Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadmořská výška měst - centrum?

Od: sam07 odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

docela by mě zajímalo, z jakého místa se určuje nadmořská výška měst - jestli se na mapě nějak vyměří přesný střed města a tam se to změří, nebo se výška zprůměruje z několika míst, či co...

Bydlím totiž v Rudné u Prahy (378m n.m.) a rodiče v Ústí n.L. (218m n.m.). Přitom v Ústí je vždy větší zima, je kopcovitější a prakticky je to už podhůří Krušných hor, a rozhodně bych neřekl, že je o 160 metrů níže.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

pomůže toto?

cs.wikipedia.org/...

sam07
hodnocení

Tam už jsem koukal, ale dozvěděl jsem se jen, že n.m. je vzdálenost jen "určitého místa" od hladiny moře. :) Jenže nevím, jakého místa...

No přece toho měřeného.

doplněno 18.05.09 20:27:

nadmorskavyska.cz/...

Podle této aplikace má Ústí nmv 138 m.n.m., není třeba v dolíku?

sam07
hodnocení

Tak teď už tomu rozumím. Dle Vámi uvedeného odkazu jsem se podíval, kde je ta výška měřená, a místo s výškovým bodem je v centru města - a centrum je samozřejmě ploché, a relativně blízko Labe. A to je pochopitelně níž, než Praha (voda teče z kopce... :) ).

Okolí je ale dost kopcovité, což lze pozorovat na nadmořské výšce ostatních měst. Takže díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nadmořská výška mapa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]