Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Mám dotaz, který po mě chtěla sousedka. Ona i její vnučka se soudí s jejím otcem, který své dceři dluží na výživném asi 90 tisíc. Ten prevít si dal žádost na oddlužení na insolvenci. Tu mu pro nemožnost splácení nepovolili. On rozvázal prac. poměr dohodou. Dotaz zní, bude dostávat od státu nějaké peníze na nějakých dávkách? Ze kterých, by případně mohlo být zase exekuováno to výživné. Soud také, dokud to šlo začal zadržovat stržené výživné na nějakém depozitu s tím, že až bude vyřešeno to oddlužení, že to zadržené výživné dostane najednou. Dělá to na mě dojem, že se bere větší ohled na nějaká práva neplatícího otce, než na práva okrádané dcery. Ta například vůbec nemá nárok na nějaký příspěvek na její žití. Teď holka pracuje asi 6 týdnů. jak dlouho musí pracovat, než se dostane nějak blíže k nějaké finanční pomoci. Vše táhne na krev její babička. Co na to říkáte?
doplněno 18.09.14 22:06:Repkine a Ivzez. To máme už všechno za sebou. Jeho jednání je v téhle věci přímo ukázkové. Cíleně dělá vše, aby nemusel platit cokoliv. Ještě dluží Komerčce asi 450 tis. A něco i VZP. Svůj nějaký majetek předal na papír rodičům. Cíleně podal rozvázačku na dohodu. Nevím, jestli by té chudák babce udělalo radost, kdyby mu někdo rozbil aspoň hubu. Pořádně. Spravedlnost je v našem státě na moc dlouhé lokte. I díky asociálním soudům.
doplněno 19.09.14 19:27:Odpoledne jsem byl ne kafi u sousedky a ,,poradil,, jsem ji, aby začala smolit nějaký dopis Ombudsmance Šabatové. Aby nějak začala a já ji ho potom jako vždy nějak doupravím. Tím se asi nedá nic zkazit. Ještě počkáme na nějakou reakci na naše poslední dopisy soudu. Nejspíše se zase podají trestní ozámení na toho neplatiče. Je mu asi 40 let.
Je to humus, zkusil bych se na to zeptat na pracáku popř. sociálce a bojovat za svá práva, která jsou jinak normálním lidem upírána a hnědočechům dávána zadarmo! Prasárnou je, že může vymáhat max. tři měsíce zpátky. Pokud to má soudem dané, asi bych se o nic nestaral a předal to exekutorovi nebo společnosti, která dluhy vykupuje. Sice z 90tis. bude třeba jen 50 ale lepší 50 než nic ne? Ale to samozřejmě střílím od boku, ať zkusí kontaktovat nějakou takovou společnost a poptat se tam. Jinak bych na něj podal trestní oznámení pro neplacení výživného, ale v každém okrese se to bere jinak, podle místní praxe. Někde státnímu zástupci staří to, že neplatí ve výši v jaké má, takže i když dá alespoň něco, ale ne plnou částku, bere se to jako kdyby nedal. Jinde musí tři měsíce za sebou nezaplatit nic. Popř. bych se zkusil zeptat na pobočce místní Charity, nevím jak jinde, ale u nás jsou schopni poradit, popř. v rámci možnosti pomoci. Hodně štěstí.
Přijde mi, že v dnešní době je spousta rodičů v rámci výživného strašně nezodpovědných, proč si ty děti dělají, když se pak o ně nechtějí starat
Pokud má rozhodnutí od soudu, podal bych rovnou trestní oznámení, popř. obojí a na základě žaloby bych pak postupoval dál k exekutorovi či té vymahačské firmě.
Princip je následující: soud určí výši výživného, přičemž výživné se v rámci oddlužení považuje za přednostní pohledávku. V případě změny výše výživného se změní i výše splátkového kalendáře v rámci oddlužení.
Při stanovení výživného platí mj. i § 913 odst.2 NOZ:
(2) Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost.
