Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
měl bych jeden dotaz ohledně odvodů do VZP.
Od září mám nový pracovní úvazek 0,1 (pracovní smlouva) s měsíční mzdou 3.500 Kč.
Dočetl jsem se, že odvod za zaměstnance do VZP se musí vypočítat z nynější minimální mzdy tj. 8.500 Kč.
Tak, že jsem spočítal výplatu:
- odvod za zaměstnance: 383 Kč (4,5% z 8.500 Kč)
- odvod za zaměstnavatele. 315 Kč (9% z 3.500 Kč)
Takto mi to vyšlo i při použití aktuální kalkulačky na netu.
Ale dočetla jsem se, že odvod VZP musí být 1.148 Kč. a já když sečtu mnou vypočtené odvody, tak je to částka 698 Kč.
Musí být i odvod za zaměstnavatele spočítán z minimální mzdy tj. 8.500 Kč, potom by byl odvod 765 Kč.
Když sečtu oba odvody dostanu se na částku 1.148 Kč.
Je to tak správně?
prosím poraďte.
René
Není to správně. Zaměstnavatel se na zdravotním pojištění podílí jenom do výše skutečné mzdy/odměny. Rozdíl do 1.148 Kč hradí zaměstnanec sám.
Zaměstnavatel zaplatí 9 % z částky 3.500 (315 Kč), Vy zaplatíte 4,5 % z částky 3.500 Kč (158 Kč) + rozdíl do 1.148 Kč (675 Kč). [158 Kč + 675 Kč = 833 Kč]
Dopočet a doplacení rozdílu se týká jenom těch, za koho nehradí zdravotní pojištění i stát (např. student by nedoplácel), nebo kdo nemá další příjem, z nějž se pojištění již odvádí (min.1.148 Kč měsíčně).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.