Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
před rokem a půl jsem se rozhodla (po předchozím hltání informací - ne opravdu to nebylo ze dne na den) že se stanu vegetariánem. Nesouhlasím totiž se zacházením se zvířaty ve velkochovech, v laboratořích a nechci to podporovat. Není to jen módní výstřelek, moc o tom nemluvím. Protože vždycky se najde nějaký blbec, který pronese některou z vět typu :
. "Chybí ti živočišné tuky"
. "Stejně to nevydržíš"
. "A fakt si nedáš?"
. "Budou ti chybět bílkoviny a nebudeš mít sílu"
. "Ta modřina se ti udělala proto, že nejíš maso" - ostatně to, že jsem se bouchla do kolena s tím nemá absolutně nic společnýho :D
. "Můžu si dát před tebou párek?"
..všichni automaticky předpokládaj, že jste militantní pako, neustále vám předhazujou vtipy o králících a mrkvích a ten s tím salátem "Tento salát zemřel, aby tys mohl být vegetariánem - měj srdce, žer kameny" a "Nejhorší představa vegetariána - být pohřbem v masovém hrobě" ... ha ha ha ... pro okolí jsme nejen divní, ale dokonce i asociálové, protože s nimi nejdeme do steakhousů, kebabhousů a na prase.
Prostě mudrlanti, kteří ví o našem vega-stravování mnohem víc než my sami, jsou všude, jsou neodbytní, dotěrní a lezou na nervy...
Mě osobně nic nechybí, mám spoustu energie, pravidelnou stolici, zlepšila se mi pleť a chřipku nebo rýmu jsem neměla, ani nepamatuju. Účelem tohoto příspěvku ale je - chci se zeptat vegetariánů, veganů - také jste pro okolí (chápej masožravce) většinou za podivný fluidum? A pro masožravce - taky se takhle navážíte do veganů a vegetariánů? Přijde vám to opravdu vtipný?
Už jsem to tu jednou někam psala.. Jediné co mě na vegetariánech a veganech atd.. vadí je to, že se o svém "přesvědčení" snaží přesvědčit i své okolí...
Jezte si co chcete a nechte stejnou výsadu i mně..
doplněno 22.09.14 14:26:Člověk, který jí vše, nemá na rozdíl od veganů a vegetariánů sklony k tapetování různých diskusí svým přesvědčením o tom, jíst vše.. na rozdíl od Vás - veganů, vegetariánů atd..
Jen jsem vyjádříla názor k Vašemu tématu - netřeba vztahovat na sebe
Po té Vaší druhé větě nicméně popíráte tu první.
doplněno 22.09.14 15:03:Však také ano.. z toho co jsem napsala vyplývá, že když nezačne vegetarián "rýpat" do mě, ani mě nenapadne "rýpat" do něj.
Jen mě tak napadlo, jak se všichni ti lidé, co si z Vás dělají legraci, dozvěděli, že jste vegetariánka? Na oběd chodím jen s pár lidmi, kteří mi vidí přímo do talíře, co jím... Upřímně řečeno ani nevím, kolik z mých kolegů je vegetariánů...
Pleť mám dobrou, stolici pravidelnou a nemocná jsem nebyla už ani nepamatuju...
Dobře, proč tedy člověk, který jí vše, se neustále naváží do vegetariánů svými rádoby vtipnými hláškami o králících a o mrkvích?
Jen jsem chtěla zjistit názor, jestli to tak mají všichni, jestli si všichni připadáte vtipní s těmito narážkami.
V práci mám kolegyni, která by bez alespoň kolečka salámu nepřežila jediný den. A jsme velice dobré kamarádky, ona tvrdí, že to maso jí za mě
Neberu nikomu stravovací návyky, nikomu je nezazlívám, nevyčítám, nenutím. Tečka.