Ahoj Aaeello. Děkuju za příspěvek k problému. Začal jsem tu o této kauze psát na žádost sousedky. Že by třeba někdo mohl mít podobnou zkušenost s takovouhle lapálii, s neplacením výživného. Tím, že tu nějak vypisuju tento divný příběh, neulevuji sobě. Jen mě mrzí, že nejvíce této věci neškodí ten darebný neplatič, ale náš stát. Svým nefunkčním systémem. Nikdo těm rozvedeným holkám neporadí na samém začátku jejich potíží s placením výživného po rozvodu. Když jsem pročítal rozvodový rozsudek, tak jsem na jeho konci narazil na doporučení. Že by bylo vhodné, si to placení alimentů pojistit hned poté, co vejde rozsudek v platnost. Co ji nabyde. A to exekucí. Která by právě všechny další potíže s nějakým vymáháním odstranila. Takhle to třeba vyřešila má bývalá paní a po pravdě, mi tím vzala všechny budoucí starosti s tím odesíláním výživného. Tenhle problém je už starší 20ti let. Nějak moc nepomáhaly ani pracovníce na sociálních odborech. Dokázaly třeba napsat poukázku na tisíc korun, ale jak na neplatiče, to nefungovalo. I systém je divně nastaven. Stačí, aby ten lump poslal jednou za několik měsíců, měsíční platbu a už se nedalo řešit jeho neplacení ty 3 měsíce zpátky. Loni jsem byl jako doprovod přítomen soudnímu jednání v na Krajském soudě pobočce v Liberci. Soud sice rozhodl v prospěch dítěte, že má neplatící otec do tří dnů zaplatit celý dluh a že není možný žádný opravný prostředek, nebo dovolání. Rozhodl i o nastavení výše splátek běžného výživného, i toho spožděného. De fakto to vše bylo k ničemu. On si podal návrh na oddlužení a tím došlo k tomu, že po exekuci asi dvou splátek na běžné výživné, které jeho dceři došly, už další platby přestaly bez nějakého upozornění, vysvětlení docházet. Soud rozhodl o tom, že tyto částky budou deponovány na nějakém úschovném účtě. A někdy, až bude věc s oddlužením vyřešena, se tyto nashromážděné finace konečně odešlou potřebné osobě. Nikoho na soudech nezajímá, že to dítě, které dokončilo výuční obor, nemá žádnou praxi, díky čemuž ji nikdo na nějakou práci nevezme, na nějakou finanční pomoc od státu, si může taky nechat zajít chuť. Nevím, jak by přežívala, kdyby neměla možnost bydlet se svou babičkou, která ji kupuje léky, dává peníze na cestu pro shánění práce a vůbec ji živí. A to jsou spolu s její matkou všechny chabrus se zdravím. Socky jak vyšitý. A když potom slyšíte o tom, jak jsou podporování cikáni, kdy u nich nepracovalo už několik generací, máte smutek na duši. Někteří lidé jsou i naštváni. No, co s tím? Potom, by i rozbití huby mohlo být částečným zadostiučiněním.
doplněno 19.09.14 22:17:To je zvláštní. Člověk tady potřebuje pomoc, nebo nějakou radu a zatím je to nějak obráceně. Tak, třeba to někomu nějak pomůže. Obráceně. Od toho to tu vlastně většina z nás (i já) děláme. Ahoj.
Podívejte se na problém i jinak. Při plození holčiny u toho byli oba (on i ona). Prevít je dle vás jen on. Jistě chtěla matka dceru do své péče - tedy jaksi musí počítat, že pokud dceru odstřihne od otce, dá se předpokládat, že ani otec nebude mít zvláštní potřebu dotovat dceru. Jsou to spojení nádoby, kdy vina obou bývá stejná.
Ahoj. Chápu tvůj příspěvek a názor jako vyjádření neznalého. Ten nabob se sám vzdálil od svých holek. Takový divný blb, to se jen tak nevidí. A když si představíš, že ta holka, byla do teď jediná vnučka jeho rodičů. A ta jejich rodina, vůbec nebyla nějak níže sociálně postavená. A poslat měsíčně tisíc korun jim bylo za těžko. Mám jisté podezření, že mu to možná zakázal i jeho podobně divný otec. Nějak jim nedochází, co asi bude dělat ten jejich dement, až oba odejdou. On nyní nemá nic a až budou na pravdě bóží, tak co zdědí, tak mu seberou exáci. Jinak, placení výživného, není dobrovolné dotování dítěte. Rozhodl o tom soud. Dobrovolně a nadstandartně, to dělá asi hodně malá skupina rodičů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.