Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, pacient má na nártu vyrážku, nebo spíš ránu, začalo to malou odřeninou a po 6 týdnech je to rudě zbarvené přes celý nárt, mokvající, už se i loupe kůže, silně vytéká bezbarvý sekret. Zdravotnické návštěvy nevědí, oč jde, prý berc.vřed to není, ale mně se jeví, že ano. Nezabírá nic, ani náplasti Inadine, ani obklady z jarischova roztoku nebo bylinek, kožní odd. objednává až na prosinec. Vím že je nutná znovu návštěva lékaře, ale do té doby poradí někdo, zda nechat v zábalu celou dobu, nebo nechat volně, jen přikryté, prostě nevím, neporadili mi, jen mám zatím zkoušet, co zabere.
Zkušenost mám. Nejhorší je, že si doktoři člověka přehazují jak horký brambor a léčba nic moc.
Zkuste se podívat, jestli v nemocnicích ve vašem okolí nemáte něco jako Centrum pro hojení chronických ran, bývá to součást chirurgického oddělení. Oni vědí co dělat a nebude to léčba ve stylu "tak co dnes zkusíme". Vyplatí se i dojíždět do takové centra, než se léčit na běžné chirurgii nebo na kožním.
V současné době se používají nové materiály, které není třeba převazovat tak často a tím zasahovat do rány a riskovat zanesení infekce.
Určitě je taky potřeba stabilizovat případné choroby jako cukrovka, vysoký krevní tlak, otoky nohou atd.
Ze zkušenosti: ženu 28let (!) kopla při hře dcera do nohy (vnější strana lítka). Objevila se běžná modřina, za pár týdnů ranka pár milimetrů. Postupně se rána zvětšovala až po roce a kousek dosáhla velikosti 10x8cm a hloubky 1,5cm a to i přes "léčbu" na běžné chirurgii. Noha otékala a z rány a okolí prosakovalo obrovské množství tekutiny (nikdy jsem něco takového neviděl ). Nakonec byla žena napopud lékaře z centra pro hojení ran hospitalizována, a konečně začala léčba a ne jen převazování rány. Během dvou měsíců se začala rána zmenšovat a za cca půl roku byla rána uzavřená.
Zkušenost u nás v rodině viz drpopov.cz/...
používali jsme propolisovou mast, po uzavření ( doma vařenou konopnou) mast. Je to dlouhá léčba, ale pomohla.
Na kožním oddělením jsem se hodně setkávala s bércáky. Bércový, nevím proč se tomu říká, vřed je cévní zíležitostí, neprokrveností a je lokalizován v dolní části lýtka. Většinou z vnitřní strany. Jakmile tkáň není prokrvována, odumírá a rozkládá se a doktoři se mění na bazmocné, skoro pouze přihlížející diváky. Mění krytí a mastičky a odstraňují mrtvou tkáň. To, co vy popisujete, to může být i diabetiská noha nebo léze z neznámého důvodu. Nejspíše v tom bude i infekce. Místo, které popisujete, je kryto pouze kůží, tkání je tam velmi málo a tak obnovení prokrvení je zoufale obtížné. Měla jsem maličkou ranku na holeni, ve spodní části. Začala se rozšiřovat. Trvalo měsíc, když jsem požívala velmi kvalitní krytí Lalugen plus a pružné obinadlo od rána do večera, než se ranka, která se změnila na léze, zacelila. Pružné obinadlo jsem vázala od prsttů až po koleno dříve, než jsem ráno vstala z postele. Jsem velice opatrná na malá poranění na nohách, protože jsem viděla, co bércák dovede být. Je to hluboká beznaděj.
Babko, bércový vřed se jmenuje nejspíš proto, že se objevuje nejčastěji na bérci - tj. na holeni. V rodině máme taky takový problém, onemocnění trvá léta, střídá se období s lepšími a hodně špatnými stavy, ale úplné vyléčení je asi v tomto případě nemožné. Je fakt, že veliký vliv má i životospráva. V případě naší příbuzné - má velikou nadváhu, cukrovku a dalších x chorob, když je v nemocnici a nasadí jí dietu, dohlédnou na pravidelé braní léků na všechny její choroby a dbají na hygienu, bércáky se jí vždycky zlepší. Ale jak příjde domů, je neukázněná, sežere vše co jí příjde pod ruku, nechodí, necvičí atd... a za nedlouho jí nohou teče... no hrůza. A zase po čase na kožní. Život nanic. Přeju vám hodně sil a trpělivosti nejen v boji s bércákem. Držte se!
Děkuji všem, dnes se mi zdá, že se ta léze trochu vysušila, loupe se kůže a pod tím je vidět novou. Tak nevím, poslední bylina na to dávaná byla šalvěj, jestli zabrala ona nebo je to přirozený vývoj... to nechci zakřiknout. Není vidět zatím ani krůpěj toho sekretu, ale to zcela posoudím, až bude mít pacient nohy dole (to přímo teklo !), zatím leží. Ale vypadá to asi, že to není bércák, a nebo jen v raném stadiu? Každopádně díky všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.