Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obrátila se na mě příbuzná s dotazem a já jí nedovedu odpovědět.
Je to starší paní, vdova, žije sama. Pobírá příspěvek na bydlení. Každé čtvrtletí dokládá příjmy a platby. Teď dává dohromady červenec, srpen, září.
Jenže: před pár dny jí přišlo roční vyúčtování za plyn. Má pěkný přeplatek. Ten jí prý zašlou složenkou na adresu. Na vyúčtování je datum 19. 9. 2014. Přeplatek ale obdrží až někdy začátkem října.
Co je pro ni důležité? Datum vyúčtování? /do příspěvku za 3. čtvrtletí by se s přeplatkem nevešla/.
Nebo datum vyzvednutí peněz na poště? To by bylo až v říjnu a na 3. čtvrtletí by se to nevztahovalo. Takže by mohla příspěvek obdržet.
Včera jsme spolu o tom uvažovaly, k ničemu jsme nedošly a já jí slíbila, že se tady dneska zeptám vás. Zda to doložit už do září /papírově/, nebo až do října /skutečné peníze/. Děkuji. Jaga.
Já jsem předposledně takové vyúčtování doložila a na tiskopise přiznala. Paní pravila, že se to přiznává, až peníze budu mít. Opravnou páskou mi to vymazala. Posledně jsem to přiznala znovu a doložila fakturou-vyúčtováním a utržkem složenky. A bylo to vpořádku. Nic se však nestane, když paní to do tiskopisu nenapíše, ale předá fakturu-vyúčtování. Úřednice buď dopíše nebo řekne to, co mi. Až budou peníze doma.
Kdy peníze paní dostala, doloží útržkem složenky nebo ve výpisu banky. Přeplatek přizná v tom čtvrťletí, až bude mít peníze a ústřižek v ruce.
Pominu morální hledisko přiznat - nepřiznat.
A dále už selským rozumem. Na jaře mi lékař potvrdí, že jsem těhotná. Kdy budu mámou? Až v zimě, až se dítě narodí. V polovině měsíce dostanu vyrozumění, že mě firma přijímá. Kdy budu zaměstnaná? Od prvního v měsíci. Mám v září přeplatek? Nemám.
Ale je asi potřeba počítat s tím, že přeplatek a případné následné snížení záloh na plyn výrazně ovlivní výpočty minimálně na další čtvrtletí.
Vím jen to, že se přiznávají všechny příjmy: tedy, pokud má někdo výdělek, nebo starobní či invalidní důchod.
Pak se doloží výdaje: měsíční zálohy na plyn, elektřinu, vodné a stočné, odvoz kom. odpadu.
Celkové vyúčtování se také dokládá. Když je přeplatek a vrací se, většinou to čtvrtletí žádný příspěvek není /žadatel byl obohacen/. Záleží na výši přeplatku. Loni měla paní ale nedoplatek a naopak se jí příspěvek navýšil /musela doplácet/.
Takže přiznat to každopádně musí. Úřednice se na to prý pokaždé ptá, zda nebylo roční vyúčtování. Teď je podstatné, zda to přiznat do září /3. čtvrtletí/, což by pro paní bylo nevýhodné. Přišla o práci, takže příjmy nic moc, platila popelnici, takže by mohla dosáhnout na slušný příspěvek. Ten přeplatek za plyn by jí to zkazil. Nebo to dát až do 4. čtvrtletí. /až jí v říjnu peníze konkrétně přijdou/, což by pro ni bylo lepší. To nevíme a dumáme o tom. Dneska přijde, tak bych se o tom ráda něco dozvěděla. Dík Jaga.
Mezitím se ozvala Babkazov. Pokud máš, babi, pravdu, takhle by to Martě vyhovovalo nejlíp. To by ji potěšilo. Do 3. čtvrtletí by to nemusela uvádět, až do 4., což by pro ni bylo lepší. Dík.
Asi takhle. Moje sestra, ačkoliv má na různých účtech a spořeních majetek v hodnotě přes půl milionu, pobírá příspěvek na bydlení. Proč? Protože má malý rodičák. Taková je vychcanost českého národa. Než by se vrálila do práce, která jí byla nabízena, sedí doma a pobírá příspěvek na bydlení. Ješte si nechala poradit, že si má zvednout zálohy na maximum a naopak většinu rodičovského příspěvku vybrat hned v začátku a pak pobírat jen pár stovek, aby na příspěvek dosáhla. Takový je náš stát štědrý, že živí lidi a nezajímá ho, kdo má jaký majetek. Ať si paní nechá poslat přeplatek složenkou nikoliv převodem na účet a úřad nic nezjistí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.