Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podání žádosti o výživné pro svobodnou matku

Od: luciekres* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den chtěla jsme se zeptat zda je možné podat už teď žádost o výživné pro svobodnou matku? V Srpnu se mi narodí mimi, chtěla bych po příteli, který mě opustil, aby mi zaplatil polovičku výbavy na mimi a aby platil i výživné po dobu dvou let na které mám prý nárok. Chtěla jsem se zeptat jak takové podání žádosti vypadá a jestli ho vůbec můžu podat když otec se ani nenahlásil do RL dítětě, takže se pak po porodu budeme soudit a asi mu budou nařízeny testy otcoství soudně, když ho uvedu v porodnici že on je otec je to tak? Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Dobrý večer Lucie! Původně jsem chtěla vložit pouze část textu, která se týká Vašich otázek. Ale myslím si, že na těchto stránkách najdete i odpovědi na další otázky, které ještě jistě vyvstanou. Ale jinak Vám přeji, ať se miminko narodí zdravé a v klidu, i když to asi nebudete mít asi jednoduché. Doufám, že Vás alespoň rodina podrží - moc bych Vám to přála! *mala*

babyweb.cz/...

luciekres*

Dobrý den moc děkuji za odpověď. Stránky super, je tam toho hodně napsanýho, takže aspoň vím kde hledat když si s nečím nevím rady...Jojo rodina mě drží nad vodou hodně mi pomáhají a já jsem za ně moc ráda že je mám a na nějakýho blbce který se na mě vyprdnul kašlu, na světě je hodně chlapů...:-D

dusatka*
hodnocení

1x

Řeší to zákon o rodině:

PŘÍSPĚVEK NA VÝŽIVU A ÚHRADU NĚKTERÝCH NÁKLADŮ NEPROVDANÉ MATCE

§ 95

(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.

(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená,10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.

(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.

Můžete tedy podat návrh na soud, i když otcovství ještě nebylo prokázáno. Pokud byste si nevěděla rady, navštivte bezplatnou občanskou poradnu. www.obcanskeporad/...

luciekres*

Dobrý dne moc děkuji za odpověď, to jsme právě chtěla vědět jestli můžu podat tu žádost i když nemá potvrzené ještě otcovství a jsem moc ráda že to taky jde, hned příští týden si zajdu na sociálku. Děkuji. Nashle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]