Byl jsem semivegetariánem (ryby) do 28 let. Cítil jsem se výborně, pocitově mě nic nechybělo. Cukr a cholesterol jsem měl pod normu (pár desetinek). Dával jsem krev, vše v pohodě. Ve společnosti jsem byl z tohoto stravovacího důvodu naprostým vyvrhelem, všeobecně kritizovaným a ostrakizovaným zločincem proti lidskosti. Sebemenší jinakost se zásadně neodpouští ani na Jižní Moravě. Pak přišla mononukleoza, po které lékař doporučil alespoň přechodně maso. Tak jsem s ním trochu začal a už u něj zůstal, i když nijak moc. Do vegetariánů, veganů a fruktariánů se navážím pouze v případě, že se pokouší takto vést i vlastní děti a dokonce své psy. Dítě k růstu maso potřebuje a v případě psa už jde o totální idiocii (projde to, admine?).
Oprava - mně (nic nechybělo).
doplněno 22.09.14 15:47:Ano ano, taky neuznávám, když vegetariáni nutí i své mazlíčky do vegetariánství ... pes nebo kočka je od přírody "masožravec" (omlouvám se za expresívní výraz) ... a je proti přírodě je nutit nežrát maso, když oni sami se nemůžou rozhodnout.
Ale s těmi dětmi nesouhlasím - sama děti nemám, ale když jsem o tom tak do budoucna přemýšlela, asi je k tomu povedu ... ne tím, že jim budu odpírat maso, nebo zakazovat; ale tím, že se jim budu snažit už od mala vysvětlovat, že není správné jak člověk zachází se zvířetem (myšleno velkochovy, laboratoře, KFC, Mekáče...)
Jen taková poznámka...
Netuším jak zacházejí se zvířaty KFC, Mekáče a ty tři tečky... ale předpokládám, že nijak, jelikož dostanou maso již zpracované ve formě polotovarů. Nikdy jsem si nevšiml, že by součástí fastfoodů byla i jatka... a také doufám, že těmi zvířaty v jejich případě nejsou myšleni zákazníci...
Co se týká těch laboratoří... Jsou laboratoře a "laboratoře"... sice se mi také nelíbí pokusy na zvířatech, ale budu raději za pokusy na nich, než rovnou na lidech... Nebo si dovedete představit, že se dětské léky testují přímo na dětech?
A abych také odpověděl na Vaši otázku... jsem od přírody všežravec, takže skutečně sežeru prakticky vše (expresivní výrazy vem ). Z vegetariánů a jim podobných si neutahuji, pokud si sami nezačnou. Aneb jak tu napsala kolegyně přede mnou. Nebudu ti kecat do toho co jíš a totéž očekávám od tebe.
z jednoho webu:
KFC má na krku žalobu
Sdružení za etické zacházení se zvířaty (PETA) si myslí, že řetězec restaurací Kentucky Fried Chicken (KFC) nezachází s kuřaty odpovídajícím způsobem a že kuřata netrpí jen před zabitím, ale po celou dobu života. Přitom je PETA přesvědčena, že KFC záměrně mate veřejnost tvrzením, že při zpracovávání kuřat se řídí etickými kodexy, a proto sdružení podalo na KFC žalobu u nejvyššího soudu v Los Angeles.
Podáním žaloby vyvrcholila půl roku trvající kampaň, v níž se PETA snažila upozornit na chování řetězce KFC i jeho mateřské společnosti Yum! Brands. PETA uvedla, že od začátku její kampaně KFC uváděla veřejnost v omyl tiskovými zprávami a informacemi na svých internetových stránkách. Sdružení chce dosáhnout toho, aby se řetězec začal řídit jinými postupy a při chovu i zabíjení kuřat používal humánnější metody.
KFC se hájí tím, že už přijala řadu opatření, aby zacházení s kuřaty zlepšila. Mimo jiné provádí předem neohlášené návštěvy na farmách, z kterých kuřata odebírá, a kontroluje kvalitu chovu. O žalobě zatím KFC nic bližšího neví, obvinění ale odmítá.
Zdroj: ČTK
a zadejte si do vyhledávače týrání zvířat mcdonald. Ten mimochodem podporuje i kácení lesů. Kéž by vám zaskočil váš chickenburger :/
A co prasátko od soukromého chovatele, s láskou opečovávané a vykrmované a nakonec odborně a rychle usmrcené - z takového by sis řízek dala nebo taky ne?
