Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu - sušené hrušky...způsobuje jejich větší konzumace střevní potíže?
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, řekl bych, že když tam je zcela minimální podíl vody, tak to nebude tak hrozné, protože se střeva nezavodňují - rychlá stolice zřejmě nehrozí a nějaký ten prdík bych neřešil.
Ale, obecně, nadměrná konzumace čehokoliv je problematická. Zkuste menší dávku a když to tělo přijme a opět rychle nevydá, tak zvyšujte dávky. Zdravím!
Rizika sušeného ovoce
Hlavním problémem sušeného ovoce je jeho ošetření oxidem siřičitým (E220). Je to bezbarvý plyn, který se používá jako konzervační činidlo. Zabraňuje hnědnutí ovoce. Tato látka však může vyvolávat u citlivějších jedinců nežádoucí reakce. Ty se mohou projevit zrudnutím a otokem hrdla, svedením úst a pokožky, průjmy, popřípadě astmatem. Jsou známy i případy se žlučníkovou kolikou. Staženo z internetu.
Sušené hrušky budou dobré na peristatilku střev. Protože sušené ovoce má v sobě více cukru, je vhodné vědět, jak jste na tom s cukrem v krvi, nemáte-li náběh na cukrovku. Konzumací jakéhokoliv sušeného ovoce si cukr v krvi zvyšujete. Ne nadarmo se říká, že pestrá strava je základ zdraví. Proto jezte všechno, ale s mírou.
Pokud je prostřídáte se sušenými jablky, švestkami, ořechy, medem, mákem a čerstvým ovocem, zeleninou neměl by být problém. Naši předkové zpracovali vše, co přinesl sad, záhumenek, les. Sušené hrušky se řadily k základním potravinám, které si hospodář a jeho rodina mohli dopřát, když dostali chuť na sladké. Též se rozdrtily v hmoždíři na prachandu - pracharandu? a sypalo se s nimi jídlo na sladko, třeba různé kaše - pohanková atd..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.