Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvody do VZP

Od: rrrr odpovědí: 1 změna:

Dobré ráno,

měl bych jeden dotaz ohledně odvodů do VZP.

Od září mám nový pracovní úvazek 0,1 (pracovní smlouva) s měsíční mzdou 3.500 Kč.

Dočetl jsem se, že odvod za zaměstnance do VZP se musí vypočítat z nynější minimální mzdy tj. 8.500 Kč.

Tak, že jsem spočítal výplatu:

- odvod za zaměstnance: 383 Kč (4,5% z 8.500 Kč)

- odvod za zaměstnavatele. 315 Kč (9% z 3.500 Kč)

Takto mi to vyšlo i při použití aktuální kalkulačky na netu.

Ale dočetla jsem se, že odvod VZP musí být 1.148 Kč. a já když sečtu mnou vypočtené odvody, tak je to částka 698 Kč.

Musí být i odvod za zaměstnavatele spočítán z minimální mzdy tj. 8.500 Kč, potom by byl odvod 765 Kč.

Když sečtu oba odvody dostanu se na částku 1.148 Kč.

Je to tak správně?

prosím poraďte.

René

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Není to správně. Zaměstnavatel se na zdravotním pojištění podílí jenom do výše skutečné mzdy/odměny. Rozdíl do 1.148 Kč hradí zaměstnanec sám.

Zaměstnavatel zaplatí 9 % z částky 3.500 (315 Kč), Vy zaplatíte 4,5 % z částky 3.500 Kč (158 Kč) + rozdíl do 1.148 Kč (675 Kč). [158 Kč + 675 Kč = 833 Kč]

Dopočet a doplacení rozdílu se týká jenom těch, za koho nehradí zdravotní pojištění i stát (např. student by nedoplácel), nebo kdo nemá další příjem, z nějž se pojištění již odvádí (min.1.148 Kč měsíčně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]