Děkuji za přání, jste skutečně přející člověk a nemilitantní vegetarián... naštěstí se ve fastfoodech nestravuji takže mi chicken ani jiný burger nezaskočí... Proč hned vyskakujete jako čertík z krabičky? Odpověděl jsem na Vaši otázku, nijak jsem neurazil kteréhokoliv vegetariána a Vy mi hned přejete takřka smrt udušením...
Naštěstí nežijete v Los Angeles, ale v ČR, kde je zákonem stanoveno, že zvíře musí být před porážkou na jatkách omráčeno elektrickým proudem...
Mimoto - proč nedělat pokusy na lidech? Co třeba k tomuto účelu využít na doživotí zavřené vrahy dětí, pedofily, masové vrahy, násilníky? Ano, člověk je člověk, ale zaslouží si několikanásobný sexuální deviant a vrah dětí ještě titul "člověk"?
Ano, s přáteli se občas dobíráme, z nejrůznějších důvodů, a když jsme mezi sebou měli vegetariány, ani oni nezůstávali ušetřeni. Všichni to brali sportovně a nezůstávali nic dlužni Nicméně mám i tu zkušenost, že vegetariáni reagují na narážky často nepřiměřeně. Asi je to nedostatkem živočišné stravy :D
btw začni u sebe: na jednu stranu používáš neutrální výrazy "vegan, vegetarián", druhou stranu však častuješ značně expresívním výrazem "masožravec". Proč tedy sama sebe neoznačíš za býložravce?
Vegetariáni mi nevadí, ať si každý jí co se mu zlíbí, spíše mi vadí to, že se snaží svoje přesvědčení ostatním lidem vnutit. Pokud vegetariánství nikomu nevnucují, tak je za podivné individua nepovažuji. Jen mi přijde nepochopitelné, že se vzdají masa z toho důvodu, že jsou přesvědčeni, že se jedná o vraždu. Kdyby jim nechutnalo, tak prosím to je bez diskuse. Já osobně tedy také moc maso nejím, ale spíš proto že nemám ráda tlusté a prošpikované žužlavým čímsi, takže si dám jedině kuřecí, ale jen proto že vím, jak jsou bílkoviny pro tělo důležité a nahnat je jinde je docela složité.
Mě by spíš zajímalo, jak si představuješ, jak by měla vypadat produkce masa, aby ho bylo dostatek.
A nechápu to s těmi laboratořemi, jak jinak bys chtěla testovat třeba nové léky? Nění to kdovíjak pěkné, ale jiný způsob tu není. Neměla bys tedy přestat brát léky a líčit se?
No, léky neberu, žádné a nikdy. Neberu hormonální antikoncepci, neberu ani občasný ibalgin na bolest hlavy. Zajímám se o bylinky a veškeré bolesti a neduhy řeším bylinkami. Tedy když mě nějaké potkají. Kosmetiku používám jen tu, která není testována na zvířatech. Je obtížnější ji sehnat, co se líčení hlavně týče, je dražší, ale dá se.
A dle mého jak by měla vypadat produkce masa? Přece njak
A jsme u jádra věci. Chápu vegetariána, který nejí maso kvůli tomu, jak se dnes chováme ke zvířatům. Nechápu vegetariána, který nejí maso, protože nesnese žádné zabití zvířete, i když je to přirozené a jinak to zatím nejde.
No to se Vám řiká teď, že léky neberete, když jste zdravá. Ale co když se Vám stane (nedej bože) něco závažného? Tak si asi jako chirurga zavoláte tu krávu, co si myslíte že jste zachránila, ale přitom jí mezitím sežral někdo jiný
Další nepovedenej vtípek...bože bože, až budu nedejbože nemocná, bude to o něčem jiným. Jen nechápu, proč bych do sebe teď jako zdravej člověk měla cpát ibalginy a paraleny a odbourávat si játra, když mi na bolest hlavy postačí meduňkovej čaj. Nevím proč bych si měla rozhazovat metabolismus umělejma hormonama v antikoncepci. Nejsem blbá, nepotřebuju jít s dobou jak většina a cpát se jedama, jenom proto, že platíčko růžovýho zázraku je v dámské kabelce in.
