Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám prosbu - mám úžasnou tchýni, která víc jak 36let žije pod bičem otrokáře...
Žije v domě, který tchán zdědil, vkládala veškeré finance a podílela se - tedy stále podílí na všem. Jejich dvě děti již mají své rodiny. Tchýně vždy měla minimálně dvě zaměstnání, vstavala do nedávna o půl čtvrté..denně teplé jídlo je samozřejmostí, stejně jako hrubé chování tchána vůči tchýni a okolí též. V majetku mají i byt v os.vlastnictví a chatu - dle tchána je VŠE jen jeho a tchýně nemá na nic nárok. On si teď chce nastěhovat milenku do domu a tchýni psychicky týrá, aby odešla... V bytě žije dcera s rodinou, chatu využívá jen tchán. My s manželem - jejich synem, mame vlastní bydlení - hypo. Jaké šance má tchýně v případě rozvodu?
Děkuji za odpověď.
M.
Myslím, že se zbytečně staráte. Pokud by se tchýně sama nenaštvala a nerozhodla něco změnit, sebelepší radou a pomocí nic nezmůžete. Znáte to přísloví-koně můžeš přivest k vodě, ale nedonutíš ho pít.
Budete se trápit, štvát všecky kolem sebe, protože o jiném nebudete schopná ani přemýšlet, ani mluvit, ale vše zůstane při starém. A jaké šance má něco získat? Podle kvality svého právníka. Je mi jí strašně líto a cítím i s vámi, ale bezmoc je nejstrašnější pocit. Fakt!
Jen jí nabídněte podporu a pomoc, když se rozhodne svou situaci řešit, ale netlačte jí do toho. Cokoliv by nevyšlo, byla byste za to zodpovědná vy a všichni by se na vás najedovali, protože jste to vymyslela vy a natlačila ji do toho. Snažte se mít krásné manželství, ať má tchýně ze svého syna radost a vás má ráda, že děláte jejího syna šťastným
A její život nechte na ní, buďte jí oporou.
Na manželovo dědictví nárok nemá, ale má nárok na 1/2 majetku v SJM. Může samozřejmě užívat chalupu. Podrobnosti najdete v dalších dotazech z této poradny na toto téma, už jsme to tu rozebírali mnohokrát.
Co se týče užívání manželova domu, domnívám se, že vaší tchýni snad mohlo vzniknout vydržením právo odpovídající věcnému břemeni.
Doporučuji navštívit advokáta a rozebrat s ním situaci a varianty řešení dopodrobna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.