

Z toho plyne poučení, že se v těchto případech nevyplatí jednat s policií, ani podobnými "úředníky", jelikož Vás budou okamžitě podezřívat jako potenciálního kradače. *blee*

prazan55
hodnocení

Díky za varování. To by bylo blbý.

buss
hodnocení

0x

Dycky se vrací na obecní úřad. Policie není úschovna!

danys*

Kdybyste si radši přečetli nový Občanský zákoník, tak víte jaká jsou vaše práva a hlavně povinnosti! To že si to nějaký policajt vezme je buď jeho neznalost nebo chuť udělat něco pro občana nad rámec svých povinností! A klasický český ovčan ještě nadává, že se musí sepsat nějaký cár papíru! :)

Doklady se odevzdávají tomu, kdo je vydal!

ladinpraha*

"Doklady se odevzdávají tomu, kdo je vydal!"

No jo, ale kdo zaplatí cestu do Austrálie? Jak je vidět, tak pořád platí, že chceš-li konat dobré skutky, tak trp. Dal bych je tomu, kdo nebude mít zbytečné otázky nebo položil někam, kde je snadno najde někdo zodpovědnější.

danys*

Doklady cizích státních příslušníků se zašlou na příslušnou ambasádu!

viktor*
hodnocení

0x
Podle novely zakona o ochrane osobnich udaju uz nemuzete jen tak hodit doklady do schranky ztrat a nalezu ale odnest na nejblizsi sluzebnu policie.Sepisi s Vami protokol atd.Nejlepsi je to nechat lezet.Pred pulrokem jsem nasla slovenske doklady ve vestibulu metra a ani pracovnik metra je nechtel prijmout ze stejne je budou muset idevzdat policii.takze nejaky predani straznikovi na ulici nepomuze ani odevzdani na obecni urad.pokazde jen policii a s protokolem.

honzacz*
hodnocení

0x

ztracené věci se odevzdávají obci - tady je to poměrně dobře popsáno: mesto-lipnik.cz/...

Každý, kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vrátit tomu, kdo ji ztratil nebo vlastníkovi, pokud lze ze ztracené věci či z okolností poznat, komu má být věc vrácena - např. když je ve ztracené peněžence občanský či jiný identifikační průkaz, je možné celkem snadno určit, kdo peněženku ztratil. Nelze-li nicméně takto ztracenou věc vrátit a není-li věc považována za opuštěnou, tj. v případě, kdy je možné z nastalé situace rozeznat vlastníkův úmysl věci se zbavit - např. když je věc odložená u kontejnerů na odpad, musí nálezce bez zbytečného odkladu nález odevzdat obci, na jejímž území byla věc nalezena. Je-li věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení.

Poté, co je nález tedy odevzdán na obci, je zde nález zaevidován, uschován a je vyhlášen na úřední desce příslušné obce, případně je zveřejněn v místním tisku či na webových stránkách obce. Lhůta pro vyzvednutí nálezu se nyní prodloužila na 3 roky, uplynou-li ovšem 3 roky od vyhlášení nálezu bez toho, aby se vlastník nebo ten, kdo věc ztratil, o ni přihlásil, nabude vlastnické právo k věci nálezce nebo obec, které byla ztracená věc odevzdána.

prazan55
hodnocení

Australanku tady okradou a její doklady budou ležet tři roky v Praze v Běchovicích někde? Jak se dostanou k majiteli?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]