Víte Vy si pořád hrozně protiřečíte, tak mi to nedalo si bohužel rýpnout. Nikdo neříkal, že byste do sebe měla cpát prášky jen tak, ale až je budete potřebovat, tak svoje zásady náhle opustíte a budete ráda, že Vás vyléčí, asi tak. Jinak o tom článku z KFC, je to propíráno mediálně, protože jeto velký řetězec, ale takových chovů je na svetě nespočet a kolik let a to, že se pár procent veškeré světové populace stane vegetariány bohužel nic nezmění...
Ivzez, já z těchto příspěvků vždycky cítím, že vegetariáni a podobní mají vždycky potřebu o tomhle svém stylu stravování mluvit a přesvědčovat všechny o tom, jak je to zdravé, ať už z jakéhokoli důvodu. Reagují podrážděně na jakýkoli názor, který se neslučuje s jejich. Je tady hodně diskuzí o jídle, ale pokud se netýkají vegetariánství, tak jsou obvykle vedeny se vtipem, v lehkém a přátelském tónu. Co to tedy naznačuje?
Jedinej, kdo se tu naváží, jsi ty. Ty jsi založila otázku, a už v té otázce jsi útočná a nepříjemná. Pak se nemůžeš divit, že ostatní reagují tak, jak reagují.
Já maso jím, protože mi chutná. Když jsem nemocná, beru léky testované v laboratořích. Nemám potřebu kvůli tomu dělat pochody ani se navážet do kohokoli jinýho.
Banane, vzhledem k vaším agresivním odpovědím zde ve vlákně se ani nedivím, že si vás okolí dobíra. Když si o to řikáte, nemáte se čemu divit.
Ve svém okolí mám dva kámoše, kteří jsou vegetariáni. Jeden to nikomu necpe, prostě maso nejí, nemá potřebu a řiká, že v budoucnu třeba začne jíst maso, ale zatím mu to vyhovuje bez masa. Takové vegetariány beru. Je to o toleranci, já se mu za to nesměju a on mě nepřesvětčuje, že já jezením masa dělám něco špatného.
Bohužel mi vadí ti extrémní vegetariáni, kteří to všude lidem cpou. Navíc často šíří lži (např. to, že náš organismus na to není přispůsobený atd.). Tyhle typy vegetariánu nemám rád a vadí mi. Druhý kámoš je právě tento typ a proto do něj rád na fb, kdy háže podobné odkazy, rejpu (na jeho teorie vždy dodávam fakta, díky kterým jeho teorie vyvracím. Bohužel jako většina extremních vegetariánu je i on zaslepený a některé věci raději vidět nechce). U některých jedinců vegetarianství pak přerůstá k fanatismu a s takovými lidmi není řeč. To pak bývá nebezpečné hlavně pro ně samotné.
Někde tu padlo, že lidi, co jí maso, jsou méně zdraví, což je blbost. Většina tvz. masožravců totiž nehlídá, co jí a tak se cpou tučnými jídly. To, že mají problém se zdravím pak není tim, že jí maso, ale tím, že mají špatnou životosprávu.
Ale lidi, kteří do svého jídelníčku dávají maso a hlídají si životosprávu, mají mnohem méně zdravotních problémů, to je prostě fakt. Ono totiž vynecháním natrvalo masa si do budoucna člověk nabíhá na dost zdravotních problému (nebudu je tu všechny jmenovat, každý normální člověk si je dokáže zjistit).
Banane, jestě dodám, že není od vás moudré zapírat svému dítěti úplně maso. Nechte na něm samotném, ať si vybere a rozhodně to konzultujte s doktorem. Zdraví dítěte by vám mělo být přednější než svůj postoj k masu.
K vegeriánství mám blízko, ale 100% vegetariánka nejsem (zatím). Maso jím, leč jen sem, tam. A je to tím, že mi nějak přestalo chutnat, takže abych se denně jím ládovala, tak to ani omylem. Vegetariány proto neodsuzuji a co si myslí ostatní, to je mi nějak jedno. A že bych měla stravu na jedno brdo, tak to opravdu nemohu říci. Vařím dost i ze starých kuchařek bezmasá česká jídla našich předků (sem tam i slovenských) a jsou opravdu velmi chutná. Takže za mě - vegetariánství automaticky neznamená mrkev a kedluben denně k obědu, ale např. jablka zapečená s jáhlemi...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.