Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Status studenta?

Od: wendy* odpovědí: 7 změna:

Hezký den,

potřebuji zjistit,zda syn má dále po nevykonané opravné maturitní zkoušce z matiky STATUS STUDENTA.Nedostavil se 1.9. ze zdravotního důvodu

těžkého úrazu ze sportu(den před zkouškou měl zlomené obě lícní kosti a horní čelist-operace na Karlově nám.-nyní se léčí doma).Žádali jsme na Ministerstvu školství o náhradní termín,ale ani neodpověděli.Byl už i přijat na VŠ Suchdol s tím,že dodá vysvědčení do 25.9.2014,bohužel.

Jestliže bude dělat maturitu až v květnu a chce se dále učit alespoň na jednoleté jazykové škole-co má tedy udělat.

Je toto jeho případ:

U náhradního termínu, kde student ze zdravotních důvodů nevykonal zkoušku v řádném termínu, trvá status studenta až do dne vykonání zkoušky.

MÁ TEDY STATUS STUDENTA DO KVĚTNA 2015-DO DNE VYKONÁNÍ NÁHRADNÍ ZKOUŠKY?

icm.cz/...

Prosím vás o brzké vyrozumnění-mohu doložit veškeré lékařské vyšetření atd.

Děkuji otec Lahoda Václav-tel.605272293

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1) Váš syn již vykonal zkoušku v řádném termínu a od 1.9. není žákem střední školy

2) Omluva se podává řediteli školy, aby nepropadl zbytečně jeden pokus

Jestli se pletu, tak mne laskavě někdo opravte.

lmgify
hodnocení

0x

Omluva kvůli nedostavení se ke zkoušce se zasíla předsedovi zkušební komise do 3 dnů ( zákon §75, odst.2). V závažných případech může předseda komise tu lhůtu 3 dní prominout. Náhradní termín dané opravné zkoušky stanovuje zkušební komise. Ministerstvo v dané věci vůbec nevystupuje. Možná až tak někde ve 3. kole odvolání proti rozhodnutí zkušební komise (ředitel → krajský úřad (nebo jiný zřizovatel školy) → ministerstvo školství)

Zákon jsem v daném odstavci paragrafu moc nepochopil, ale je možné, že mu statut studenta skončil už 30.6.

U náhradního termínu, kde student ze zdravotních důvodů nevykonal zkoušku v řádném termínu, trvá status studenta až do dne vykonání zkoušky.
Z toho, co píšete, chápu, že syn dělal závěrečnou zkoušku v řádném termínu (asi někdy v květnu) a neudělal ji. Pak je možné (viz můj předchozi odstavec), že mu statut skončil 30.6.

pokud se jedná o státní maturity -- náhradní termíny jsou oficiálně dané (jarní či podzimní termíny). Všechny zkoušky společné části zadává Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve stejném termínu a za stejných podmínek.

U profilové (školní) části rozhoduje škola, tam MŠMTV nefiguruje

doplněno 24.09.14 09:40:

Opravné termíny maturity - u opravných termínů (maturita) je student považován za nezaopatřené dítě do 31.8. Syn měl dělat opravnou, takže 31.8.

U náhradního termínu, kde student ze zdravotních důvodů nevykonal zkoušku v řádném termínu, trvá status studenta až do dne vykonání zkoušky. Toto by mělo platit, pokud by se nedostavil na 1. pokus ze zdravotních důvodů

více na kampomaturite.cz/...

iz*

" Dotyčný paragraf"se vztahuje k závěrečné zkoušce. K maturitě se vztahuje § 81, odst. 10. Podle mne jde v obou případech o žáka, který se v řádném termínu nedostavil k vykonání závěrečné nebo maturitní zkoušky.

lmgify

Tento paragraf opravdu hovoří konkrétně o maturitní zkoušce a je proto lepší než ten "můj" obecný o závěrečné zkoušce.

Všímněte si ale, že se opět hovoří o vykonání maturitní zkoušky, tedy o tom, že se student ke zkoušce dostaví a podstoupí ji. Nic se tam nepíše o tom, jestli ji vykoná úspěšně nebo neúspěšně. To bylo to, co nechápu. Podle mě v těch textech obou paragrafů mělo být: "Nevykonal-li žák úspěšně jednu nebo obě části maturitní zkoušky v řádném termínu ..."

iz*
hodnocení

0x

Já souhlasím s Hlavikem: Váš syn vykonal maturitní zkoušku v řádném termínu (pouze v části zkoušky neuspěl) a status studenta měl do 31. srpna 2014.

Ze zdravotních důvodů se syn nedostavil až na zkoušku v opravném termínu.

Jazykové pomaturitní studium by přicházelo v úvahu až po složení opravné zkoušky.

Podle mne by se Váš syn měl nejpozději 30. září dopoledne (v úterý odpoledne nebývají úřední hodiny) zaregistrovat na ÚP.

lmgify

Kde berete všichni toho 31.8./1.9., když v tom zákonu se hovoří jen o 30.červnu? *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]