Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
docela by mě zajímalo, z jakého místa se určuje nadmořská výška měst - jestli se na mapě nějak vyměří přesný střed města a tam se to změří, nebo se výška zprůměruje z několika míst, či co...
Bydlím totiž v Rudné u Prahy (378m n.m.) a rodiče v Ústí n.L. (218m n.m.). Přitom v Ústí je vždy větší zima, je kopcovitější a prakticky je to už podhůří Krušných hor, a rozhodně bych neřekl, že je o 160 metrů níže.
Tam už jsem koukal, ale dozvěděl jsem se jen, že n.m. je vzdálenost jen "určitého místa" od hladiny moře. Jenže nevím, jakého místa...
No přece toho měřeného.
doplněno 18.05.09 20:27:Podle této aplikace má Ústí nmv 138 m.n.m., není třeba v dolíku?
Tak teď už tomu rozumím. Dle Vámi uvedeného odkazu jsem se podíval, kde je ta výška měřená, a místo s výškovým bodem je v centru města - a centrum je samozřejmě ploché, a relativně blízko Labe. A to je pochopitelně níž, než Praha (voda teče z kopce... ).
Okolí je ale dost kopcovité, což lze pozorovat na nadmořské výšce ostatních měst. Takže díky!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.