Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, o červeném víně se říká, že pomáhá na cévy, a že dvě deci denně může zdraví jen prospět. A chtěl jsem se zeptat, jestli je na něco prospěšná i whisky, např. na tlak apod. (bavíme se o jednom panáku denně v rámci zdravého životního stylu, vyvážené stravě, dostatku pohybu...) Děkuji
1. Whisky je ideální pro beztukovou dietu
Ve whisky není žádný tuk. Absolutně. Nula. Pokud tedy máte předepsanou výhradně beztukovou dietu, nemusíte se teoreticky v pití moc omezovat. Neplatí tedy, že by se po pití whisky tloustlo.
2. Whisky prakticky neobsahuje škodlivý cukr
" Panák"whisky obsahuje jen asi 0,04 gramu jednoduchého cukru, který tělo ihned spotřebuje ve formě energie, takže se nikam neukládá. To je také důvod, proč je vám po vypití panáka whisky takové příjemné teplo.
3. Whisky zabraňuje vzniku rakoviny
Správně pálená whisky obsahuje kyselinu ellagovou, která zabraňuje vzniku rakovinných nádorů. Skotská whisky obsahuje nejvíce antioxidantů ze všech alkoholických nápojů, takže proti rakovině budete bojovat nejlépe tak, když si ihned objednáte dostatečné zásoby jednosladovek.
4. Whisky pomáhá krevnímu oběhu
Skotskou dokonce někteří lékaři a léčitelé doporučují lidem s nízkým tlakem a s problémy s oběhovou soustavou. Právě díky tomu, že whisky neobsahuje žádné negativně působící látky, dokáže pomáhat při léčbě krevního oběhu a srdce. Tak samozřejmě se to nesmí přehánět, abyste sice neměli zdravé srdce, ale odrovnaná játra. Ale na něco se umřít musí, že?
5. Whisky snižuje riziko demence a mrtvice
Podle studie Státní univerzity v New Yorku pomáhá pravidelné pití whisky omezit riziko vzniku mozkové mrtvice nebo demence. Lidé, kteří prý vypijí pravidelně dva malé panáky jednosladové whisky denně, mají až o 50 % nižší šanci, že je postihne právě mrtvice nebo že budou trpět demencí. Podařilo se prokázat, že whisky umí předcházet alzheimerově nebo parkinsonově chorobě.
Pokud se bavíme o jednom panáku 40 - 50 ml, tak vám rozhodně ne neublíží. Jako každý kvalitní alkohol upravuje krevní tlak. A podporuje trávení. A pokud si ho dáte hezky v klídku, doma v křesle, nebo ve výborné společnosti. Rozhodně vám uklidní pošramocené nervy stresem.
V jedné reklamě na margarín se přímo tvrdí, že jeho konzumace je zdravá a chcete-li udělat "něco" pro své zdraví a speciálně pro srdce, jezte přávě tento ztužený tuk. Realita je ale trochu jiná, stužené rostlinné tuky obecně nejsou moc zdravé a jejich přímé konzumaci je lepší se vyhnout. Když ale jsme zvyklí ráno co ráno snízt tři chleby s máslem a rozodneme se je začít mazat namísto máslem margarínem, je to "zdravé".
Víno obsahuje poměrně malé procento alkoholu a mnoho zdraví prospěšných látek, takže v souhrnu při rozumné konzumaci může být i prospěšné. Whisky asi ne. Když to vezmeme čistě chemicky, alkohol je pro živé organizmy prudce jedovatý. Proto se používá jako dezinfekce. K tomu je to "oxidant" (protiklad prospěšných antioxidantů) a v těle způsobuje překyselení. Proto je hlavně pravidelná konzumace většího množství alkoholu defakto sebevražda. Neničí jen játra, ale taky mozkovou tkáň a dá se říct celý organizmus. Z člověka se postupně stává dementní primitiv neschopný jakýchkoliv komplexních myšlenkových pochodů. Kdo má problémy s tlakem, ten by si měl hlídat hladinu železa v krvi a nemůže mít problém. Vytloukat klín klínem, to nikdy není dobré řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.